Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Valls, davant l'emergència climàtica"

Opinió Francesc Xavier Salat i Brúnel
Dijous, 13 Febrer 2020 00:06

És només una mesura, de les moltes que haurem d’afrontar en els propers anys, però alhora una mesura important que com a ciutat encarem per fer front a l’emergència climàtica en la que ens trobem immersos a escala planetària, que ens interpel·la i ens afecta a tots, a les generacions presents i futures.

La introducció d’incentius ambientals a l’ordenança de la recollida de les escombraries -per dir-ho clar, el que tots els ciutadans paguem a través del que més popularment coneixem com el rebut de la brossa-, suposa un canvi de paradigma de gran importància en la gestió dels residus que produïm com a ciutat.

Els incentius ambientals que s’han introduït ja per aquest 2020 garanteixen en primer lloc que qui més recicla pagui menys. Ho entenem com una qüestió de justícia fiscal i a la vegada un reconeixement a les moltes famílies vallenques que ja realitzen a casa la recollida selectiva, als que utilitzen la deixalleria de manera freqüent o als que fan autocompostatge de l’orgànica. Descomptes que poden oscil·lar, segons la intensitat de la recollida selectiva que es realitzi, d’entre el 20 i el 50% del rebut de la brossa, amb tot el que això representa, en primer lloc, per reconèixer com dic a tots els que ja ho fan, però sobretot generar un incentiu per sumar a més i més vallencs.

emergència climàtica bosc

En això hem de ser molts, molts més. Aquest 2020, Valls, els vallencs i vallenques, hem de reciclar més, després de molts anys que els índex de reciclatge es mantenen, amb petites variacions, francament estancats. I a la vegada, tots i cadascun de nosaltres hem de generar menys deixalles, primer perquè el seu tractament o incineració genera uns costos econòmics que d’alguna manera o altra hem de pagar, però sobretot costos ambientals que segur que paguem i pagarem si no hi posem remei. Hem de fer més gran la nostra consciència ambiental com a ciutat, en resposta a una situació de canvi climàtic que ens afecta a tots. El pas fet pel plenari de l’Ajuntament, el passat mes de setembre, amb l’aprovació de la moció de Declaració d’Emergència Climàtica va en aquest sentit, com també els incentius ambientals a favor de la recollida selectiva i la reducció de residus que ara engeguem.

Molts encara es preguntaran què podem fer individualment, des de casa nostra, o fins i tot com a ciutat en una situació que certament té caràcter mundial. Però de la mateixa manera, sempre he cregut que tots i cadascun, des del nostre àmbit, hi tenim molt a dir, que tenim el deure d’actuar, perquè també des de l’escala més local i més individual, s’acabi generant una onada global.

Per això, perquè hem de minimitzar les deixalles que produïm, com a gran pas previ a la resta de processos de tractament dels residus, i també perquè hem de ser capaços d’escampar aquesta consciència ambiental responsable, que aquest 2020 encarem aquest nou repte, amb la transformació amb importants incentius de l’ordenança de les escombraries. En aquest sentit, animar-vos a tots a participar-hi, a presentar, durant tot aquest mes de febrer la sol·licitud, bé sigui presencialment a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà o online a través de la web municipal, per acollir-vos als nous incentius ambientals. Perquè sí ho fem bé, pagarem menys, però sobretot posarem el nostre granet d’arena en un repte que hem de fer entre tots.

Francesc Xavier Salat i Brúnel

Francesc Xavier Salat i Brúnel

Regidor de Sostenibilitat, Serveis Ambientals i Medi Natural de l'Ajuntament de Valls

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: