Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"La Zona de Baixes Emissions (ZBE), centralisme barceloní"

Opinió Jaume Casañas
Dissabte, 19 Setembre 2020 20:19

Aquesta setmana s’ha posat en marxa el projecte de la Zona de Baixes Emissions de Barcelona, conegut amb l’acrònim ZBE. Un projecte que pretén reduir la contaminació i pol·lució al conjunt de Barcelona i l’Àrea interior delimitada per les rondes de la ciutat.

Quedi per endavant, que com a proposta per millorar la vida dels habitants d’aquesta àrea ens sembla perfecte, i molt adient. Però hem de lamentar que s’ha fet pensant exclusivament en Barcelona, i renunciant a tenir una visió global del que és Barcelona i el seu funcionament diari.

Ens esperàvem una resposta més responsable en relació a les dinàmiques de Barcelona i la seva àrea. Ens esperàvem més responsabilitat i més amplitud de mires per part del Govern de la ciutat i de la seva alcaldessa, Ada Colau.

Per què diem això? Aquest escrit es fa des de la perifèria de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, concretament des del Penedès, des la comarca del Baix Penedès, i ara veuran el perquè de tot plegat.

Volem posar l’èmfasi en dos aspectes que creiem importants. Per un cantó posar l’accent en el fet que des de la perifèria hi ha una gran i alta mobilitat laboral i obligada cap a Barcelona.

Que aquesta mobilitat es realitza amb transport privat i transport públic. Respecte al transport privat cal remarcar que molt del parc d’automòbil de la perifèria està envellit. No s’han desenvolupat mesures econòmiques per pal·liar aquesta deficiència. Es podria haver proposat algun pla per actualitzat i modernitzar la flota d’automòbils en els pressupostos de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Per altra banda les polítiques de transport públic que sempre estan en les declaracions de l’alcaldessa Colau, ens diu que tinguem confiança en el transport públic. Es nota que ja no l’agafa. Implementar restriccions d’entrada a Barcelona sense millorar una mínima freqüència de bus o de trens ens sembla una temeritat. Molta gent haurà de deixar el cotxe i agafar el transport públic que té la mateixa oferta d’abans de la implementació e les ZBE. Més usuaris i el mateix servei. Ja estava saturat abans ara més, i ningú assumeix la responsabilitat de donar una resposta a aquesta problemàtica.

L’Ajuntament de Barcelona forma part de l’ATM de Barcelona que gestiona el transport públic i no han fet cap tipus de moviment al respecte, deixant abandonada a la perifèria, un cop més.

El projecte de la ZBE, era una oportunitat per modernitzar l’oferta del transport públic, sobretot, en clau perifèria, sovint discriminada. Però un cop més s’han defraudat les expectatives, i Barcelona ha renunciat no només a ser la capital de Catalunya, sinó a ser una de les metròpoli europea amb les que sovint es compara.

Esperem que des de l’Ajuntament de Barcelona i des de la Àrea Metropolitana, conjuntament amb el Departament de Territori, replantegin l’oferta del transport públic per fer millor l’adaptació perifèrica al projecte de les ZBE.

Jaume Casañas

Jaume Casañas

Primer Tinent d'alcalde de Cunit i diputat provincial

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: