Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Mobilitat sostenible al segle XXI"

Opinió Antonio Garcia Leal
Dilluns, 14 Febrer 2022 09:22

Fa uns dies presentaven públicament l’informe sobre el carril bici del Vendrell, que hem elaborat amb la finalitat d’aportar solucions i fer pública la nostra opinió sobre el desenvolupament d’aquesta infraestructura que ens ha costat 333.682,18 € de fons públics. Per aquest motiu he decidit escriure aquest article, que té per objecte aprofundir de forma reflexiva, en la meva visió d’aquest tipus d’infraestructures i el seu impacte a la ciutat.

El primer que caldria posar en context sobre aquesta qüestió és que el recull d’informació fet a través de l’informe del carril bici que s’ha construït al Vendrell, posa de manifest que existeixen punts negres, sobre els quals, caldria treballar. No obstant, l’objecte d’aquest article no és repetir tot el que s’ha dit a l’informe de la Federació Xarxa Vendrellenca, sinó que més bé, aprofundir en la lògica urbana de la infraestructura i les seves conseqüències.

En la meva opinió, desenvolupar una xarxa de carrils bici ha de portar-nos a entendre que això ha de ser un eina que tingui per objecte la reducció de la circulació de vehicles pel cor de la ciutat i no un afegit per crear un espai de circulació més de la trama de circulació, que es complementi amb l’existent. Cal tenir clar que construir un carril bici de forma pensada i estudiada a fons, no ens ha de portar a treure espai als vianants a peu, menys en els casos en els quals existeixi una alternativa viable pel seu pas, perquè hem d’entendre, que la mobilitat a peu és l’element més saludable i transversal que tenim i per tant, les ciutats han d’estar dissenyades i pensades per al vianant com a element clau en el seu creixement i desenvolupament.

Construir un carril bici comporta una visió de ciutat de futur, on el vehicle a motor quedi fora de l’entorn urbà i on la bicicleta i altres vehicles de mobilitat personal a més dels vehicles elèctrics no contaminants, tinguin preeminència amb la circulació de forma segura, ordenada i segregada.

En aquest sentit, hem de fer una ullada a les grans ciutats i entendre que la creació de zones de baixes emissions i altres mesures contra la contaminació, a la vegada que s’implementa el foment de l’ús de vehicles de mobilitat sostenible a través de la construcció d’infraestructures i la creació de equipaments com el Bicing, tenen per objecte actuar per fer un canvi en el creixement de les grans ciutats i anar cap a ciutats més sostenibles.

D’altra banda, s’ha de treballar per tenir una bona infraestructura per donar cobertura al vehicle elèctric; les ciutats del segle XXI han de fer aquesta necessària transició cap a una reducció continuada dels vehicles contaminants i, per tant, aquest és un element que no hem de deixar d’implementar i incentivar el seu ús, construint equipaments de recàrrega i fent normatives que redueixin els vehicles contaminants.

Un altre element important per tirar endavant les ciutats sostenibles passa per tenir un sistema de transport públic adequat, pensat i dissenyat per donar solucions a la ciutadania, tant en la connectivitat urbana com la connectivitat interurbana. En aquest context, al Vendrell cal dir que l’impuls del PASBUS, per millorar el transport públic urbà, una proposta d’Autocars del Penedès redactada, dissenyada i pensada per ells per millorar el transport públic, és un avanç important, però cal seguir treballant i millorant el servei perquè amb la connectivitat urbana no és suficient i s’han de trobar solucions a la connectivitat interurbana.

I és que tot suma. Per fer ciutats sostenibles hem de treballar per fer possible que el creixement de futur de les ciutats del Baix Penedès vagi en la direcció de créixer cap a una idea sostenible de ciutat, amb mesures, infraestructures i serveis, que redueixin la contaminació i que ens permetin una mobilitat adequada i pensada per un món més sostenible. Hem de ser conscients que tots sumem en el canvi i que nosaltres podem aportar el nostre granet de sorra fent una ciutat més sostenible.

Al Vendrell tenim per davant la possibilitat de construir una ciutat pensada i adequada per formar part de la xarxa de ciutats sostenibles que implementi elements de sostenibilitat en la seva mobilitat, si tenim en compte que tenim un POUM per redactar que es permet tenir ampliar de forma adequada i pensada la nostra ciutat. Ara falta un Govern que tingui ganes de fer coses en aquest sentit, treballant de forma ferma i decidida cap a la ciutat sostenible que en comptes de mirar la seva reelecció, treballi amb un projecte transversal de ciutat on tots sumen i aportem, perquè les ciutats del segle XXI són de tots i no tan sols dels governants.

Antonio Garcia Leal

Antonio Garcia Leal

President de la Federació Xarxa Vendrellenca

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: