Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"No a la MAT!"

Opinió ERC Camp de Tarragona
Dilluns, 27 Setembre 2021 21:47

El 28 de juliol passat, s’encenien totes les llums d’alarma al nostre territori.

El BOE publicava el projecte de línia aèria elèctrica de molt alta tensió (MAT) “Línea eléctrica 400 KV SET Valmuel–CS Promotores Begues”, un macroprojecte energètic d’un oligopoli amb diverses centrals eòliques i solars situades a Terol i que inclou aquesta nova línia de molt alta tensió, que creuaria el sud de Catalunya, des de Batea fins a la localitat barcelonina de Begues.

En concret, la MAT, que tindrà 180 quilòmetres només a les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i el Baix Penedès, travessa vuit comarques catalanes, i trinxa de manera directa molts municipis de la nostra demarcació. El projecte és de titularitat privada i d’ús exclusiu del seu promotor, el grup Forestalia, que preveu afegir-hi futures centrals de producció pròpies.

Davant d’això, Esquerra Republicana al Camp de Tarragona hem pres la iniciativa presentant mocions contra la MAT als municipis i els consells comarcals afectats. Manifestem el rebuig i total oposició a la construcció de la línia aèria elèctrica MAT Valmuel-Begues. Molt especialment tal i com està configurada en el projecte fet públic el juliol. També expressem el nostre suport a les comarques i municipis d’altres territoris de Catalunya afectats per aquest projecte.

Impulsem i participem de l'estratègia conjunta i coordinada d’oposició a la construcció de la MAT, i assumim com a pròpies les consideracions i al·legacions resultants dels treballs tècnics encarregats a tal efecte, redactades i presentades per les diferents administracions representants del territori.

Demanem al govern espanyol la retirada d’aquests projectes i l’elaboració d’una estratègia coordinada amb el territori que permeti fer-ne partícip als diferents agents afectats. Li exigim la creació d’una estratègia sobre renovables que estableixi un acord entre tots els territoris i agents afectats i protegeixi les zones d’alt valor agrícola i forestal, tot donat veu al territori especialment en els grans projectes tan de producció com de distribució.

Així mateix, demanem al govern de l’Estat la priorització d’ús dels espais antropitzats, com les infraestructures viàries ja existents amb el soterrament de línies, a l’hora d’aprovar projectes de producció i distribució d’energies renovables, com a mesura per protegir els espais agrícoles i forestals d’alt valor i minimitzar l’impacte paisatgístic i territorial dels mateixos.

Finalment, des d’Esquerra Republicana al Camp de Tarragona reiterem el nostre compromís amb la transició energètica, amb els objectius de l’Agenda 2030 de l’ONU i per un territori neutre en emissions el 2050. Perquè defensem un model energètic que impulsi el desenvolupament de les energies 100% renovables, de km 0, l’eficiència energètica, l’autoconsum, les xarxes intel·ligents de gestió i la democratització del mercat energètic, lliure d’oligopolis, amb uns preus justos i amb un paper central de la ciutadania, com a productora i gestora i no només com a consumidora d’energia. No a la MAT!

Carlos Brull Fornt, alcalde de Falset
Xavier Gràcia Juanpere, president del Consell Comarcal del Priorat
Bea Mayordomo Pujol, alcaldessa de Riudecols
Josep Anglès Olivé, regidor de l’Aleixar
Jordi Vinyals Nogués, regidor de la Selva del Camp
Josep Sabaté Papiol, alcalde de Castellvell del Camp
Àngel Xifré Arroyo, alcalde d’Almoster
Andreu Carrasco Sardà, alcalde de l’Albiol
Josep Enric Martí Arbós, regidor d’Alforja
Noèlia Tarragó Regodesebes, alcaldessa de Duesaigües
Rosa Abelló Borràs, presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp
Anna Nebot Rion, regidora d’Alcover
Xavier Rius Garcia, alcalde de Bràfim
David Baraldés Cirera, regidor de Puigpelat
Laia Coll Martínez, regidora de Rodonyà
Jordi Cartanyà Benet, regidor de Valls
Joan Perelló Balcells, regidor de Vallmoll
Laia Pié Dols, regidora de Vilabella
Marc Bigordà Prió, portaveu d’ERC al Consell Comarcal de l’Alt Camp

ERC Camp de Tarragona

ERC Camp de Tarragona

19 càrrecs electes d'ERC del Priorat, el Baix Camp i l'Alt Camp

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: