Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"La protecció de l’Anella Verda de Tarragona dins d’un decreixement sostenible"

Opinió Lluís Estamariu
Divendres, 05 Juny 2020 11:58

Decreixement o barbàrie! Serge Latouche, economista francès de la dècada dels 90 del segle passat, va popularitzar el decreixement sostenible per a posar els límits al creixement descontrolat i il·limitat ; cal posar-hi fre, deia.

Així és com veiem l’actual i vigent Pla d’Ordenació urbanística municipal de Tarragona; un despropòsit de voràgine urbanística. Un pla dissenyat per afavorir els interessos econòmics d’uns pocs, per generar urbanitzacions d’un alt poder adquisitiu, engrandint les diferències econòmiques entre els barris de llevant i ponent, per acabar destruint doncs una part important de la gran preuada i estimada Anella Verda tarragonina. La crisi de l’actual pandèmia del Covid-19 ha posat de relleu, la perillositat sanitària de les grans aglomeracions de persones que han esdevingut les ciutats. No cal que la ciutat de Tarragona creixi més en habitants ni en nous plans parcials. Ja estem bé com estem, no volem créixer més a costa de la urbanització del tresor de la ciutat que és l’Anella Verda. Ans al contrari, viure als pobles del Camp de Tarragona, al món rural ha alleugerit l’expansió de la pandèmia i ha comportat un confinament d’alta qualitat en contacte amb la natura.

És per aquests motius que la plataforma SOS Costa Daurada, demana la modificació integral del POUM tarragoní, per tal de dotar a l’Anella Verda terrestre i marítima, d’una figura de protecció suficient amb els recursos tècnics, de planificació, gestió econòmics i de personal, tant o més elevats que en molts parcs naturals, donada la seva situació entorn d'una zona amb alta densitat de població, amb molt ús social actual i potencial, i tenint present també la seva vulnerabilitat de conservació (pel cas, l'amenaça de perill d'incendi excepcional). En una "Anella" cal dir doncs, que es pot fer tant o més que en un parc natural, tot depèn de la normativa que s'hi desenvolupi des d'un possible consorci o mancomunació de municipis i, dels recursos que s'hi aboquin.

Cal impedir doncs, desenvolupaments urbanístics com el pla parcial Mas d’en Sorder (especulació de vivendes de luxe amb l’ampliació del Camp de Golf Costa Daurada), la Budellera (barbaritat d’una nova ciutat de 10.000 habitants al bell mig de l’Anella Verda), Terres Cavades (destrucció d’un paisatge de casetes, marges de pedra seca i camins molt emblemàtics) i l’Horta Gran (la protecció dels millors sòls fèrtils de llims i llots que han d’esdevenir el màxim proveïdor de fruita i verdura de la ciutat, així com de tot un sistema de canalitzacions de reg), entre altres, i protegir-la d’aquesta manera definitivament per tal d’evitar requalificacions del pla general urbanístic de Tarragona.

Reivindiquem doncs la creació d’un figura de protecció de la magnitud d’un Parc Natural Francolí-Gaià transmunicipal al voltant de l’Anella verda, de les conques fluvials del riu Gaià i Francolí, i de tota la costa, d’àmbit marítim i terrestre.

Demanem també a les administracions implicades, que escoltin la nostra defensa en Dret Ambiental i sociocultural. Destacant que la Costa Daurada segueix en perill i que ni l'estat d'alarma d’Emergència sanitària derivada del Covid-19, ni l’alarmada Emergència Climàtica han servit per modificar l'urbanisme o per aturar o reconduir la construcció al litoral Tarragoní. SOS Costa Brava i SOS Costa Daurada denunciem que tot segueix igual. Que els projectes d'urbanització continuen sent publicats i aprovats pels Ajuntaments en ple confinament i que les obres s'estan accelerant al nostre preuat litoral.

Lluís Estamariu

Lluís Estamariu

Plataforma Sos Costa Daurada

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: