Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Davant les desigualtats, responsabilitat de tothom"

Opinió Montserrat Flores Juanpere
Dimecres, 14 Març 2018 08:44

Som lluny encara de la societat igualitària que hauria de ser normal. No hi ha cap motiu per acceptar que dones i homes no puguem exercir els nostres drets en igualtat de condicions, i malgrat tot aquestes desigualtats les veiem continuadament en la nostra situació laboral, econòmica, personal, pública i privada.

La pàtina d’igualtat que els darrers anys ens han donat les lleis, s’esquerda de seguida que gratem una mica en la realitat quotidiana. Tots, en el nostre dia a dia, podem adonar-nos de com s’actua amb desigualtat: quan algú tracta diferent els nens i les nenes, quan es dona per fet que serà la mare qui agafarà la reducció de jornada per cura dels fills, quan es posa en perill el lloc de feina d’una dona perquè pot quedar-se embarassada, o quan es qüestiona que una dona (sempre en el cas d’una dona) estigui en un lloc de responsabilitat.

Hi ha desigualtat perquè som hereus d'una societat que va donar la preponderància als homes adults, que eren considerats el patró normal de persones. Aquest patró-home ha generat una societat patriarcal, pensada per als homes i, en menor o major mesura, governada pels homes en clau masculina.

No és casual ni s'arregla tot sol, aquest panorama de desigualtat. Mentre no trenquem aquesta estructura mental i social, qualsevol acció serà només parcial. I els guanys obtinguts seran només un pedaç.

Els privilegis tendeixen a consolidar-se, conscientment o inconscientment, i el trencament de la desigualtat necessita una proactivitat. Cal que totes i tots ho tinguem clar i apliquem mesures concretes, a tots els nivells. Les administracions hi tenim molta responsabilitat, perquè ens pertoca posar eines per al canvi col•lectiu. Per això aprovem plans d’igualtat que pretenen diagnosticar la situació i treballar les millores transversalment. Enguany, a Reus estem revisant quins resultats ha obtingut els darrers anys a la ciutat el Pla de Polítiques de Gènere, per tal de plantejar les noves accions per al 2019-2023.

Cadascú de nosaltres i també les empreses, els agents socials i econòmics, tenim molta feina a fer. D’avenços se’n fan, però hem de celebrar cada guany legal o social que aconseguim com un element menys en la llarga llista de mancances que tenim per assolir el que hauria de ser normal: una societat igualitària.

Montserrat Flores Juanpere

Montserrat Flores Juanpere

Secretària de Feminismes de l’executiva regional d’ERC Camp de Tarragona

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: