Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Projectes socials al Barri Antic de Valls"

Opinió Ester Huguet Roselló
Dimarts, 15 Gener 2019 19:33

Durant 10 anys vàrem comptar amb un total de 1.324.000€ per destinar-los a projectes de la llei de barris en l’àmbit socioeconòmic, del 2006 al 2012; després ens vam acollir a una pròrroga per gastar-se els diners atorgats fins al 2016; per tant, fa només 2 anys que hem deixat de comptar amb un capital generós, i la veritat és ben cert que no hem tingut la capacitat d’aprofitar tota aquesta injecció de diners per revertir-ho al barri; ni tampoc s'ha acabat de concretar com donar continuïtat.

Desconeixem l’impacte que va tenir la inversió de tot aquest capital, tot i que la CUP sempre va demanar tenir bons indicadors d’avaluació, però està clar que massa no en va tenir, perquè el deteriorament és força evident i deplorable. Si més no, no va permetre endegar cap acció estratègica o prou integral que permetés (potser no cobrir el total de les necessitats) però posar els pilars per afrontar la base de la pluri-problemàtica d’aquest barri, el centre històric de la nostre ciutat.

En tots aquests anys que hem anat rebent aquestes quantitats, la CUP ens hem gastat la veu dient que calia acompanyar les accions de totxo amb accions socials, que el totxo per sí sol no aportaria millores al barri.

En quant a la cartera de serveis que es desenvolupa des de serveis socials, només serveix per intentar tapar forats que el propi sistema va ocasionant i que el sistema capitalista té cura de perpetuar, sense cap més voluta ambició i compromís que acompanyar actuacions ordinàries en atenció a necessitats bàsiques: gestió de beques, ajuts i recursos, per acariciar les desigualtats. Però si ens quedem aquí, s’ha vist, no només a Valls, sinó a molts municipis, que cal anar una mica més enllà: oferir un treball de prevenció, de mediació comunitària, plans d’intervenció comunitària, dinamització d’espai públics, caldria treure tants espais prohibits a jugar pilota, per un de “Juga i respecte”, dinamitzat des de la intervenció municipal. La cartera de serveis socials és estàndard i el contracte programa també, però no tenim un barri estàndard. Cal urgentment un compromís interdepartamental per a intervenir al Barri Antic. Cal treballar-hi des de les diverses àrees que treballen al servei de les persones, des de promoció econòmica, urbanisme, turisme, o cultura. Cal treballar de manera exemplar, i aquesta és una assignatura que fa temps que tenim pendent en aquest ajuntament. Ara tenim una oportunitat d’or per demostrar que podem fer-ho, en sabem i tenim (o hem tingut) les eines.

En les dues sessions de les jornades participatives del PLICS la primera opció més votada d'acció urgent al barri va ser implantar educadors de carrer i treballar l'acció comunitària, però com que des del govern no sabien massa bé que volia dir tot això, no ho han dut mai a terme i d’això ja fa un temps.

El contracte programa de serveis socials és continuista en continguts i estructura, però promet certa estabilitat econòmica, per tant, si s’aposta econòmicament per fer intervenció participada i anar una mica més enllà dels despatxos, hi ha una possibilitat de canvi i de millora. Per fer-ho, però, cal sobrepassar el contracte-programa, refer o actualitzar la diagnosi o imputs que rebem setmanalment de la nostra realitat i crear equips mixtos capaços de treballar en realitats complexes i dotacions pressupostàries per a poder-hi fer front. Per a fer-ho cal una visió integral, actuacions compromeses, més recursos humans, més projectes comunitaris, i començar a treballar en xarxa, ultrapassant les parets orgàniques dels propis departaments del consistori. Hem d’apostar per intervenció em medi obert (educadors) i mediació comunitària.

De la mateixa manera, la seguretat ciutadana ha de ser una tasca compartida entre l’atenció social i l’actuació policial. L’especialització de la policia local i els agents socials en temes de gestió de conflictes i mediació, en atenció a les víctimes, afavoreix una millor atenció a la ciutadania i per tant a una major sensació de seguretat.

Un barri segur és aquell en què els seus habitants tenen menys possibilitats de caure en situacions de pobresa, exclusió social, vulnerabilitat, addicions socials, etc. i que, per tant, la seguretat havia d'anar no tant encaminada a punir els actes delictius, sinó a prevenir-los i millorar la qualitat de vida de les persones que delinqueixen de forma reincident per tal d'evitar que ho segueixin fent.

Per tot això, la CUP posa l’accent, des de fa temps en la creació i la dinamització d’un centre cívic, un centre cívic co-dinamitzat i co-gestionat per l’ajuntament i les entitats i associacions del Barri Antic. Un espai que generi dinàmiques positives dintre les parets de l’equipament i també rèpliques positives en el seu entorn. Un mitjà per a dinamitzar i revitalitzar dinàmiques, entorns i col·lectius a través d’activitats universalistes dirigides a tota la població i amb un únic espai de referència ubicat al Barri Antic.

Ester Huguet Roselló

Ester Huguet Roselló

regidora de la CUP a l'Ajuntament de Valls

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: