Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 636

"Onze anys fent costat al periodisme digital"

Opinió
Divendres, 26 abril 2019 09:23

Reusdigital.cat compleix l'11è aniversari en aquest Sant Jordi

Em complau de veure que, cada vegada més, experts en el periodisme digital defensen que la qualitat sigui un dels objectius de la premsa per Internet, així com que els mitjans tinguin identitat pròpia, amb continguts profitosos i diferents. És una de les conclusions omnipresents en els fòrums que es fan sobre el periodisme en xarxa. Un fet que posa de manifest que a Reusdigital.cat no estem errats, quan des del primer dia, el nostre interès ha estat voler fer les coses ben fetes. Mirar de tractar de la millor manera el periodisme. Sempre ens ha importat més els petits i els encertats passos, que els èxits ràpids i fàcils.

La qualitat ha estat i és una condició necessària per a la defensa d’un fenomen de periodisme encara qüestionat. No hi afavoreixen gens els casos de mitjans que es preocupen sobretot d’augmentar el nombre de lectors per atreure anunciants i així presumir després en el rànquing d’audiència, sense prestar atenció a generar un contingut com cal. És un mal espectacle que dóna arguments als crítics de la premsa digital.

Recordo que fa onze anys, quan vam posar en marxa Reusdigital.cat, aquest tipus de premsa generava encara molts dubtes en relació a altres mitjans, sobretot amb la premsa de paper. Per exemple, el que per a nosaltres han estat avantatges, com la immediatesa, la participació ciutadana o la confluència de suports, per a altres eren motius de superficialitat i poca credibilitat. Els temps i la realitat ens ha donat la raó. El periodisme digital inclou les característiques del periodisme tradicional, però, a més, les que resulten de les possibilitats de les noves tecnologies. O potser, la immediatesa no ha estat una de les característiques d’altres mitjans més establerts? Naturalment, tot depèn de com s’utilitzi.

Unes incerteses que s’han anat esvaint –no del tot- en els últims anys per la constant implantació de la premsa per Internet i la seva consolidació en un panorama comunicatiu, en el qual la premsa de paper s’ha vist afectada amb una gradual migració cap al primer exemple. Aquests canvis han motivat que moltes empreses editores de paper i audiovisuals hagin espavilat el seu vessant digital. Sigueu-ne benvinguts.

A Reusdigital.cat, ens satisfà haver contribuït en aquest “boom” territorial de la premsa per Internet, i fer-ho des del reduït grup dels capdavanters. Permeteu-nos que ens sentim iniciadors d’aquest fenomen a casa nostra. Ara fa onze anys i escaig que cinc periodistes reunits en un restaurant reusenc vam decidir crear aquest petit miracle. La passió per la comunicació local, aprendre i experimentar de les possibilitats tècniques a què abans em referia i el fet que Reus i la seva àrea tingués una nova veu per difondre’n moltes més, ens van empènyer a crear aquesta capçalera. Suposo que ningú durant aquella nit, hauria imaginat que onze anys més tard, Reusdigital.cat esdevindria un mitjà de referència.

Aquell grup inicial de cinc persones ha donat pas a la implicació de moltes més - gairebé un centenar- que durant aquests anys han volgut desplegar la seva vocació per aquest ofici en el nostre diari: redactors, col·laboradors, fotògrafs, dissenyadors, articulistes, becaris, etc. És una prova de l’evolució en positiu d’aquest mitjà. La contribució humana ha estat i és el veritable motor d’un projecte àmpliament condicionat per la tècnica. Tots ells – i molts lectors- són testimonis del periodisme que fem, que sent millorable, només faltaria, no pretén caure en l’espectacle de la banalitat i en un periodisme sense sentit, condicionat únicament pels “clickbaits” i les audiències de final de mes. Nosaltres preferim un pacte amb l’honestedat.

Tot i això, les dades d’audiència ens afavoreixen, augmenten, i ens enorgulleix que sigui pel resultat de bons objectius. Crec que amb això aportem el nostre granet de sorra per beneficiar el periodisme, el periodisme digital, i per mantenir viu un horitzó molt millor, que volem compartir amb tots vosaltres.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: