Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

S’eleven a 35 els treballadors afectats pel brot de sarna a l’Hospital Sant Joan de Reus

El centre no descarta l'aparició de més casos, però confia que estiguin arribant al seu “punt àlgid”

El director de l’Hospital Sant Joan, Òscar Ros, i del subdirector de Salut Pública al Camp de Tarragona, Conrad Casas, actualitzant el nombre d'afectats pel brot de sarna El director de l’Hospital Sant Joan, Òscar Ros, i del subdirector de Salut Pública al Camp de Tarragona, Conrad Casas, actualitzant el nombre d'afectats pel brot de sarna ROGER SEGURA/ ACN
Salut ACN
Dimarts, 23 Gener 2018 07:54

El brot de sarna a l’Hospital Sant Joan de Reus ha afectat ja a un total de 35 treballadors. Aquest dilluns se n’han diagnosticat nou casos més en el marc del tractament preventiu que s’està oferint a la plantilla. Segons ha explicat el director del centre, Òscar Ros, aquesta era una xifra “esperable” degut al temps d’incubació de la malaltia -entre dues i sis setmanes-, però es confia que ja estigui arribant al seu “punt àlgid”. Tot i que encara no s’ha localitzat la font inicial de contagi, se sospita que la sarna va arribar a Urgències a través d’un pacient i que després s’hauria traspassat al personal mitjançant les bates. De fet, durant tot l’any passat el centre va diagnosticar 25 persones afectades per la malaltia en aquest servei de l’hospital i, segons la direcció, hi ha coincidències entre pacients tractats a principis de novembre i el possible inici de la infestació.

Aquest dilluns, la unitat de vigilància de la salut ha tractat preventivament més de 200 professionals de l’hospital, entre els quals s’han diagnosticat nou casos més de sarna. La gran majoria correspon a personal de l’àrea d’Urgències, tret d’una treballadora de l’àrea quirúrgica que és parella d’un treballador del servei d’Urgències. Tot i que en aquest cas la transmissió s’hauria produït en l’àmbit familiar, l’hospital ha ampliat els tractaments preventius al personal de la unitat de Cirurgia. En aquest sentit, aquest dimarts es tractaran més d’un centenar d’empleats d’ambdues unitats. Cal recordar que el protocol també s’està aplicant en els familiars o en aquelles persones que conviuen amb els professionals diagnosticats.

El director de l’hospital, Òscar Ros, ha atribuït l’increment de casos a l’actitud “proactiva” de tractament. “Tenint en compte el temps d’incubació, no descartem que n’apareguin més, però el desitjable seria una estabilització i que no s’incrementessin”, ha afegit. Per la seva banda, el subdirector de Salut Pública al Camp de Tarragona, Conrad Casas, ha valorat que l’evolució s’emmarca en una corba de casos “previsible”. “N’esperem algun més, però amb la cerca activa esperem estar arribant ja al punt àlgid i que anem baixant en els propers dies”, ha corroborat.

La investigació engegada conjuntament per l’hospital i Salut Pública per tal de localitzar l’origen de la infestació continua en marxa. El centre ha confirmat que, durant l’any passat, va diagnosticar sarna en 25 pacients que estaven sent tractats a l’àrea d’Urgències. Alguns d’aquests casos es van produir al novembre, per la qual cosa es treballa amb la hipòtesi que un d’ells esdevingués la “porta d’entrada” de la malaltia en aquesta unitat del centre hospitalari.

Tal com ja es va apuntar el passat divendres, un estoc de bates hauria funcionat posteriorment com a mecanisme de transmissió entre els professionals. Ros ha admès que no és estrany que algú es pugui posar la bata d’un altre perquè les peces no són nominals ni s’acostumen a utilitzar per l’interior de la unitat. “El problema és que els ous del paràsit es poden mantenir hores en la fibra de la roba i, després, inevitablement te l’emportes només posar-te la màniga”, ha il·lustrat.

En paral·lel, el centre manté el reforç de les mesures d’higiene i de renovació obligatòria de la vestimenta laboral. La sarna té un tractament efectiu que fa que, des del moment en què es comença a aplicar el tractament tòpic -una pomada-, l'afectat deixi de ser contagiós. Per això, els treballadors que s'han sotmès al tractament continuen treballant. La malaltia produeix picors i sol afectar a les mans i al tronc, tot i que pel mateix contacte també es pot passar a la resta del cos.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: