Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"L’Orgia econòmica a l’Ajuntament de Vendrell"

Opinió Antonio Garcia Leal
Dissabte, 08 Febrer 2020 13:24

Des del setembre de 2014 fins al gener de 2020, han passat 1932 dies, perquè es fes un informe jurídic sobre l’afer de l’escola de musica, que ha portat a l’ajuntament a anar la Fiscalia.

Una de les expressions que vaig escoltar al ple del passat dia 27 de desembre per definir l’afer de l’escola de música, va ser el que va expressar el representant de Primàries en Josep Maria Llaçat, definint aquest fet amb el terme “Orgia econòmica”. Segons diu el diccionari de la Reial Acadèmia de la Llengua, una orgia pot ser, “Un festí en el qual es menja i es veu immoderadament i es cometen altres excessos”. Des del meu punt de vista, i extrapolant aquest terme a un afer econòmic, en la meva opinió, si miressin des de un perspectiva global, la veritable orgia va ser tota aquesta legislatura 2006- 2011, amb fets que a data d’avui no tenen resposta clara i que tenen massa elements dissonants amb realitat imperant. Per aquest motiu, des de la meva atalaia i com observador de la societat civil, vull escriure aquest article d’opinió, lligant dos fets que per sí mateixos no tenen lligam, però que sense cap mena de dubte, bé podríem formar part de l’orgia econòmica que ha patit el nostre ajuntament.

Del primer cas que parlaré serà de l’últim del que s’ha parlat, l’afer de l’escola de música. Al ple del dia 27 de desembre es van dir coses molt gruixudes i importants, com per tenir clar que aquest tema, s’havia de portar a la justícia. I és que jo no acabo d’entendre, per què l’Ajuntament de Vendrell va fer un contracte havent un informe de la secretaria municipal que deia que aquest contracte no es podia fer. D’aquest informe, mai abans se n'havia parlat i jo, a l’any 2014, ja estava en primera línia política, com a coordinador local d’ICV Vendrell, amb aquest tema, i vaig denunciar que s’havia d’anar a la justícia, però ens vam trobar que l’ajuntament en aquella època, com encara fa, no et donava la informació i menys encara movia fitxa.

D’altra banda, és molt interessant fer el següent paral·lelisme. Des de que es va anunciar el tema de l’escola de música al setembre 2014, fins al 27 de desembre de 2019, han passat 5 anys complets que son 1912 dies i les alcaldies sempre han estat en mans dels Socialistes del Vendrell des d'aleshores. No obstant, ningú ha mogut fitxa a l’ajuntament, per com a mínim, fer aquest informe jurídic. Des del dia del ple del 27 de desembre de 2019 fins a l’anunci de que es portava a fiscalia, per part de l’Ajuntament de Vendrell, governat per un socialista, han passat, 17 dies. El primer que cal preguntar-se tenint en compte que no hi ha elements nous és: Què és el que ha canviat perquè ara sigui tot tan flagrant perquè es porti a fiscalia el tema?, també caldria saber, per què no ho van portar abans davant la fiscalia?, Per què no van fer l’informe jurídic sobre el tema al 2014?.

Jo no sóc jurista, és més, sóc un profà en tan complexa matèria i un espectador civil, amb veu i opinió, perquè mitjanament sé llegir i a dures penes m’expresso escrivim, i en aquest sentit, hauria de dir que, pel que entenc i he llegit, que potser ens trobem que al final, que si existeix algun delicte, potser hi ha prescripció d’aquells possibles delictes existents, fet que s’haurà d’aclarir al jutjat, si és que la fiscalia el porta. No obstant, ja en sabríem alguna cossa, si s’hagués fet l’informe jurídic al 2014, 2015, 2016, 2017, o 2018 i portat a la Fiscalia donat que ara en parlaríem d’altra cosa. També és interessant posar sobre la taula aquest problema de la manca de llicència ambiental de l’edifici de l’escola de música, del qual es va parlar al ple, per dir com a mínim que és preocupant que estem així des de la seva obertura i cal preguntar-se: Quants comerciants de la nostra vila podem fer això?. Sobre aquest tema caldrà que s’expliqui molt bé tot, i que es posi blanc sobre negre què és el que ha passat i les conseqüències jurídiques que té.

El dipòsit de les Palmeres

Però com en tota orgia econòmica on es cometen altres excessos, i com a mer observador, caldria parlar del dipòsit de la plaça de les Palmeres, del que fins ara no he parlat mai en un article d’opinió. Intrínsecament lligat a aquella legislatura 2006-2011, està el fet de la remodelació del passeig marítim de Sant Salvador, dintre del qual es van fer, entre d’altres, les obres, la plaça de les palmeres per construir un dipòsit que va costar 2,4 milions d’euros que es va pagar amb diners del Ministeri, és a dir diners públics, que segons va dir l’alcalde de Vendrell al febrer de 2017 al programa de la Televisió del Vendrell 'Per què?', mai ha funcionat. Desprès d’escoltar-lo des de la Xarxa Vendrellenca, vam obrir un expedient per tractar d’esbrinar per quina raó aquest obra mai havia funcionat.

Aquesta investigació oberta al maig de 2017 es va tancar per la Xarxa Vendrellenca al juliol de 2019 amb un expedient informatiu d’anàlisi i resolucions de 50 pagines amb informació publica, que van entregar al responsable de Costes i telemàticament a l’Ajuntament de Vendrell. El nostre anàlisi va arriba a la conclusió que el poble ha sigut perjudicat, perquè efectivament aquest equipament no funciona. El nostre informe va trobar contradiccions entre l’Ajuntament de Vendrell i el Ministeri, donat que van trobar informació publica que revela, que al febrer 2009, a través d’un informe de l’ajuntament, ja se sabia que l’equipament no funcionava; tot i que des del Ministeri hi ha documents que acrediten que l’obra quan es va acabar al novembre de 2007 i durant tot el 2008; any de garantia del contracte, va funcionar perfectament. Caldria dir, perquè penso que és molt important, que aquest procés de recopilació de dades, va ser difícil, perquè des de l’Ajuntament de Vendrell, mai es van prestar a facilitar l’ informació i el fet ha quedat palès, per exemple, en què per contestar-nos la primera demanda d’informació, van trigar un any en fer-lo, després de que se’ls denunciés davant del Síndic de Gregues de Catalunya, que va fer una resolució duríssima contra l’ajuntament en aquest fet.

D’altra banda, tota la resta d’informació publica, la van rebre a partir d’aquí, és perquè vam fer servir el nostre dret a l’accés a l’ informació pública que emana de la Llei de Transparència en el seu article 33, a traves de denúncies a la GAIP a cada petició que fèiem donat que l’ajuntament mai es va prestar. Però cal dir que, a més, el nostre informe va trobar preocupant aquest manca de col·laboració per part de l’administració local, que veia passar els anys amb un equipament de 2,4 milions d’euros abandonat als barris marítims del Vendrell, que es va construir per donar una millora qualitat de vida als veïns de la zona i el que vam trobar és que el termini per aplicar la legislació de contractes per vici ocult, que és de 15 anys, finalitza el 2022 i llavors el que ens podem trobar, si l’administració no actua abans de 2022, és que si hi ha un vici ocult a l’obra, tal com estableix llei de contractes, fet que s’ha de demostrar amb informes, mai es podrà reclamar al constructor.

Per aquest motiu s’ha de treballar a marxes forçades per esbrinar quina raó hi ha per que no funcioni donat que s’han gastat 2,4 milions d’euros de diners públics en fer aquesta obra per millorar la qualitat de vida de la gent que viu al Vendrell, i és obligació del nostre ajuntament de fer tot el possible perquè funcioni. Aquesta és una altra peça separada de l’orgia econòmica del nostre ajuntament, que està lligada a aquest període de la legislatura 2006-2011, que com l’escola de música, encara no s’ha acabat, de fet, penso que acaba de començar.

Ja per acabar us diré, que aquests no sónn els únics excessos constatats, dels quals jo tinc notícia, tot i que suposo que durant aquesta legislatura, s’aniran fem públics i de tots se'n parlarà. El que sí que puc dir és que aquesta orgia dura massa i s’ha de parar, pel benefici de la ciutadania de Vendrell.

Antonio Garcia Leal

Antonio Garcia Leal

President de la Federació Xarxa Vendrellenca

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: