Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

“'Museu Nacional', la paraula importa"

Opinió Begoña Floria Eseberri
Dilluns, 08 Juliol 2019 09:27

L'alcalde Pau Ricomà (ERC) la va embolicar una mica fa uns dies amb la polèmica sobre el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, però malgrat equivocar-se en com ho va enfocar, té raó en el plantejament de fons, la paraula "nacional" és molt important. De fet, sempre hem defensat, (jo mateixa en primera persona) que el Museu Nacional Arqueològic de Catalunya és i ha de ser el de Tarragona i que la resta han de ser extensions, no cal que tot estigui a Barcelona i Tarragona té prou força per defensar aquest posicionament.

Pels que no han seguit la polèmica, recordar simplement que va arrencar arran de l'anunci per part de consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, al Parlament. Vilallonga va anunciar que recuperava un antic projecte, crear un nou Museu Nacional d'Història i Arqueologia de Catalunya, amb la fusió en un únic equipament del Museu d'Arqueologia de Catalunya (en el Parc de Montjuïc) i el Museu d'Història de Catalunya. Immediatament l'alcalde Pau Ricomà va enviar un comunicat en el qual s'afirmava de forma contundent que "no acceptarem que el Museu Nacional d'Arqueologia no se situï a Tarragona".

Aquí és on va haver-hi la confusió, en cap cas el Departament de Cultura vol eliminar el MNAT, i de seguida el Govern de la Generalitat va sortir al pas explicant que té la continuïtat garantida, amb l'ampliació en un futur a Tabacalera. Alguns sectors del món del patrimoni i l'arqueologia es van incomodar per la confusió generada pel propi alcalde, i fins i tot Ricomà va estar a punt de provocar un greu conflicte institucional.

Potser per tot aquest enrenou ha quedat en segon terme la part important del tema, que el museu de Barcelona incorpori la paraula "Nacional". No és quelcom intranscendent, és importantíssim perquè les paraules són importants i si finalment la consellera de Cultura no rectifica amb aquesta pretensió, correm el perill de perdre pes com a referent arqueològic de Catalunya. És a dir, tot plegat pot condicionar de forma determinant el que l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros ja va demanar al conseller Santi Vila el 2016, esdevenir la Capital del Món Clàssic en l'àmbit de Catalunya i per tant que sigui el de Tarragona l'únic museu considerat de país (nacional).

En defensar aquest tema, estarem al costat del Govern de la ciutat. És important que tots ens hi posem en què Tarragona no perdi pes especialment en aquells temes en els quals històricament ha exercit un gran lideratge.

Un darrer apunt curiós. Patrimoni històric a l'Ajuntament de Tarragona ho porta Comú-Podem, concretament Herman Pinedo. Resulta curiós que mediàticament no ha sortit cap declaració seva i que la nota de premsa incial, la que va generar la confusió, va sortir directament d'alcadia. Hem de valorar aquest silenci com a significatiu? Qui ho sap....

Begoña Floria Eseberri

Begoña Floria Eseberri

Consellera del Grup Municipal Socialista a l'Ajuntament de Tarragona

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: