Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Acció cultural: aposta decidida"

Opinió Marc Ayala Vallvey
Dilluns, 09 Març 2020 14:56

Aquest passat dimecres al vespre la cafeteria del Teatre Principal va acollir, dins del cicle de l’Escola de l’Espectador, una taula rodona de debat sobre dones i cultura, que va servir per compartir i reflexionar entre les ponents, i amb el públic, sobre els reptes i les dificultats de les creadores, en femení, sumades al ja habitualment difícil món professional de la cultura. D’ella en van sortir nombroses conclusions sobre la necessitat de seguir lluitant pels drets i oportunitats de les dones en el món cultural, però també una altra reflexió de fons i compartida: calen recursos públics en polítiques culturals, perquè la Cultura és, justament, un incentivador, educador i termòmetre de la salut mental d’un poble.

En un moment en què plataformes com Actua Cultura reclamen una pressupostos culturals dignes per a institucions com el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (fixant com a objectiu arribar al llindar del 2%), l’Ajuntament de Valls dedicarà aquest any un 7% del seu pressupost (2,1M€) a l’acció i polítiques culturals, una de les prioritats centrals de l’equip de govern des de ja fa uns quants anys, fet del qual ens sentim orgullosos com a vallencs i vallenques.

No totes les ciutats i pobles del nostre país poden gaudir de la riquesa en patrimoni immaterial i teixit cultural que té Valls. La nostra ciutat ha donat al país algunes de les manifestacions patrimonials o gastronòmiques més importants de Catalunya, com poden ser els castells o els calçots, però agrupa també un immens nombre d’entitats, associacions i agents culturals, autèntics dinamitzadors de la vida cultural vallenca, i encarregats de mantenir vius la creació cultural i el calendari festiu i de tradicions de la ciutat.

Al seu costat, epicentres festius d’aquest calendari de país, amb manifestacions destacades com la Festa Major de Sant Joan, la Fira de Santa Úrsula o les Festes Decennals de la Candela, centres culturals com el Museu de Valls, els Teatres de Valls (Teatre Principal i Centre Cultural), l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard o la Biblioteca Carles Cardó (al cor del Centre Històric), sumats a la propera obertura del Museu Casteller de Catalunya, actuen d’autèntics revulsius socials i comunitaris, i dinamitzen culturalment el seu entorn proper i el conjunt de la ciutat, sumats a la recuperació del nostre patrimoni, material i immaterial, i del nostre Centre Històric, imprescindible per a l’acció cultural de la ciutat.

centenari La Popular Valls

Des de l’Ajuntament de Valls ens els últims anys hem desenvolupat una acció cultural centrada en l’accés universal i inclusiu a la Cultura, combatent les barreres i restriccions, amb una política de pràctica total gratuïtat de l’activitat cultural anual. Així doncs, els cicles festius de l’any, la cartellera estival, la programació museística o l’accés als equipaments escènics per part de les entitats, entre d’altres, compten amb un política de cost zero per als ciutadans, associacions i agents culturals.

En l’àmbit de la creació hem obert també els espais teatrals als creadors, oferint-ne els recintes de manera gratuïta per a residències tècniques i artístiques, com a espais laboratori, d’assaig i exhibició. I en la programació escènica, l’única regulada a través de venda de localitats, comptem amb uns preus molt assequibles, en comparativa amb els municipis propers del Camp de Tarragona. I tot sense oblidar el més important: la tarifació social, on en els darrers anys hem desenvolupat preus específics bonificats per a joves, jubilats, aturats i col·lectius en risc d’exclusió social, sumant-nos a iniciatives referents com l’Apropa Cultura; una acció social necessària que amplia la vessant inclusiva de la cultura a la ciutat. Volem, doncs, una Cultura que interpel·li tota la ciutadania, sense restricció de cap mena, i de la qual tots els vallencs i vallenques es sentin cridats a participar-hi, no només com a mers espectadors, sinó també com a actuants i transformadors, en primera persona.

És, doncs, més que important que una societat aposti per la Cultura, i que hi dediqui els recursos necessaris, perquè fixar la Cultura com a prioritat no és mai una despesa, sinó una inversió de futur. En educació, transmissió de valors, pertinença a la comunitat i desenvolupament del pensament crític.

Així doncs, malgrat les ja massa habituals crítiques de l’oposició a la sessió plenària de pressupostos, des de l’actual equip de govern volem reafirmar el nostre compromís de seguir apostant per la Cultura com una de les prioritats i eixos centrals de l’acció de govern local.

Perquè la Cultura educa i ens fa lliures. I volem un Valls que sigui fet de ciutadans lliures. Perquè només sent lliures podrem avançar i construir una ciutat, una societat i un món millor.

Marc Ayala Vallvey

Marc Ayala Vallvey

Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Valls

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: