Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"En defensa del model d’immersió lingüística"

Opinió Vila-seca En Comú
Dimecres, 05 Gener 2022 17:10

Amb motiu de la sentència del TSJC que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà en un grup de secundària d’un dels instituts del nostre municipi, des de la nostra formació volem reafirmar el nostre posicionament en favor de l’escola en català i en defensa del model d’immersió lingüística.

Quedi clar d’entrada, que des de la nostra formació defensem la diversitat de llengües, considerant que les llengües son riquesa i que quantes mes conegui (i utilitzi) una persona, millor. Es des d’aquesta perspectiva que donem suport al model lingüístic vigent. Ens expliquem:

Els plantejaments que consideren que el castellà es troba en una posició de desavantatge en el sistema educatiu català (o fins i tot a nivell social) parteixen d’un anàlisi parcial i incomplet de la realitat. Per començar, el castellà i el català parteixen de posicions completament diferents com a llengües. Mentre que el castellà es oficial a 22 països del mon, es la 2a llengua a nivell mundial en nombre de parlants nadius i la 4a en nombre de parlants totals, el català es troba en la posició 88 segons nombres de parlants, només és llengua oficial a nivell estatal a Andorra i es llengua cooficial a les tres comunitats autònomes que formen part del domini lingüístic. Aquesta desigualtat estructural no només s’observa en la panoràmica, sinó que també la veiem si fem zoom a nivell català. La darrera enquesta d’usos lingüístics de la població (2018) ens mostra que un 48,6% de la població té com a llengua habitual el castellà, enfront un 36,1% que té el català i un 7,4% que utilitza les dues habitualment.

Tenint això present es important considerar la diferent exposició passiva a les dues llengües, quelcom important per a l’adquisició i l’ús d’una llengua. En aquest sentit, son il·lustratius els exemples de la televisió, el cinema o les plataformes. Quants canals en obert (ja no diguem els de pagament) hi ha a la televisió en castellà i quants en català? Quantes pel·lícules es poden veure en català al cinema i quantes en castellà? Quantes sèries es poden veure en català a les plataformes i quantes en castellà? En el cas dels joves, prenen cada cop més rellevància les xarxes socials, on les dinàmiques globals reforcen les desigualtats estructurals. Mentre que la producció de continguts en castellà té un públic objectiu global, la producció en català té un públic molt més reduït, cosa que pot esbiaixar la producció de youtubers, influencers, tiktokers, etc. de casa nostra cap a la llengua majoritària. A la vegada la diferència d’oferta fa que sigui més probable acabar consumint continguts en castellà, i els algoritmes donen més visibilitat als perfils amb més seguidors, cosa que per una lògica purament quantitativa sempre seran els que produeixen en castellà. Aquestes dinàmiques es reflecteixen en un dels espais d’intercanvi i socialització de referència per a la infància i el jovent: els patis dels centres educatius. L’últim estudi disponible (2019) estima que només el 35% dels alumnes de primària i el 14% dels de secundària de les zones urbanes (i.e., on viu la major part de la població) parlen català al pati.

Per tal de corregir aquesta desigualtat estructural aclaparadora, reequilibrar les dinàmiques entre les llengües i protegir la diversitat lingüística que defensem, considerem el model d’immersió lingüística en el conjunt del sistema educatiu català com una mesura necessària, que ha d’anar acompanyada de mesures de promoció de la producció, la difusió i el consum de cultura i entreteniment en català, així com de foment de l’ús social de la llengua.

Davant d’un discurs “igualitari” que obvia les desigualtats estructurals entre les llengües, des del nostre proposem una mirada des de l’equitat, integrant i fent front a aquestes desigualtats estructurals. Les llengües son riquesa. Utilitzem-les totes i protegim amb especial èmfasi aquelles que es troben en una posició desavantatjosa.

Vila-seca En Comú

Vila-seca En Comú

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: