Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Santa Úrsula ja respira castells

Enguany es commemora el bicentenari dels primers castells de vuit vallencs i el cinquantenari del monument als Xiquets de Valls / La diada castellera s’avança i començarà a les 12.15h

La diada castellera de Santa Úrsula s’avança i començarà a les 12.15h La diada castellera de Santa Úrsula s’avança i començarà a les 12.15h ARXIU / INFOCAMP
Món casteller Redacció Infocamp
Dijous, 24 Octubre 2019 10:44

Santa Úrsula de Valls de 2019 renova catorze de la vintena d’estands i activitats de la FiraCastells, estrena la primera trobada de col·leccionisme casteller, i programa artistes plàstics destacats com Picasso i Dalí, el cantant ebrenc Miquel del Roig i el periodista de TVE Javier Solano, un clàssic al San Fermín de Pamplona. Aquest any s'ha estrenat el sorteig de balcons per a la ciutadania per gaudir dels castells i de les balladetes del seguici cerimonial.

Tot plegat servirà per commemorar una Santa Úrsula farcida d’efemèrides. L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha recordat que enguany se celebra el bicentenari dels primers castells de vuit vallencs –des de 1819– i el cinquantenari dels primers folres de l’era moderna així com del monument als Xiquets de Valls a la plaça de la Font de la Manxa, davant el qual les dues colles locals aixecaran uns pilars d’homenatge la tarda del divendres 25 d’octubre.

                                            Presentació de la Fira de Santa Úrsula 2019: 

presentacio Santa Úrsula 2019

 

Pel que fa a la diada castellera de Santa Úrsula, aquesta s'avançarà i començarà a les 12:15h, amb el cant dels Segadors. Una altra novetat protocolària d'enguany serà que la Colla Joves farà la seva entrada per primera vegada per la porta gran de la Casa de la Vila de Valls.

FiraCastells renovada i més compromesa

La mare de totes les diades castelleres, Santa Úrsula, arribarà diumenge 27 d’octubre precedida d’una setmana molt transversal que aborda les torres humanes des de perspectives ben diverses. La novena edició tant del Simposi Casteller de Catalunya com de la FiraCastells, que s’inaugurarà amb l’Enfaixada de l’escultura El Casteller ubicada al Pati, seran dos dels fils conductors.

El representant de Revista Castells, Santi Terraza, ha explicat que FiraCastells ha renovat catorze de la vintena d’activitats i estands. Enguany s’incidirà més en aspectes solidaris, com el Gaia Bloc, iniciativa que parla de les alçades a partir d’un rocòdrom rodó concebut en una escola de Rocklands, poblat de Sudàfrica i lloc d’escalada internacional, amb nombroses granges gestionades per l’home blanc i on la comunitat negra treballa en desigualtat. L’empresa catalana Murs Txequi vol dotar els joves d’aquella localitat de recursos i eines perquè siguin ells mateixos els que construeixin infraestructures que desenvolupin negocis al voltant de l’escalada per evitar que els estrangers s’aprofitin d’aquesta dinàmica.

FiraCastells 2018

Les nenes, nens i famílies que passin per la FiraCastells al Pati descobriran, aprendran i experimentaran a través del joc i la creativitat. Els quatre elements centrals del projecte lúdic, pedagògic i festiu seran la participació, el joc, compartir les experiències i gaudir-ne. Enguany també es veuran altres noves propostes com la creació de la “Llibreta castellera”, una idea de l’empresa Papuxa; la presència d’Òmnium Cultural amb tota la seva vinculació entre el color groc i el món casteller; el foment del reciclatge i la reutilització en activitats com els Cartrotells que estaran als estands de les dues colles vallenques o també en la proposta de l’empresa Fet amb amor; a més, els hàbits saludables adquireixen importància en l’univers casteller i en les mateixes actuacions a plaça, a través l’activitat del Pilar saludable de fruites.

El Simposi Casteller debatrà sobre periodisme i folres

La dificultat dels castells amb folres i manilles envers la de les construccions netes, així com els models periodístics en el món casteller, protagonitzaran el 9è Simposi Casteller de Catalunya en la jornada matinal del dissabte 26 de d’octubre en l’edifici cultural del convent del Carme de Valls.

El coordinador de Cultura, Jordi Bertran, ha explicat que en el primer àmbit s'abordarà els diferents models periodístics en el món casteller. No es realitzarà des d’una mirada estrictament castellera sinó que es traçaran comparatives amb altres retransmissions de festes patrimonials d’important ressò mediàtic. Els ponents seran el veterà periodista de TVE Javier Solano, especialista en San Fermín de Pamplona; el pioner de les retransmisions televisives a TV3 Agustí Forné; el degà dels cronistes castellers Eloi Miralles; la periodista de Catalunya Ràdio Coia Ballesté, i el també periodista d’El Punt Avui Joan Beumala. La taula serà conduïda per Quim Pons.

Simposi Casteller 2018

L’altra temàtica tractarà la dificultat de construccions ben diferents com les que porten folre i manilles i les que s’aixequen sense folre. El debat comptarà no sols amb la participació de castelleres i castellers dels Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa i la Jove de Tarragona sinó també d’especialistes científics com els doctors Jordi Porta i Jaume Rosset. Moderarà el debat el periodista Pep Ribes.

El Bou de Reus, convidats d'enguany

El Simposi començarà amb la tradicional cita de maridatge enogastronòmic dedicada als esmorzars de forquilla que comptarà amb la Colla del Bou de Reus per preparar l’àpat propi de la Festa Major de Reus: el bou i arròs, plat recuperat gràcies a la recepta de la cuinera Mariona Quadrada. El debat tertúlia de l’hora del vermut passarà, a les 18 h, a la plaça interior de Món Casteller · Museu Casteller de Catalunya. 

Una altra novetat d’aquest Simposi serà la celebració simultània de la primera Trobada de col·leccionistes castellers en el mateix claustre del Convent del Carme. Fotografies, postals, punts de llibre, plaques de cava castelleres, pins, pòsters, mocadors, adhesius, escuts, camises… constitueixen col·leccions espectaculars d’un valor incalculable.

Durant la setmana també es presentaran dues novetats editorials castelleres. 'Breu Història dels Castells i la Muixeranga als Països Catalans', de Jordi Bertran, gestor cultural a Valls i professor a la Universitat Rovira i Virgili, és el primer volum de la nova col·lecció divÈrsia.cat · Biblioteca bàsica dels Països Catalans dirigida per Josep-Lluís Carod-Rovira i publicada per Pagès Editors (Portal 22, dimecres 23). 'Lideratge i valors castellers. 8è Simposi Casteller' és el núm. 30 de la col·lecció L’Aixecador de Cossetània Edicions. L’obra ofereix reflexions sobre el lideratge dels caps de colla i la definició dels valors castellers, emeses per ponents procedents no sols de Catalunya sinó també d’altres territoris (IEV, dijous 24).

Concerts i activitats familiars

Per la seva banda, el regidor de Cultura de Valls, Marc Ayala s'ha referit a les propostes musicals i a les acivitats familiars programdes per Santa Úrsula. El concert més destacat de Santa Úrsula arribarà la nit del dissabte 26, a la plaça de l’Oli, amb la participació del cantant Miquel del Roig, que anirà precedida de l'actuació del grup de grallers So Nat. Cada dissabte de Santa Úrsula és musicalment ben diferent. Enguany és el torn d’aquest artista de l’Ametlla de Mar que triomfa versionant cançons d’èxit i entremig cola peces pròpies, en festivals, concerts i festes populars. Una nit llarga per xalar de valent amb un dels bons exponents de l'escena ebrenca, com bé ha demostrat el seu pas per exemple pel Canet Rock 2019.

La Fira de Santa Úrsula també farà pujar a l’escenari formacions emergents com el pop rock de Petites Grans Coses (divendres 25), la veu i la guitarra elèctrica de Frankie Boronat dels reusencs Plombiers, la cançó d’autor de la jove barcelonina Lia Sampai, i l’electrogralla de Roger Andorra (tots tres dissabte 26).

En l’àmbit familiar els contes de castanyera de Jeep Gasulla (Biblioteca Carles Cardó, dijous 24); la màgia del veterà mag català Hausson (Centre de Lectura, dijous 24); la 20a Mostra de Bestiari escolar i infantil, pionera en presentar la versió casolana del bestiari patrimonial (divendres 25) amb una de les sortides a la plaça del Quarter per les obres del passeig dels Caputxins; la Mostra de jocs tradicionals en un muntatge de carrer a la plaça dels Alls (matins del dissabte 26 i diumenge 27), la cercavila dels gegants de la ciutat, o el 7è correbous; i la nova jornada gegantera titulada 'Les Corts', organitzada per la Colla Gegantera La Pessigolla en què la protagonista serà la geganta reina Elionor, senyora de Valls (diumenge 27), seran algunes de les propostes. En la Mostra de Bestiari escolar i infantil participen per primer cop els diables fets amb carcassa de cavallet, de la Colla Joves Xiquets de Valls amb els corresponents grallers i timbalers.

Exposició d’alt voltatge

Una de les activitats d’alt voltatge cultural serà la inauguració de l'exposició 'Realisme (s) a Catalunya, 1917-1936. Del Picasso clàssic al Dalí surrealista' divendres 25 al Museu de Valls. La ciutat es vesteix de llarg per acollir una exposició de primer nivell, que mostra fins a quin punt el context europeu d’entre guerres va marcar als artistes catalans i la seva obra. Presenta pintures dels mateixos Picasso i Dalí, junt amb altres peces d’artistes com Joaquim Sunyer, Alfred Sisquella, Josep de Togores, Ángeles Santos o Joan Miró. Es tracta d’una iniciativa dels Museus de Sitges, el Museu de Valls i el Museu de la Garrotxa (Olot), impulsada a través de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: