Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"El mur del Baix Penedès"

Opinió Antonio Garcia Leal
Dissabte, 04 Setembre 2021 14:36

Al fil dels últims anuncis de BOE que apunten a que ADIF té previst instal·lar com a mesura contra el soroll per al pas dels trens als municipis de la
nostra comarca, uns murs de mides que oscil·len entre els tres i els cinc metres. Vull deixar palesa en aquest article la meva inquietud.

El primer que caldria dir, per posar a tothom en context, és que el primer avís de que això anava de debò, va sortir al BOE del mes de Març, on ja s’apuntava l’expropiació de terrenys públics i privats, per la col·locació d’aquests elements reductors de soroll, tot i que en aquell moment, ningú va dir res. Pel que vam saber nosaltres amb posterioritat, municipis com Tarragona o Altafulla, van presentar al·legacions a aquesta intenció de construir murs per reduir el soroll de la infraestructura. No tenim constància que ho hagués fet el nostre municipi, amb un alcalde tant procliu a fer-se fotos, però caldrà esperar la resposta publica del nostre govern en aquest àmbit.

Ara ens trobem que les expropiacions han arribat al cor de la nostra ciutat, quedant anunciades, al BOE del 14 d’agost, on s’explica amb detall els terrenys públics i privats, amb les quantitats de metres expropiats. Davant d’aquest dos fets, que suposarà la construcció d’un mur que dividirà les poblacións per reduir el soroll dels trens, el primer que cal dir, és que des d'ADIF s’han de trobar altres mesures més amables amb la ciutat, perquè si es tira endavant aquesta obra, llavors el que ens trobarem és un mur de ciment, de plàstic o del material que sigui, que dividirà la nostra ciutat. Cal recordar que mesures com reduir la velocitat dels trens, o millorar el sistema de frens poden ser solucions que redueixin soroll, també cal enfrontar-se a la realitat, que dintre de les ciutats potser és necessari gastar diners en fer soterrament de vies i, per tant, s’han de valorar abans de tirar pel dret i ficar pantalles.

En la meva opinió, cal posar-se a treballar en inversions que millorin les ciutats, pensades per fer l’entorn més amable per a la gent, perquè si bé és cert que el tren porta a la nostra comarca des de 1865, cal recordar-li a ADIF que abans, molt abans, estava la gent i que necessitem unes infraestructures segures i integradores per les nostres ciutats, consensuades amb la ciutadania, i no murs al l’estil del mur de Berlin que ens divideixin i que generin més problemes que solucions.

Pel que fa als responsables polítics locals, cal recordar-li al nostre Batlle, que en comptes de fer-se fotos i mantindré tanta opacitat a l’hora d’entomar problemes que afecten a la ciutat, s’ha de parlar amb la gent i treballar de manera coordinada, per fer un front comú a aquesta problemàtica, perquè la ciutat és de tots.

Per acabar diré que el problema que tenim davant nostre, no és ni de llarg un problema de soroll, perquè aquest és la punta de l’iceberg del veritable
problema que suposa el pas d'11.808 trens de mercaderies pel Baix Penedès, de les quals, 1488 són mercaderies perilloses les qual augmentaran
exponencialment una vegada estigui construït el Corredor del Mediterrani.

D’això ningú ara per ara diu res i aquest sí que es un veritable problema per a tothom, del qual, ja en parlarem.

Antonio Garcia Leal

Antonio Garcia Leal

President de la Federació Xarxa Vendrellenca

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: