Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els folres i manilles dels castells nets i els models periodístics centren el 9è Simposi Casteller

El convent del Carme de Valls acull la jornada matinal d'aquest dissabte 26 d'octubre, dins la Fira de Santa Úrsula, on hi participaran els periodistes Javier Solano i Agustí Forné

El convent del Carme de Valls acollirà el 9è Simposi Casteller del 26 d'octubre, programat dins la Fira de Santa Úrsula El convent del Carme de Valls acollirà el 9è Simposi Casteller del 26 d'octubre, programat dins la Fira de Santa Úrsula AJUNTAMENT DE VALLS
Món casteller Redacció Infocamp
Dissabte, 26 Octubre 2019 08:45

El 9è Simposi Casteller de Catalunya, programat dins la Fira de Santa Úrsula de Valls, debatrà enguany al voltant de dues temàtiques. La dificultat dels castells amb folres i manilles envers la de les construccions netes, així com els models periodístics en el món casteller, protagonitzaran la jornada matinal del dissabte 26 de d’octubre en l’edifici cultural del convent del Carme de Valls.

La comissió organitzadora ha plantejat dos temes d’anàlisi. El primer abordarà els diferents models periodístics en el món casteller. No es realitzarà des d’una mirada estrictament castellera sinó que es traçaran comparatives amb altres retransmissions de festes patrimonials d’important ressò mediàtic. Els ponents seran el veterà periodista de TVE Javier Solano, especialista en San Fermín de Pamplona; el pioner de les retransmisions televisives a TV3 Agustí Forné; el degà dels cronistes castellers Eloi Miralles; la periodista de Catalunya Ràdio Coia Ballesté, i el també periodista d’El Punt Avui Joan Beumala. La taula serà conduïda per Quim Pons.

L’altra temàtica tractarà la dificultat de construccions ben diferents com les que porten folre i manilles i les que s’aixequen sense folre. El debat comptarà no sols amb la participació de castelleres i castellers dels Castellers de Vilafranca, la Jove de Tarragona i les dues colles vallenques sinó també d’especialistes científics com els doctors Jordi Porta i Jaume Rosset. Moderarà el debat el periodista Pep Ribes. 

El Simposi començarà amb la tradicional cita de maridatge enogastronòmic dedicada als esmorzars de forquilla que comptarà amb la Colla del Bou de Reus per preparar l’àpat propi de la Festa Major de Reus: el bou i arròs, plat recuperat gràcies a la recepta de la cuinera Mariona Quadrada. En canvi, arran de la coincidència amb el clàssic del Barça-Madrid, el debat tertúlia de l’hora del vermut passarà a les 18 h a la plaça interior de Món Casteller · Museu Casteller de Catalunya. El debat es complementa amb un concert de gralles en el mateix espai.

Una altra novetat d’aquest Simposi serà la celebració simultània de la primera Trobada de col·leccionistes castellers en el mateix claustre del Convent del Carme. Fotografies, postals, punts de llibre, plaques de cava castelleres, pins, pòsters, mocadors, adhesius, escuts, camises… constitueixen col·leccions espectaculars d’un valor incalculable.

Novetats literàries

Aquesta setmana també es van presentar dues novetats editorials castelleres. 'Breu Història dels Castells i la Muixeranga als Països Catalans', de Jordi Bertran, gestor cultural a Valls i professor a la Universitat Rovira i Virgili, és el primer volum de la nova col·lecció divÈrsia.cat · Biblioteca bàsica dels Països Catalans dirigida per Josep-Lluís Carod-Rovira i publicada per Pagès Editors (Portal 22, dimecres 23).

'Lideratge i valors castellers. 8è Simposi Casteller' és el núm. 30 de la col·lecció L’Aixecador de Cossetània Edicions. L’obra ofereix reflexions sobre el lideratge dels caps de colla i la definició dels valors castellers, emeses per ponents procedents no sols de Catalunya sinó també d’altres territoris (IEV, dijous 24).

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: