Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"No podem viure sense cultura"

Opinió Jordi Cartanyà Benet
Diumenge, 26 Juliol 2020 20:52

Vivim un estiu extremadament atípic en molts sentits, també en l’àmbit de la cultura i l’oci. Gairebé no tenim festes majors, ni festivals, ni cicles culturals d’aquells que ens amenitzaven les caloroses nits de juliol.

Ja des de fa molt de temps, el sector cultural pateix una situació quasi insostenible, que amb la COVID19 s’ha vist encara més agreujada. Com a consumidors de cultura, ens lamentem i enyorem la normalitat de temps passats però imagineu-vos com ho està passant de malament el sector, que tot just quan comença a treure el cap apareixen rebrots i s’ha de resignar a amagar-lo de nou.

Iniciatives

Per això, Esquerra Republicana, conscient del mal que la pandèmia està causant des de fa mesos en empreses, autònoms, entitats i col·lectius del món de la cultura, ja va presentar al Senat el mes d’abril, coincidint amb la Diada de Sant Jordi -tot just ahir reviscolava tímidament a Valls amb la Diada del Llibre i la Rosa-, una sèrie de mesures treballades conjuntament amb associacions del sector cultural, per tal que poguessin fer front a la crisi econòmica present i futura derivada de la crisi sanitària. Davant la falta d’iniciativa del govern de l’Estat per pal·liar la greu situació i les pèrdues milionàries, Esquerra proposa baixar l’IVA cultural fins al 4%, declarar els béns culturals com a béns de primera necessitat, crear un pla de reactivació i reconstrucció econòmica per a empreses, treballadors autònoms i entitats sense ànim de lucre, i finalment desplegar una campanya de suport per impulsar el consum cultural.

Aquí a casa nostra, mentre tot això no arriba, movem fitxa des de les institucions locals i territorials com l’Ajuntament de Valls i la Diputació de Tarragona. A Valls hem mirat de reprogramar actes i espectacles, adaptant-los a les noves circumstàncies, per no donar l’estiu per perdut del tot. Mantenir una programació, per petita que sigui, dona una mica d’alè a les empreses i els i les artistes que necessiten treballar per viure, com tothom. Si tots els ajuntaments hi posem un granet de sorra, el sector notarà el suport i tindrà més opcions de sortir-se’n.

Realitats

La Diputació de Tarragona també hi fa la seva aportació, ja que acaba d’obrir la convocatòria d’ajuts per a entitats i fundacions d’àmbit cultural i esportiu del territori. Enguany la institució destina 1,1 milions d’euros als sol·licitants per tal que puguin impulsar activitats al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès durant el 2020. Amb motiu de la crisi sanitària i les conseqüències econòmiques que se’n deriven, l’ens ha adaptat aquesta convocatòria i ha inclòs els conceptes de despeses causades per la COVID19. I també al setembre, una nova línia d’ajudes als professionals. Seran 950.000 euros destinats a autònoms i microempreses del sector cultural per tal que puguin produir nous productes de consum cultural o ajudar-los en les despeses fixes de les seves empreses. Uns ajuts que són molt benvinguts i que tenen com a objectiu facilitar que el nostre teixit cultural pugui superar aquesta crisi i que no perdem professionals pel camí. La cultura és un bé a preservar i que ens dona identitat col·lectiva i alhora contribueix a la formació en valors de la nostra societat. Defensem un model de societat formada, culturalment diversa i amb esperit crític.

El cas de la Diputació és un bon exemple a seguir. Quan va començar la crisi sanitària i econòmica es va insistir molt des de les institucions i els poders públics que ningú, absolutament ningú, podia quedar al marge del suport, els ajuts i les subvencions. Des dels més vulnerables de la societat fins els sectors normalment més solvents però ara també afectats, tothom hauria de tenir l’oportunitat de seguir el seu camí. Fem que la crisi no deixi ningú enrere, que hi perdem el mínim possible, perquè tots els sectors, i la cultura també, són indispensables en la nostra societat.

Jordi Cartanyà Benet

Jordi Cartanyà Benet

Regidor d'Acció Comunitària, Participació i Igualtat a l'Ajuntament de Valls

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: