Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Comunicat del Consell per la República amb motiu de les decisions del TJUE"

Opinió Consell per la República Catalana
Diumenge, 29 Desembre 2019 12:45

El Consell per la República Catalana celebra les decisions del TJUE del 19 i el 20 de desembre, d’acord amb les quals es reconeix la condició d’eurodiputats del president Carles Puigdemont, del vicepresident Oriol Junqueras i del conseller Toni Comín des del moment de la proclamació dels resultats de les eleccions al Parlament Europeu en les quals van resultar elegits. La condició d’eurodiputada properament també es farà extensiva, amb tota probabilitat, a la consellera Clara Ponsatí.

Es tracta d’una victòria rotunda no només per als candidats directament afectats, sinó, sobretot, per als quasi dos milions de ciutadans i ciutadanes de Catalunya que van votar-los el dia 26 de maig. Suposa, al capdavall, una victòria indiscutible per als 500 milions de ciutadans europeus que amb aquesta sentència, constaten que la democràcia ha quedat preservada, consolidada i enfortida per al conjunt de la UE. Tant el TJUE com el president del Parlament Europeu, David Sassoli, han actuat en aquest afer de la manera com s’espera d’unes institucions europees compromeses amb els valors i els principis de la democràcia i de l’estat de dret, fonament i raó de ser del projecte europeu. Ens omple d’orgull que la democràcia europea hagi pogut fer un pas endavant gràcies a aquest conflicte jurídic entre els líders catalans i l’Estat espanyol.

Sabedor de la voluntat de molts ciutadans i ciutadanes de Catalunya d’organitzar una mobilització a Estrasburg el dia 13 de gener, amb motiu de la celebració del primer Ple del Parlament al qual participaran el president Puigdemont i el conseller Comín, el Consell de Govern vol manifestar el següent:

1. El Consell per la República no convocarà cap acte aquell dia a Estrasburg. A diferència del 2 de juliol, data en què tant el TJUE com el Parlament Europeu tenien pendent prendre una decisió en relació amb el cas dels eurodiputats catalans, ara les circumstàncies són unes altres. Si llavors era legítim expressar davant les institucions europees la reivindicació de quasi dos milions d’electors que havien estat menystinguts, en aquests moments, en canvi, la decisió de les institucions europees ja s’ha produït en el sentit esperat.

Mentre les institucions espanyoles, el Tribunal Suprem i la JEC, vulnerin els drets polítics i la immunitat del vicepresident Oriol Junqueras i se li impedeixi accedir al Parlament Europeu, tal i com es deriva de la decisió del TJUE del 19 de desembre, la prioritat de qualsevol mobilització ha de ser exigir que aquesta decisió sigui respectada i acatada per part de les institucions espanyoles. Ara és davant les institucions espanyoles on cal reclamar justícia.

2. El reconeixement de la condició d’eurodiputats i, en conseqüència, de la immunitat del president Puigdemont i del conseller Comín els permetrà circular lliurement arreu dels països de la UE. Així doncs, el Consell per la República té previst convocar properament una concentració amb la seva participació a la Catalunya del Nord. Aquesta serà, sens dubte, la millor ocasió per celebrar totes les victòries judicials i polítiques que l’independentisme català ha assolit en els darrers temps, així com també per denunciar la repressió de la qual són víctimes els dirigents polítics i socials del moviment independentista, i reemprendre la lluita democràtica que ens permeti culminar el camí iniciat l’1-O.

3. El Consell per la República respectarà els actes que, eventualment, es puguin organitzar des de la societat civil el 13 de gener a Estrasburg, en exercici de la seva lliure iniciativa. Aquests actes, si es convoquen, comptaran amb la presència dels membres del Consell de Govern que hi siguin convidats a participar (amb el benentès que els eurodiputats només hi podran assistir en el moment en el qual no s’estigui celebrant la sessió parlamentària), sempre des de l’agraïment i el reconeixement de la funció determinant i imprescindible de la mobilització ciutadana en el combat pacífic per la República Catalana.

Consell per la República Catalana

Consell per la República Catalana

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: