Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 691

Les cures pal·liatives com a complement al tractament del dolor, a debat a Reus

Més de 450 professionals d'arreu de l'Estat intervindran en unes jornades que tindran lloc aquest divendres i dissabte

Gumà, Llauradó i Rodríguez han presentat les jornades centrades en les cures pal·liatives Gumà, Llauradó i Rodríguez han presentat les jornades centrades en les cures pal·liatives CEDIDA
Salut
Dimecres, 25 Octubre 2017 10:34

Més de 450 professionals de l'Estat intervindran aquest proper cap de setmana en la 12a edició de las Jornadas de la sociedad española de cuidados paliativos, que es duran a terme a firaReus i en què s'analitzaran teràpies com la hipnosi, el 'mindfullness', o la musicoteràpia, entre d'altres. L'esdeveniment ha estat presentat aquest dimarts al matí a l'hospital Sant Joan per avançar algunes de les activitats previstes, com ara presentació de comunicacions orals i tallers. En aquest sentit, la presidenta del grup Salut, Noemí Llauradó, ha celebrat que el reusenc sigui "un dels centres hospitalaris del país en què aquest tipus de tractaments complementaris tenen més pes". La trobada tindrà lloc divendres i dissabte i està organitzada per l'equip de cures pal·liatives de l'Institut d'oncologia de la Catalunya sud (IOCS) liderat pel doctor Josep Gumà.

Beneficis clínics provats

Aquest ha destacat que si bé l'objectiu del col·lectiu segueix sent "l'assistència integral" dels pacients, els tractaments complementaris com l'artteràpia poden suposar "un gran benefici" per als malalts. El representant de l'IOCS ha subratllat que temps enrere aquest tipus de tècniques "es concebien més aviat per als terminals" i que actualment la percepció ha canviat perquè "s'apliquen molt abans, sempre que apareixen símptomes de dolor, precisament per combatre'ls". A banda, ha exposat que al centre reusenc, els pacients són sovint visitats per professionals de diferents disciplines (oncòlegs, psicòlegs i treballadors socials) per garantir la millor assistència possible a les persones.

Per part seva, i des del comitè organitzador de les jornades, la doctora Dulce Rodríguez ha apuntat que el repte "en aquests últims cinc o sis anys" ha estat incloure abans les cures pal·liatives als tractaments perquè aporta "una dimensió més àmplia" a l'hora d'encarar com s'ha de tractar el dolor dels pacients. De cara al desenvolupament de la trobada professional, la oncòloga ha avançat que s'han previst una sèrie de tallers pràctics i sessions simultànies (amb metges, infermeres i psicòlegs) i específiques. A més, es distingiran les tres millors comunicacions que es presentin durant el cap de setmana i s'abordaran "els dilemes" que té el col·lectiu a l'hora d'aplicar segons quins mètodes. "Usem opioides de manera freqüent, alguns dels quals poden generar addicció", ha comentat. "Per tant, i en el cas de pacients amb antecents de consum de drogues, això ens genera una profunda reflexió", ha manifestat.

Rodríguez s'ha referit a "l'auge" de determinades teràpies com a complement als tractaments oncològics per manifestar que "en tots els casos s'ha demostrat que donen resultat". "L'ansietat pot ser tractada amb artteràpia", ha dit tot seguit com a exemple. Ara per ara hi ha 692 pacients atesos a la unitat de cures pal·liatives oncològiques de l'IOCS de l'hospital reusenc, formada per professionals que formen un equip destinat a tractar els malalts "amb símptomes complexos" i "vetllar per la continuïtat assistencial", en paraules de Llauradó.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: