Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'exposició del 50è aniversari del "Concurs del Segle" obre al Museu Deu del Vendrell

Els Nens del Vendrell commemoren aquell triomf amb una mostra sobre el VI Concurs de Castells, celebrat el 27 de setembre de 1970 a Tarragona

Primeres visites guiades a l'exposició '50è aniversari del Concurs del Segle, 1970', al Museu Deu del Vendrell Primeres visites guiades a l'exposició '50è aniversari del Concurs del Segle, 1970', al Museu Deu del Vendrell NENS DEL VENDRELL
Món casteller Redacció Infocamp
Dissabte, 03 Octubre 2020 18:07

La colla castellera Nens del Vendrell va ser la guanyadora del VI Concurs de Castells, celebrat el 27 de setembre de 1970, a Tarragona. Aquell concurs, conegut popularment com 'El Concurs del Segle", es va caracteritzar per la pugna Nens-Vella. Al VI Concurs de Castells de Tarragona hi van participar sis colles: Castellers de Barcelona, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca, Xiquets de Tarragona, Nens del Vendrell i Minyons de l’Arboç. El concurs fou guanyat pels Nens del Vendrell amb una actuació espectacular que culminà amb el dos de vuit amb folre.

Per commemorar aquest triomf, els Nens del Vendrell han organitzat una exposició titulada '50è aniversari del Concurs del Segle, 1970', que es podrà visitar al Museu Deu del Vendrell, del 2 al 30 d'octubre. Aquest divendres 2 d'octubre, va tenir lloc la inauguració de la mostra i, com a tret de sortida, el grup de gralles i timbals de la colla va pujar al balcó del museu per anunciar que "ja podeu venir a visitar-nos":

inauguració exposició Concurs del segle Museu Deu

L'exposició recull fotografies, documents i filmacions del concurs fruit de la col·laboració d'arxius i particulars que han contribuït amb les seves aportacions, a més a més, de l'arxiu dels Nens del Vendrell. L'Arxiu Comarcal del Baix Penedès també ha col·laborat amb fotografies del vendrellenc Jaume Domingo Mulet, documents i filmació del fons de Salvador Palau Rovira.

La mostra també explica com fou aquell concurs decisiu per als vendrellencs, com es va viure i les conseqüències que va tenir per al món casteller.

Per poder visitar-la, cal tenir en compte les normes d'accés al Museu Deu, d'acord amb les mesures Covid-19. Els horaris per visitar l'exposició és, de dimarts a divendres, de 10 a 14h i de 17 a 19h, i els dissabtes, d'11 a 14h i de 17 a 19h. 

Samarreta dels Nens del Vendrell a l'exposició '50è aniversari del Concurs del Segle, 1970': 

camisa Nens del Vendrell 1970

La pel·lícula 'Torres humanas. Castellers de Catalunya' (1970)

Per celebrar aquesta efemèride, l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès i la colla Nens del Vendrell també han presentat enguany una crònica d’aquella diada amb la pel·lícula titulada 'Torres humanas. Castellers de Catalunya (1970)', que va produir Visiones Marbiscolor, la qual forma part del fons Salvador Palau Rovira (el Vendrell, 1934 - Barcelona, 2002), advocat, cronista del món casteller i membre dels Nens del Vendrell.

El 2019, la família Palau Casellas va dipositar aquest fons a l’Arxiu Comarcal de Baix Penedès mitjançant cessió en comodat al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La digitalització de la pel·lícula s’ha realitzat amb la col·laboració dels Nens del Vendrell. A més, s’hi ha inserit textos elaborats per Pere Ferrando Romeu i Nativitat Castejón.

La pel·lícula està disponible al web i facebook de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès i al canal xat youtube.

El documental 'Concurs 1970, El desafiament Nens-Vella'

El passat dilluns 21 de setembre, en el marc de les Festes de Santa Tecla de Tarragona, es va estrenar el documental 'Concurs 1970. El desafiament Nens-Vella'. Es tracta d’una producció de la Biennal de Castells i l’Ajuntament de Tarragona, amb producció associada de Limonium SL, dirigida per la tarragonina Maria Roig Alsina.

A l’edició del 1970 del Concurs de Castells se la coneix amb el sobrenom del “Concurs del Segle”, ja que va representar l’inici de l’era moderna dels castells. El documental, d’uns 55 minuts de durada, se centra especialment en la pugna mantinguda entre la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Nens del Vendrell, que en aquell moment eren les colles punteres, i que feia anys que no es trobaven a plaça, així com en la importància de l’aposta del Patronat Municipal de Castells per fer possible el Concurs.

El documental es basa en una desena de filmacions històriques –algunes d’elles inèdites- i entrevistes a testimonis de l’època, com són Francesc Piñas i Joan Romero “Juanatxo” (Colla Vella dels Xiquets de Valls); Valentí Ferré i Francesc Pinto “Pisco” (Nens del Vendrell); Mariano Borrero “Gordito” (Xiquets de Tarragona), i Enric Olivé Serret, fill d’Enric Olivé Martínez, president del Patronat Municipal de Castells el 1970. També s’hi inclouen les reflexions de Jordi Jaria, estudiós del Concurs de Castells.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: