Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"El Baix Gaià, una terra per descobrir"

Opinió Marc Casellas
Dilluns, 16 Setembre 2019 15:30

Ara que ja estem a les acaballes de l'estiu i la calor i la pressió turística van a la baixa és un bon moment per agafar el cotxe i donar una volta pel Baix Gaià. De ben segur que si llancéssim una pregunta a l'aire a tota Catalunya i preguntéssim que és i on és el Baix Gaià, en sorprendríem de la quantitat de gent que desconeix aquest racó del sud de Catalunya.

El Gaià és avui frontera entre el Penedès i el Camp de Tarragona i a l'edat mitjana frontera entre la Catalunya Cristiana i la musulmana, per la qual cosa, al llarg i ample d'aquesta comarca natural, trobarem castells a cada poble. El riu Gaià, que passa per aquesta terra i desemboca al costat del castell de Tamarit dona nom aquesta comarca natural de Catalunya. Aquest raconet de món és prou conegut per la seva costa: Altafulla, Torredembarra, Creixell i Roda de Barà. En canvi, el seu interior queda sovint oblidat o fora de les rutes turístiques oficials, malgrat conservar un paisatge i una arquitectura de gran encís.

Els Pobles del Baix Gaià, rodejats del paisatge mediterrani per excel·lència: vinya, olivera, garrofer i avellaner —i vora el riu, l'horta—, han aconseguit mantenir l'encís i la bellesa de l'arquitectura tradicional catalana. Els visitants que s'acostin i es deixin perdre pels nuclis antics dels seus pobles podran veure l'encant dels carrers i les cases antigues d'Altafulla, Creixell, La Nou, La riera... En aquests pobles el temps sembla haver-se aturat en els segles XVI-XVII.

Com hem dit, aquesta terra és terra de castells. Des de les roques del Castell de Tamarit arran de mar, fins a les restes del castell i l'església de Vespella al capdamunt del Baix Gaià. Passant pels castells senyorials d'Altafulla, Creixell i Torredembarra, el castell del Baró de les Quatre Torres, a la Nou, o la fortalesa medieval del Catllar, entre altres. Recomano visitar cada poblet, no hi ha gaire distància entre ells, per la qual cosa, en un dia, podem recórrer tots els pobles i llocs per no perdre’ns ni un detall de l’essència d’aquest territori. Hi ha gran varietat de propostes i activitats per fer i visitar. Des de les platges, el riu i el pantà del Catllar, a rutes a peu, en bicicleta o amb cotxe per els diferents camins que ressegueixen la ruta dels castells del Gaià.

Aquesta comarca és una petita Provença entre el camp de Tarragona i El Baix Penedès. Pobles i llogarrets amb encant, platges i cales amb la millor sorra del món, bon menjar i un paisatge mil·lenari on trobarem des de viles i arcs de triomf romans a masies, torres i castells d'una altra època. Deixeu-vos perdre per aquest raconet envoltat per les suaus muntanyes del massís del Gaià i Bonastre. Pels seus camps i pobles, camins i carreteres. Descobriu allò que no surt a les guies, cal descobrir la nostra geografia.

Marc Casellas

Marc Casellas

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: