Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Santa Úrsula de Valls homenatjarà la canalla de les colles castelleres

L'autor de la imatge d'enguany, l'il·lustrador Ferran Orta, està protagonitzada per la figura de l'enxaneta

L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha presentat la imatge gràfica de la Fira de Santa Úrsula, acompanyada dels caps de colla, el regidor de Cultura i l'autor del cartell L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha presentat la imatge gràfica de la Fira de Santa Úrsula, acompanyada dels caps de colla, el regidor de Cultura i l'autor del cartell AJUNTAMENT DE VALLS
Món casteller Josep Cartanyà
Dimarts, 15 Setembre 2020 20:31

La imatge de la Fira de Santa Úrsula de Valls 2020, obra de l'il·lustrador Ferran Orta, és un homenatge a la canalla de les colles castelleres, en representació de les nenes i els nens que van suportar estoicament el confinament a les llars familiars. La imatge ha estat presentada per l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i pels caps de colla de les dues colles dels Xiquets de Valls. L'alcaldessa ha posat en valor "que enguany la imatge sigui un homenatge a la canalla", a la vegada que ha agraït a tothom que està treballant per adaptar els actes a la situació actual marcada per la pandèmia. Farré ha finalitzat la seva intervenció tot reivindicant que, malgrat la situació, "tots junts seguirem reivindicant la plaça del Blat com a km 0 del món casteller".

La Fira de Santa Úrsula de Valls mirarà enguany cap als més petits, personificats en la canalla de les colles. El president de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Albert Pedret, ha recordat que amb l’aturada de l’activitat castellera motivada per la covid-19 afecta molt les colles a nivell tècnic, especialment a la canalla: "El problema més gran que tenim les colles és la canalla. Hem de treballar perquè aquesta canalla no es desconnecti i segueixi en forma". Pedret celebra que enguany Santa Úrsula faci un homenatge a la canalla: "Són els qui realment ens enlairen d'èxits, quan aquesta canalla fa l'aleta".

El cartell

Per això, un enxaneta és el punt de partida de la imatge gràfica dissenyada per l’il·lustrador Ferran Orta, nascut a Riba-roja d’Ebre el 1989. Per a l’autor "l'enxaneta és l’element simbòlic de l'èxit en el món dels castells, símbol de la feina ben feta, de l'esforç col·lectiu i de la superació, símbol de tocar el cel. Per això se situa en un espai quasi celestial i oníric". El protagonista del cartell ursuler anuncia als quatre vents l'esdeveniment en una de les ciutats amb cultura castellera per excel·lència. I al mateix temps "també penso que anuncia l'arribada d'un esdeveniment familiar, per al públic en general", afegeix Orta. La faixa, un altre dels elements indispensables dels castellers, apareix lligada a la cintura de l’enxaneta però alhora desplegant-se fins al terra, tot jugant amb la idea de la verticalitat inherent a aquesta manifestació del patrimoni immaterial de la Humanitat.

cartell Santa Úrsula 2020

Una diada simbòlica

Les dues agrupacions castelleres han coincidit en la necessitat de fer un acte simbòlic el diumenge que se celebraria la diada de Santa Úrsula: "Se'ns fa molt estrany no poder fer castells per Santa Úrsula. Estem treballant les dues colles amb l'Ajuntament per mirar de fer un acte simbòlic adaptat a les mesures sanitàries i de seguretat", explica Jaume Martí, cap de colla de la Colla Joves Xiquets de Valls. 

Pel que fa el Simposi Casteller, que enguany celebra la desena edició, està previst que se celebri adaptat a les mesures de seguretat.

L’autor

Ferran Orta es va formar com a il·lustrador a cavall entre Tarragona (Escola d’Art i Disseny) i Barcelona (Escola de la Dona), on va cursar els seus estudis en il·lustració, àlbum il·lustrat i edicions personals. Ha realitzat diversos projectes en l’àmbit editorial entre les que destaquen “Duna. Diari d’un estiu” (Babulinka Books), “Dunes. Diari d’un altre estiu” i “Groc i Rodó” (Ed. Flamboyant). Ha col·laborat en diversos projectes socials i solidaris entre els que destaca “Humanitzem els hospitals” coordinat per l’Il·lustrador Ignasi Blanch, en els hospitals de la Vall d’Hebron a Barcelona, Verge de la Cinta a Tortosa, Palamós i Palafrugell. Actualment desenvolupa la seva activitat com a il·lustrador al Taller La Roda, a Barcelona, on combina aquesta disciplina amb la pintura mural –A La Sombra Crew– i la serigrafia tèxtil.

La seva obra ha estat reconeguda amb diversos premis: Premi Taronja en Il·lustració, selecció WeArt Festival Barcelona (2014), nominació Premi Atrapallibres (per “Duna” el 2016) , selecció com un dels millors llibres de l’any 2015 pel Clijcat (Consell Català de Literatura Infantil i Juvenil) per “Duna”, finalista en les edicions del 2017 i 2018 de la Trobada Internacional d’Il·lustració ‘Vilustrado’ de Valladolid, i seleccionat entre els finalistes al ‘III Premi internacional d’il·lustració Ed. Tragaluz’ (Colòmbia).

La seva obra més actualitzada pot visionar-se a Instagram: @ferranorta

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: