Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Al Barri Antic hi ha futur i és a les nostres mans"

Opinió Xavi Anglès Pujolràs
Dilluns, 13 Mai 2019 21:58

“Barri Antic, el cor de Valls”: aquest és l’eslògan amb el qual s’ha definit el centre històric de Valls, un cor que només se’l veu bategar durant el miratge que representen les festes, però que un cop acabades, torna a la crua realitat del dia a dia, una realitat en la qual aquest cor cada cop batega menys.

Dia rere dia i any rere any, els veïns i veïnes observem amb tristesa com tanquen comerços, com el barri perd població, com cauen les cases, com augmenta la pobresa i la marginalitat en certs col·lectius, veiem com paraules com “narcopís” s’han incorporat al nostre dia a dia, com l’estat del centre històric es va degradant… i en definitiva com el Barri Antic perd vida.

I és que tot i la generosa injecció de capital que ha suposat la Llei de Barris, amb la qual - del 2006 al 2016 - es van rebre 1.324.000€, no s’ha aconseguit revertir la tendència a la baixa del Centre Històric. El dèficit en participació d’aquest govern, sumat als diversos canvis polítics que hi ha hagut des del 2006, han impedit una bona gestió de la Llei de Barris. És evident que inversions com la remodelació del Pati o la construcció de la Biblioteca Pública Carles Cardó no han estat l’anhelat revulsiu que esperava el barri.

Són massa anys durant els quals els diferents governs han girat la cara al Barri i a les seves necessitats. Un exemple molt clar el tenim amb el projecte de Centre Cívic, un projecte prioritari de les taules de treball del PMU del Barri Antic, consensuat amb l’associació de veïns i que, a més del Centre Cívic, incorporava habitatge social i la urbanització d’una plaça. Cal recordar que en aquest projecte s’hi van invertir més de 398.000 euros pel projecte guanyador i els 4 finalistes, i ara només ens en queda un “pàrquing provisional”.

Resulta sorprenent com després de tants anys de no fer res, de deixar perdre el patrimoni artístic i arquitectònic, d’oblidar-se del comerç i de no saber com aturar el despoblament, precisament ara que s’acosten les eleccions, aquests partits que fins ara han estat “governant”, posen el Barri Antic al centre dels seus discursos. Un exemple evident d’aquestes males praxis ens el trobem amb el futur Museu Casteller, un museu que s’ha venut com a revulsiu pel barri, però que durant tots aquests anys d’obres no s’ha consultat a les veïnes per a res, fins ara, quan a les portes de les eleccions i quasi en “temps de descompte” el govern es treu una jornada anomenada “Fem barri, fem cultura, fem museu”.

Tot i aquesta desatenció continuada i aquests focs artificials preelectorals, des de la CUP creiem fermament que el Barri té i ha de tenir futur, el futur que es mereixen els seus veïns i veïnes, i aquest futur passa per una sèrie de mesures de xoc que ens permetin sortir del pou on estem posats i començar a revertir la situació.

Part dels diners rebuts per la Llei de Barris es van dedicar a la Biblioteca Carles Cardó. Per això, creiem que aquest equipament hauria de jugar un paper més important del que està jugant ara mateix en la dinamització del Barri. Cal dotar la biblioteca dels recursos i suport necessari per elaborar i executar un veritable pla de dinamització de l’equipament.

Per tots és conegut que el nostre Centre Històric pateix un important dèficit d’habitatge, per tant, cal millorar l’oferta pública d’habitatge, creiem que és imprescindible que l’Ajuntament inverteixi en habitatge, ja sigui amb l’adquisició de sòl, com amb la rehabilitació d’habitatges dedicats a habitatge social. També cal que es donin el màxim de facilitats per a la rehabilitació d’habitatges i l'impuls de noves fórmules de creació d’habitatge com poden ser la masoveria urbana o les cooperatives d’habitatges.

O la creació del desitjat Centre Cívic, un centre cívic cogestionat entre veïns, veïnes i Ajuntament i que ha de ser un pol de dinamització comunitària per al barri, un espai de participació real, autogestió i apoderament per tal de fer partícips als veïns i veïnes de la reconstrucció del Barri Antic.

I és que per la CUP la participació és quelcom irrenunciable i inherent a la nostra manera de treballar. Per nosaltres no té sentit intentar tirar endavant el Barri Antic sense comptar amb la col·laboració i les aportacions de la seva gent. És imprescindible que parlem amb ells i que escoltem la seva veu. Cal crear taules de diàleg entre veïns, veïnes i administració de forma periòdica i no només quan el veïnat cansat de la inacció de l’administració les demana, quan cal consultar sobre algun tema anecdòtic o bé quan s’acosten eleccions i ens cal “quedar bé”. Cal dotar també aquestes taules de contingut i capacitat d’acció per tal d’apoderar als veïns i veïnes.

I és que gràcies a elles i ells, podem dir que al Barri Antic hi ha futur. És cert que el seu batec ha perdut força i que tenim davant un gran repte, però al Barri Antic tenim la millor eina per tirar endavant i sortir d’aquest atzucac i aquesta eina és la gent: les veïnes i veïns del Barri, gent lluitadora que s’estima el seu Barri i que hi deixaran la pell perquè tiri endavant. Perquè el batec més viu i potent del barri és la seva gent!

Xavi Anglès Pujolràs

Xavi Anglès Pujolràs

Regidor de la CUP de Valls

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: