Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Es compleixen 50 anys del Monument al Quatre de Vuit al Vendrell

El 8 de juny del 1969 es va inaugurar la primera fase del monument de l'escultor de Banyeres del Penedès, Josep Cañas

En el moment de la benedicció del monument, el 8 de juny de 1969, les colles castelleres Minyons de l'Arboç, Colla Vella Xiquets de Valls, Nens del Vendrell i Castellers de Tarragona van aixecar un pilar conjuntament En el moment de la benedicció del monument, el 8 de juny de 1969, les colles castelleres Minyons de l'Arboç, Colla Vella Xiquets de Valls, Nens del Vendrell i Castellers de Tarragona van aixecar un pilar conjuntament ARXIU / NENS DEL VENDRELL
Món casteller Redacció Infocamp
Dissabte, 08 Juny 2019 18:58

Aquest dissabte 8 de juny es compleixen 50 anys de la inauguració de la primera fase del Monument al Quatre de Vuit del Vendrell, obra de l'escultor de Banyeres del Penedès, Josep Cañas i Cañas. El monument, ubicat a l'avinguda de Jaume Carner -a l'entrada del municipi- representa de forma realista un castell, concretament el quatre de vuit, on els castellers, especialment robustos i més grans del nomral, donen una gran sensació d’equilibri i força. El monument està situat damunt una base de formigó amb unes escaletes i està compost de diversos blocs de pedra.

                      Imatge actual del Monument al Quatre de Vuit del Vendrell (IEC):

Monument Quatre de Vuit Vendrell

Aquesta obra va ser col·locada en dos moments diferents (la part baixa el 1969 i la resta el 1976) al costat de la carretera N-340 al Francàs, però va ser traslladada el 1996 al seu emplaçament actual. Josep Cañas va néixer a Banyeres del Penedès però va viure i morir al Vendrell el 2001. Cañas és també autor del monument als castellers a Vilafranca del Penedès. El projecte va ser fruit d'un conveni que va signar l’autor amb l’Ajuntament del Vendrell i amb la col·laboració dels Amics de l’UNESCO per a portar a terme aquest monument, pel qual va necessitar 200 tones de pedra.

L’escultura es va fer en dues fases. La primera fase del monument es va inaugurar el 1969 i consistia en la pinya i els segons fins la faixa. Passaren uns anys sense avançar i finalment la totalitat de l’obra tal i com avui la podem veure, va restar acabada el 1976.

            Treballs de construcció del monument de pedra de Josep Cañas: 

construcció monument castells Vendrell

Un monument inaugurat dues vegades

La primera fase del monument (pinya, segons i faixa) es va inaugurar oficialment, el 8 de juny del 1969. Va ser un acte ple de solemnitat que va anar precedit d'una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Melodia. Durant la solemne benedicció i inaguració de l'escultura batejada inicialment com 'Monument als Castells de Catalunya' va comptar amb la presència de les autoritats provincial i dels alcaldes del Partido Judicial del Baix Penedès de l'època. En el moment de la benedicció del monument, les colles castelleres Minyons de l'Arboç, Colla Vella Xiquets de Valls, Nens del Vendrell i Castellers de Tarragona van aixecar un pilar conjuntament. En aquell acte també hi van actuar l'Agrupació Coral 'El Raim' de Llorenç del Penedès i la Colla Sardanista 'La Lira' del Vendrell.

                                                                                  Cartell de l'acte d'inauguració (1969): 

cartell inauguració monument castells Vendrell

Posteriorment, el monument es va inaugurar després de ser acabat, el 12 d’octubre de 1976, dins dels actes de celebració del 50è aniversari de la colla castellera els Nens del Vendrell.

La inscripció

Aquesta és la inscripció de Josep Cañas que es pot llegir al monument: "La xarxa d’arrels el tronc viril sosté i al cim l’infant, esperança d’un demà. Per l’ànsia de germanor que’l poble té, força, seny i equilibri s’han dat la mà".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: