Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"S'acabarà l’interinatge a les administracions públiques?"

Opinió Miquel Casellas Porcar
Dissabte, 16 Juliol 2022 19:27

Un nombre molt important de persones interines que treballen a les administracions públiques d’aquí i d’allà estan molt preocupades perquè de cara al 2025 els ens públics han de reduir al 8% el nombre d’interins en les administracions.

Llavors a partir d’aquesta data que acaba curiosament amb el dia de Nadal ha de començar una nova administració amb les places ocupades per funcionaris de carrera. Hi ha dues categories els que porten d’abans del 2016 només els caldrà amb una concurs de mèrits i els de més moderns doncs hauran de fer un concurs oposició.

1r de tot el gran handicap  de moltes administracions és que no tenen personal ni recursos per portar  a terme aquesta  gran feinada que se’ls ve a sobre perquè no és el mateix treure tres vigilants per la platja a l’estiu que tot aquest volum de gent que durant un parell d’anys han d’anar passant per aquest difícil calvari que es aprovar unes oposicions o valorar tots els mèrits presentats. En funcionarització hi pots trobar de tot, no estem parlant dels clàssics auxiliars i administratius que són els comodins que  fi de comptes serveixen per tot, sinó que també estudis més especialitzats com enginyers, arquitectes, bidells, infermeres, comptables, tècnics esportius i fins i tot especialistes en comunicació, xarxes socials i vigilants i porters d’escola de primària. Hi ha entitats públiques que tot aquesta normativa pot afectar ben bé al 60% del seus efectius perquè a alguns quan els hi arribi l’hora ja estaran jubilats o preferiran cobrir la indemnització perquè surti el que surti i viure la vida un parell o tres d’anys que els hi pugui quedar per la jubilació.

Evidentment hi ha consistoris que s’han tirat més de 20 anys sense convocar places fixes i moltes de les persones que ho han entrat ho han fet per la via digital. Altres que van de demòcrates i participatius doncs han fet una mena d’oposicions a adaptades a  algun perfil interessant i a veure si hi ha sort. Els més ortodoxes han optat per fer unes proves similars a unes de carrera, però la gran diferència pels qui han aprovat en els tres  casos és que tots tres perfils s’hauran d’enfrontar a aquesta batalla que els permetrà certa seguretat laboral fins d’aquí uns anys. També potser que algun dia algun govern inspirat ocupi la majoria de les cambres espanyoles i converteixi la figura del funcionari en un element més feble que el paper de fumar, però de moment encara no s’atreveixen tot i que el  personal regit per l’Estatut dels Treballadors cada dia té els seus beneficis més afeblits i en molts casos la realitat queda molt lluny del que està escrit en els papers oficials, però no hi ha prou inspectors per descobrir totes les martingales que ses viuen en alguns sectors privats.

El pot passar aquí és que en tot aquest procés hi hagi una mena de berenar de negres quan la gent busqui millorar el lloc de treball o un lloc més proper a la casa de residència per evitar fer tants quilòmetres per anar a la feina. Aquest procés donarà molt que parlar perquè a mesura que vagi canviant segurament s’anirà produint canvis per evitar algun comportament que potser els seus dissenyadors originals no han previst del tot i que pot tenir efectes secundaris considerables. Ànims molta sort als millors. A veure que passa perquè entre aquest procés i eleccions municipals estarem força entretinguts en els propers anys.

Miquel Casellas Porcar

Miquel Casellas Porcar

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: