Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Agraïment a les professionals de la UCI Pediàtrica de Joan XXIII"

Opinió Raquel Sans Guerra
Dijous, 21 Març 2019 21:51

Encara hi ha alguna nit que em desperto perquè m’ha semblat sentir una de les màquines que durant 20 dies van formar part de la banda sonora de la UCI Pediàtrica. El 31 de desembre vaig arribar a Urgències de Joan XXIII amb la creença que era una mare exagerada i que el meu fill –llavors d’un mes i mig- només estava refredat. Però havia errat en la diagnosi i de seguida ja em van informar que el nen tenia una bronquiolitis, que era més greu del que semblava, i que aquella nit l’havíem de passar a la UCI. Encara recordo la trucada que vaig fer a casa on la meva parella s’havia quedat amb les altres dues filles. Es va quedar glaçat!

Van ser uns dies horribles. Segurament els pitjors dies de la nostra vida. Només cinc dies després d’ingressar amb el nen, la seva germana bessona va seguir les seves passes. I els nostres fills van passar a ocupar dos dels sis llits de què actualment disposa la UCI Pediàtrica de Joan XXIII. Si això ens hagués passat un any enrere aquest calvari s’hagués multiplicat per dos, ja que l’hauríem hagut de passar en algun centre hospitalari de Barcelona. Encara sort, ens repetíem.

Durant dues setmanes vam passar 24 hores tancats en un univers fins llavors desconegut per nosaltres: monitors per controlar la freqüència cardíaca o el nivell d’oxigen a la sang,; màquines per ajudar els nostres fills a respirar artificialment; tubs; bombes per alimentar-los o per injectar-los la medicació; vies a la femoral, i a la jugular; transfusions de sang... Un univers en què no pots deixar de patir veient com els teus fills, tan petits, tan indefensos, lluiten per tirar endavant.

Però entremig d’aquest patiment... Una llum: la de les professionals – i aquí el femení no és gratuït, perquè són la immensa majoria- que durant les 24 hores de tots els dies que va durar aquell patiment van tenir cura no només dels nostres fills, sinó també de nosaltres, els pares. Recordo que ens va sorprendre la joventut del personal, tant de pediatres com d’infermeres. Tenim la vida dels nostres fills en mans de gent més jove que nosaltres i quina seguretat que ens transmeten, dèiem amb la meva parella.

Vam trobar i descobrir professionals excepcionals, diria que en la majoria de casos metgesses i infermeres per vocació. Les vam poder observar en directe matí, tarda i nit; i vam comprovar que més enllà d’un domini absolut de la maquinària i la tecnologia que regna a la UCI, totes elles van tenir cura dels nostres fills amb una delicadesa i un tracte exquisit. Mai no podrem agrair prou tot el que van fer. Literalment els van salvar la vida! Amb professionalitat i sempre amb una empatia que, ara que ho hem viscut, sabem que esdevé clau en uns moments emocionalment tant delicats per a qualsevol persona.

A l’habitació de les Balenes i a la de les Tortugues ens hi vam passar uns quants dies, massa! I això em va permetre constatar la grandesa del sistema de Salut Pública del país. Un sector, al meu entendre, poc reconegut socialment que hauríem de reivindicar dia sí dia també. Com a periodista, aquesta experiència tan dura permès fer una autocrítica: massa vegades havia parlat de les mancances del Joan XXIII i massa poques de la grandesa dels professionals que hi treballen. Ara, com a servidora pública, em faig la promesa de defensar sempre que en tingui l’oportunitat els treballadors i les treballadores de la Salut Pública, un sistema que salva vides!

I com a mare, no cal dir-ho, estaré eternament agraïda a les professionals que van tenir cura dels meus fills. Gràcies de tot cor!

Raquel Sans Guerra

Raquel Sans Guerra

Diputada d'ERC al Parlament de Catalunya

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: