Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

S'obre la licitació pública de la museografia del Museu Casteller de Catalunya

Les empreses tindran un mes per presentar les seves ofertes al concurs públic valorat en 1,8 milions d’euros

L'alcalde de Valls, Albert Batet. -al centre-, amb la regidora d'Actuacions Públiques i del Barri Antic, Judit Fàbregas, i el regidor de Cultura, Marc Ayala, al terrat del Museu Casteller L'alcalde de Valls, Albert Batet. -al centre-, amb la regidora d'Actuacions Públiques i del Barri Antic, Judit Fàbregas, i el regidor de Cultura, Marc Ayala, al terrat del Museu Casteller JOSEP CARTANYÀ
Món casteller Redacció Infocamp
Dijous, 14 Juny 2018 19:03

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Valls ha aprovat el projecte museogràfic de Món Casteller - Museu Casteller de Catalunya i, a la vegada, la licitació pública de les obres i treballs d’instal·lació de la museografia. Es tracta de l’última fase per completar aquest equipament cultural i turístic que s’ha aixecat a la plaça del Blat, Km0 del fet casteller, un projecte impulsat pel consorci integrat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament i la Coordinadora de Colles Castelleres.

L’edifici, obra del prestigiós arquitecte Dani Freixes, està completament construït amb 2.800 m2 de superfície i resta, com a última fase, la instal·lació de tota la museografia a l’interior que ara es licita i que ha dissenyat el reconegut escenògraf i museògraf Ignasi Cristià. L’import de licitació és d’1.823.577 euros IVA inclòs i inclou el subministrament i instal·lació completa de la museografia, a més de les obres d’adequació inherents. En relació a la darrera licitació que, per un import d’1,6 milions d’euros, es va haver de declarar deserta perquè l’empresa adjudicatària hi va acabar renunciant, s’han introduït canvis per millorar el projecte i garantir una major concurrència al concurs.

Les novetats del projecte

Entre les novetats, s’han introduït millores en el projecte que afecten tres espais que, tot i no formar part estrictament del recorregut que farà el visitant pel museu, són importants per al seu funcionament. Es tracta del Centre de Documentació obert a investigadors i estudiosos del fet casteller, de l’espai educatiu com a zona d’activitats per a escolars i infants, així com de la botiga. L'alcalde de Valls, Albert Batet, ha explicat que també "s'han revistat els equips tècnics perquè siguin d'última tecnologia i que ens permetrà viure les vivències de qualsevol plaça castellera del país" i s’han actualitzat preus dels aparells tecnològics previstos a la museografia per adequar el projecte a les darreres novetats del mercat. A la vegada, per garantir major concurrència de les empreses al concurs públic, s’ha revisat el benefici industrial.

En la licitació, a més de l’oferta econòmica, es valoraran elements relacionats amb la qualitat, l’adequació tècnica i estètica, el muntatge i instal·lació, així com els calendaris dels treballs a realitzar, entre d’altres aspectes. A més, es tindrà en compte si el licitador ofereix millores sense cost econòmic per a l’Ajuntament, entre elles l’ampliació dels anys de garantia de tots els aparells i la seva revisió anual, així com l’augment del tancament acústic de l’espai del muntatge immersiu “Força” i la zona que ocuparà la seu de la Coordinadora de Colles Castelleres. A partir de la publicació dels anuncis de licitació, les empreses tindran 35 dies naturals per presentar les seves ofertes.

El disseny de la museografia

El projecte museogràfic dissenyat per Ignasi Cristià i que ara es licita, representa l’última de les fases del projecte del Món Casteller · Museu Casteller de Catalunya que s’està construint a la plaça del Blat de Valls número 5. La proposta de Cristià, guanyador del concurs d’idees, sobresurt per la utilització d’audiovisuals i muntatges immersius i sensorials que permetran fer sentir les emocions i valors de tot el que envolta el fet casteller per atreure al públic més neòfit, però també continguts amplis que satisfaran als visitants més entesos. El conjunt d’audiovisuals de què es podrà gaudir ja estan finalitzats i van ser enregistrats i produïts pel Grup Lavínia en quinze places castelleres de tot Catalunya, prèviament seleccionades per un consell d’experts.

D’aquesta manera, el projecte combina el rigor del que és un centre d’interpretació cultural i els innovadors recursos narratius de naturalesa més immersiva per convertir la visita en tota una experiència, un recorregut d’emocions i d’aprenentatge, combinant patrimoni i modernitat d’una tradició nascuda a Valls fa més de dos segles i declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

El calendari

L'alcalde de Valls, Albert Batet, espera que "entre el mes d'agost i setembre es resolgui el contracte de l'empresa guanyadora". A partir d'aquí, es preveu que les obres finalitzin en un termini d'entre sis i set mesos per tal que "al voltant del mes d'abril del 2019, cap a Sant Jordi, poguem tindre el projecte museogràfic de forma definitiva". Batet no ha volgut aventurar-se a posar cap data definitiva per a l'obertura del Museu Casteller.

En el següent

es resumeix el projecte museogràfic.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: