Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Comunicat del president de Bravium teatre"

Opinió Ferran Figuerola Gual
Dimarts, 31 Gener 2023 09:00

M’adreço a vosaltres per expressar-vos les meves impressions després de tot el que ha succeït en les darreres hores.

Si ja era fred el matí, més freda m’ha deixat la notícia publicada pel diari Més a primera plana amb el titular “L’Església condiciona la cessió del Bravium de Reus al respecte a la moral catòlica” en la que s’indicava que l’Arquebisbat havia enviat una nova proposta a l’Ajuntament de Reus en la que es demana entre d’altres coses que els actes que s’hi celebrin no siguin ofensius amb la doctrina de l’Església catòlica. Estic decebut, sorprès, perplex, indignat, molest, enfadat,... per aquests requeriments per part de l’Arquebisbat. Això vol dir revisar el contingut de les obres de teatre, concerts, espectacles o reunions que es puguin programar o fins i tot limitar a les persones que vulguin venir a actuar al Bravium? En quin segle vivim?

Aquesta clàusula en concret atempta directament contra la llibertat d’expressió, que des de sempre des del Bravium hem defensat fermament. De fet, la nostra filosofia sempre ha estat obrir les portes a tothom sense discriminar a ningú. En la nostra pàgina web (www.braviumteatre.com) es pot consultar  tota la programació que hem fet en els últims anys i allà es pot veure clarament el nostre tarannà en aquest sentit: ser una entitat oberta a tothom i per a tothom sense tancar les portes a ningú que tingui ganes d’expressar-se en les diferents disciplines artístiques.

En la notícia també es detallaven altres condicions imposades per l’Arquebisbat per fer possible l’acord amb l’Ajuntament i Diputació. El passat novembre, tal com es va informar en una roda de premsa convocada per l’Ajuntament, s’havia arribat a l’acord d’una cessió gratuïta per 99 anys. En la notícia ja no és aquest període de temps, sinó que ara demanen que sigui un màxim de 50 anys, però no seria una cessió gratuïta, ja que els primers 25 anys serien amb condomini, i els altres condicionats a pagar un lloguer, i a més demanen un ús exclusiu de tota la segona planta per a ells. A banda, els costos de la rehabilitació i posteriors manteniments demanen que vagin a càrrec de l’Ajuntament. Això també ho trobo incomprensible... nosaltres com entitat que ha estat molts anys ocupant parcialment la casa del carrer de la Presó on teníem la seu social del nostre estimat teatre ens sembla que aquesta opció ens fa estar a la corda fluixa i amb una incertesa constant. Em fa la sensació que juguen amb tothom que està involucrat amb aquesta negociació i ens volen fer ballar a un ball del qual la música varia d’una manera no comprensible. Sembla que la petjada que hem deixat la gent del Bravium la vulguin fer desaparèixer. Què pretenen amb tot plegat? Que desistim com a entitat? Què volen aquesta gent?

Crec que les noves condicions que volen establir des de l’Arquebisbat no tenen en compte molts aspectes relacionats amb la història del Centre Catòlic. Nosaltres mentre vam estar en aquest espai tirant endavant amb la nostra entitat vam fer moltes inversions en l’edifici, vam intentar lluitar per mantenir viu l’espai, i ara ens sentim totalment menystinguts. Els voldria fer algunes preguntes a la gent relacionada amb l’Arquebisbat involucrada amb aquest tema del Centre Catòlic. Per què actuen així? Creuen que ens mereixem aquest tracte?

Vostès que van amb la bandera de l’Església no han empatitzat gens ni mica amb la nostra entitat, ni amb les persones que hi estem implicades, doncs en cap moment s’han preocupat de saber com estàvem arran de la nostra marxa forçada, del nostre exili cap un altre lloc. Ni en el trasllat ni posteriorment no s’han interessat per res i això mostra que no ens tenen cap mena de consideració. Em pregunto que ha passat des del dia 14 de novembre passat on es va fer públic l’acord en una roda de premsa, convocada per l’Ajuntament i Diputació, on hi eren totes les parts implicades, i on es  a dir que l’acord es signaria el dilluns següent. Francament no ho entenc. Potser nosaltres vam pecar d’anar de bona fe i confiàvem en què tirés endavant tal com allà es va dir. Però sembla que la intenció que tenen és ben diferent ara. És copsant que tinguin la capacitat de deixar fer una roda de premsa amb un preacord ja fet i ara imposin unes noves condicions tan diferents. A mi em resulta complicat poder entendre aquesta manera de fer. Li voldria preguntar al Sr. Prior que estava aquell dia present que què en pensa d’aquests canvis? Ho veu bé? La Prioral de Sant Pere consta com “propietari” de l’immoble, i alguna cosa hauria de dir crec, o tampoc n’estava assabentat?

Un altre tema sobre el que caldria aprofundir és en el de la propietat de l’edifici. El Centre Catòlic, segons consta al Registre de la Propietat de Reus, va adquirir la propietat (finca 957) per compra. A més, segons l’article 27 dels seus Estatuts s’esmenta que en cas de dissolució “los fondos o haber líquido que existan” passarà a disposició de la primera autoritat eclesiàstica de la província. A més, en aquest Registre el secretari general del Govern Civil fa constar que al no aparèixer cap registre legal de l’entitat, ni tampoc antecedents de l’entitat al negociat d’associacions, ni cap constància en els diferents llibres de Registre d’Associacions, no hi ha existència legal de que l’Entitat estigui inscrita abans de l’any 1936, probablement per destrucció dels corresponents arxius durant la guerra civil. No obstant, aquesta manca d’informació sobre la propietat, el que queda palès en la documentació segons inscripció en el Registre de la Propietat, el Cardenal Arzobispo Benjamín de Arriba y Castro, en qualitat de primera autoritat eclesiàstica de la província, va adjudicar a la Parròquia Prioral de Sant Pere Apòstol de Reus aquesta finca per a destinar-la a fins benèfics, concretament a escoles socials gratuïtes per obrers. Tota aquesta documentació que disposem fa pensar que l’adjudicació d’aquest immoble no és massa clara.

Jo, com a president del Bravium vull manifestar que el Bravium que té una trajectòria de 72 anys, en els quals les hem vistes de tots colors, però sempre lluitant per contribuir a fer cultura des de la llibertat i amb les portes obertes a tothom, no es mereix aquest menyspreu per part dels propietaris de l’edifici on hem passat quasi 70 anys. En aquests anys que vam estar ocupant uns espais a l’edifici hem invertit molts esforços i diners per a tenir uns espais dignes i poder oferir a la ciutadania de Reus un lloc on poder venir a gaudir de les arts escèniques.

Per acabar vull manifestar que el Bravium no és solament un lloc, sinó que som una gran família i desitgem de tot cor que no ens trenquin la nostra il·lusió per continuar lluitant per fer cultura.

Ferran Figuerola Gual

Ferran Figuerola Gual

President de Bravium teatre

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: