Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Parlem del PIUS"

Opinió Anna Merino Tarrida
Dimecres, 01 Mai 2019 19:53

El Pius Hospital de Valls forma part del SISCAT ( Sistema Integral Sanitari de Catalunya), un sistema que permet que el dret universal de la salut sigui gestionat de manera indirecta i que, al mateix temps, en centres que es nodreixen principalment de diners públics hi hagi dues portes d’accés: una pels usuaris del sistema públic i un altre per les mútues.

Si bé en un inici podia semblar que això era una solució per a solventar el dèficit que arrossegava l’hospital, amb el temps hem comprovat la perversitat del sistema i com n’és de perjudicial per la sanitat pública tenir aquest espai compartit i amb diferents portes i condicions d’accés: de tot se n'aprèn.

A la darrera legislatura, l’equip de govern es va comprometre, a la seva campanya, a solucionar la problemàtica de la gestió del Pius, amb el consens de totes les formacions polítiques amb representació a l’Ajuntament. Aquesta problemàtica venia donada per la situació deficitària del centre a causa del sistema de finançament mitjançant la compra de serveis o tarifes.

Per això ens resulta sorprenent que cap grup municipal de l’Ajuntament (tret de la CUP) hagi mostrat cap interès a afrontar el tema de la gestió del Pius Hospital de Valls, tenint en compte que SÍ que ha estat solucionat a d’altres hospitals de Catalunya, com és l'Hospital Sant Joan de Reus, on la titularitat i dèficit (més gran que el del Pius) ha estat assumit pel SCS (Servei Català de Salut ) o l’Hospital de Berga, on l’equip municipal de la CUP va realitzar amb el conseller Comín el traspàs de l’hospital i del centre sociosanitari al SCS i, assumint el propi Ajuntament la Residència geriàtrica amb conveni amb l’Ajuntament pels seus treballadors i treballadores.

El Pius Hospital de Valls, referent de l’Alt Camp i la Conca, està passant per un moment crític, ja que segueix presentant una situació econòmica negativa i qui la pateix són els usuaris i els treballadors i treballadores del centre. Així, comprovem com darrerament estan marxant bons professionals que cerquen altres alternatives laborals. De fet, darrerament s’han convocat 13 llocs de treball de metges i metgesses, que han quedat vacants.

La situació econòmica mai ha estat massa favorable, tot i que un hospital no acostuma a donar beneficis, els darrers anys els treballadors han patit diverses retallades tant econòmiques com de condicions laborals, motiu que pot justificar, entre d’altres, la migració de professionals cap a d’altres hospitals o centres sanitaris amb més alicients i bones condicions a l’hora de desenvolupar la seva feina.

Creiem que el Pius ha de poder ser referent bicomarcal d’uns bons serveis sanitaris públics, i que els treballadors han de poder tenir garantides unes condicions laborals dignes mitjançant un conveni únic com a treballadors públics i no deixar lloc a la precarització laboral. Si garantim que les places per jubilació no s’amortitzin, que hi hagi una complerta cobertura de vacances i que no es tanquin plantes d’hospitalització en període vacacional, milloraríem l’atenció als usuaris, perquè comptaríem amb més dotació de personal, més bona cobertura i més bones infraestructures.

Pensem, també, que s’ha de donar una solució urgent al servei d’urgències, que pateix una sobrecàrrega de feina habitual que provoca moltes hores d’espera als usuaris i usuàries per a poder ser ateses. Per això cal dotar el servei d’un espai, eines, capacitat d’organització i professionals per a donar un servei més àgil i eficaç. Les darreres dades publicades indiquen 35.300 urgències l’any (2016), que fa un promig d’unes 100 urgències diàries, ateses en un espai que poden ocupar un màxim de 25 pacients al mateix temps.

Això mateix passa amb el centre sociosanitari i amb la RAC, on les treballadores es queixen massa sovint de no poder assumir com caldria tota la feina i, evidentment, això torna a recaure sobre usuaris i usuàries.

Per tot això, apostem perquè la Generalitat assumeixi la gestió del Pius, garantint-ne la seva continuïtat amb la perspectiva d’uns serveis públics de qualitat , assegurant inversions que dotin al Pius d’infraestructures i dels recursos necessaris per a poder atendre a la població de manera òptima i eficaç.

La CUP defensa l’accés universal, equitatiu i de qualitat a l’assistència sanitària. És per això que apostem per un sistema sanitari únic de titularitat pública.

Anna Merino Tarrida

Anna Merino Tarrida

Membre de la candidatura de la CUP de Valls

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: