Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Posem fre a les violències masclistes"

Opinió Jordi Cartanyà Benet
Dilluns, 25 Novembre 2019 14:06

Les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana el 25 de novembre de 1960. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data i va instituir el Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, que dilluns vinent celebrarem un any més, tot i que ens agradaria no haver de fer-ho perquè voldria dir que el problema s’ha eradicat.

Manifest del 25N 

Cada any, amb motiu d'aquest dia senyalat, les institucions públiques com l’Ajuntament de Valls consensuem un manifest per a commemorar i visibilitzar aquesta data i tot el que representa. Enguany posem de relleu les violències sexuals i advertim que una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió més de l'estructura patriarcal, una agressió contra totes nosaltres, contra totes les dones. Aquesta violència funciona de forma alliçonadora, ens socialitza en la por i ens llença un missatge ben clar, sobretot dirigit a les dones més joves: volen controlar i sotmetre la vida de les dones. És evident que la celebració del 25N posa en el calendari una reivindicació i els actes institucionals faciliten a posar el focus mediàtic en tot el que comporta la violència de gènere. Però el que cal és el treball diari i constant per eradicar-la i treballar per tenir una societat on la igualtat sigui una realitat. I no tinguem diferencies derivades per el gènere que tingui cadascú.

Fem una crida a seguir treballant conjunta i coordinadament amb la implicació de totes les administracions i agents socials per a l'eradicació de totes les violències masclistes i la reparació de les supervivents; posem en valor la lluita constant i incansable dels moviments feministes, i reconeixem la força, el coratge i la valentia de les dones que es troben en una situació de violència masclista, les que l’han superada o les que han estat assassinades.

Polítiques públiques

A Valls, treballem per aconseguir una societat on la igualtat sigui real i efectiva, amb polítiques públiques que volen incidir en el dia a dia de les persones. Per aquest motiu hem centrat els nostres esforços en dos àmbits de caràcter normatiu, que ha comportat la redacció del Pla Local de Polítiques de Gènere i d’Igualtat i el Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Valls, a més d’un treball constant de sensibilització. Pensem que la sensibilització i treball amb la ciutadania són bàsics per aconseguir l’objectiu de plena igualtat a la nostra ciutat.

Fa uns anys que posem especial accent en els centres educatius, començant pels instituts, que cada any participen activament en els actes del 25N i, darrerament, també en els centres de primària. La clau de l’èxit és el treball constant que es fa des de les comissions liles dels instituts, una tasca que va molt més enllà del 25N, on evidentment es visualitza part del treball que fan, però el realment important és la presència en tot l’àmbit escolar de la consciència d’igualtat.

Escoles i entitats

Cal seguir insistint en aquest treball en l’àmbit escolar, però també traslladar-lo a les entitats de la ciutat i a d’altres col·lectius. Aquí fa falta la implicació de tots i totes per aconseguir que les dones tinguin veu i poder de decisió en els òrgans directius d’entitats. Perquè només amb la plena igualtat aconseguirem tenir una societat amb projecció de futur. I és per això que volem un Estat amb una base feminista, una República Catalana que prioritzi acabar amb les violències envers les dones, no només els casos més visibles, com els assassinats i les violacions, sinó també les violències quotidianes que passen més desapercebudes i que són més difícils d’atacar però que legitimen i reforcen un sistema discriminatori. Una República Catalana amb polítiques públiques encaminades a la prevenció centrada en l’educació afectivo-sexual que generi noves maneres de relacionar-se.

Jordi Cartanyà Benet

Jordi Cartanyà Benet

Regidor d'Acció Comunitària, Participació i Igualtat a l'Ajuntament de Valls

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: