Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"L'administració actua d’esquena al sector agrari i al territori"

Opinió Mauri Bosch
Dimarts, 23 Agost 2022 21:15

L’Administració catalana, especialment el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), sovint actua d’esquena de les persones que vivim al territori rural de Catalunya. L’agricultura no només han desaparegut del nom del Departament, sinó que ha perdut pes específic, malgrat que el seu discurs vagi per una altra banda, i repeteixi que l’activitat agrària és essencial.

Des de JARC, hem denunciat la presa de decisions de forma unilateral per part del DACC, sense tenir en compte els principals afectats. I és que des del sector, ja estem cansats de polítiques idealistes que són totalment incompatibles amb l’activitat agrària.

En certs aspectes l’Administració està prenent decisions sense seure amb alguns representants del sector, segurament, sabedors de la nostra oposició a iniciatives que produirien un important greuge a l’agricultura o la ramaderia, com per exemple, la reintroducció de grans carnívors, l’ampliació de zones ZEPA o possibles macro projectes energètics en sòl productiu.

Parlen de sobirania alimentària, però alhora, es permet que la fauna salvatge arrasi els cultius. L’Agència Catalana de l’Aigua per falta de pressupost no fa efectiva la seva obligació de neteja de lleres i rius, amb el risc d’inundació que comporta, però tampoc es permet als pagesos realitzar-la; o es pretén augmentar la superfície natural protegida quan no existeix cap mena de gestió d’una massa forestal (més de 2 milions d’hectàrees a Catalunya), que creix sense control, i es converteix en combustible per als incendis, cada cop més freqüents i virulents.

Un exemple de polítiques contràries a l’activitat agrària i desenvolupades d’esquena al sector és el projecte d’ampliació de les zones ZEPA al Baix Llobregat i, que preveu augmentar les hectàrees protegides de 965 a 2.381, segons l’Acord de Govern presentat a consulta pública.

Aquest és un projecte basat en el requeriment realitzat per la Comissió Europea de reforçar les mesures de protecció del Delta de Llobregat, però que no implica ampliar la zona protegida sinó millorar la seva gestió. Malgrat els esforços de la nostra organització en mantenir una reunió amb el DACC per rebre una explicació, com a part interessada i organització amb representativitat al sector, el Departament ha anat ajornant la nostra sol·licitud.

Des de JARC, advertim que la reconversió de les terres agrícoles en zona ZEPA pot ser la sentència de mort de moltes explotacions, i que cal evitar confondre parc agrari amb parc natural, quan existeixen moltes altres localitzacions a la zona que es podrien destinar a la protecció d’aus.

Si bé el DACC assegura que en cas de confrontació entre la legislació de les zones ZEPA i el pla d’usos del Parc Agrari, prevaldria aquest últim, des de JARC sabem que és impossible i donada aquesta situació prevaldria l’europea, la de rang superior.

La realitat és que amb la zona ZEPA arribaran una sèrie de restriccions d’ús de la normativa del Parc Agrari i, de gestió del territori, incrementant els danys de fauna i pèrdua de rendibilitat, que faran inviable l’activitat a l’espai agrícola més important de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Davant aquesta actitud, que considerem deslleial per part de l’Administració i, a l’espera de poder realitzar, per fi, una reunió (prevista a finals d’aquest mes) amb el secretari d’Agenda Rural del DACC, Oriol Anson; el director de Medi Natural, Marc Vilahur; i el director dels Serveis Territorials de Barcelona, Josep Pena, des de JARC analitzarem la informació en exposició pública i, en conseqüència, emprendrem les accions pertinents per defensar del sector agrari.

Mauri Bosch

Mauri Bosch

Cap de la sectorial de l'Horta de JARC

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: