Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Enciclopèdia Castellera tindrà continuïtat amb un setè volum

La bona acollida de la col·lecció motiven l'autor Xavier Brotons i l'editorial Cossetània a publicar un nou llibre

Imatge d'arxiu de Xavier Brotons, responsable de l'"Enciclopèdia castellera", assegut fullejant fotografies de l'obra, i un dels volums en primer terme sobre una pila de llibres, el 2018 Imatge d'arxiu de Xavier Brotons, responsable de l'"Enciclopèdia castellera", assegut fullejant fotografies de l'obra, i un dels volums en primer terme sobre una pila de llibres, el 2018 NÚRIA TORRES / ARXIU / ACN
Món casteller ACN
Dimarts, 26 Gener 2021 12:13

L'Enciclopèdia Castellera tindrà continuïtat amb un setè volum. Quan encara s'està presentant el sisè volum, pràcticament acabat de sortir del forn, l'editorial vallenca Cossetània i l'autor de la col·lecció, Xavier Brotons, han decidit ampliar-la amb un nou llibre, per a finals de 2021. Així ho avança Brotons a l'ACN, satisfet de la bona acollida de la col·lecció. Assegura que encara hi ha temes per escriure i que el darrer volum serà un diccionari biogràfic casteller amb els noms més rellevants. La pandèmia ha endarrerit el calendari de publicació del sisè volum, però a la vegada han estat a temps de fer-ne referència a l'epíleg. Aquest volum, el més humanístic, treu a la llum curiositats dels castells en l'art, la llengua i la política.

Que Paco Picasso es va inspirar en els castells de principis de segle XX en esbossos de 'Les senyoretes d'Avinyó', que hi ha diverses hipòtesis sobre l'origen de la paraula 'enxaneta' i que en les èpoques de democràcia s'han fet millors castells són algunes de les pinzellades curioses que recullen el nou volum -si bé no el darrer- de la col·lecció de l'Enciclopèdia Castellera. "És el més agraït dels que hem publicat fins ara", diu Brotons.

Està convençut que pot agradar especialment a aquelles persones poc enteses, des del punt de vista tècnic, en el món casteller, ja que es toquen altres tecles. Aquest sisè volum és miscel·lani i tracta de la relació que tenen els castells amb diverses disciplines, com l'art -monuments castellers i obres pictòriques-, la fotografia -del 1839 al 2019-, el cinema -del segle XIX a l'actualitat-, la música, la literatura, la llengua i la política.

El volum també inclou un apartat sobre el Museu Casteller de Catalunya, en fase final de construcció a Valls, i 'La biblioteca castellera', en què la bibliografia sobre castells es presenta classificada temàticament. En l'epíleg, titulat 'Mirant el futur amb il·lusió', on es fa esment de la pandèmia, hi ha dos capítols dedicats a la colla inclusiva dels Castellers de la Il·lusió i a l'anhelat 3 de 9 sense folre a càrrec de les dues colles dels Xiquets de Valls.

El sisè volum es va poder publicar finalment a l'octubre i es va presentar a Valls, coincidint amb la Fira de Santa Úrsula. Aquest dimarts se'n fa una altra presentació a Tarragona. Brotons anima a llegir l'enciclopèdia per ajudar a fer passar el 'mono' casteller en una temporada truncada per la covid-19. És una col·lecció, iniciada el 2017 amb dos volums dedicats a la història del fet casteller, on hi col·laboren diversos experts.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: