Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els Xiquets de Valls representaran els castells a l’Smithsonian Festival de Washington

Les colles Vella i Joves dels Xiquets de Valls participaran en la representació catalana al certamen més important del mon dedicat a patrimoni cultural i immaterial

Les colles vallenques van dedicar la darrera diada castellera de Santa Úrsula a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart Les colles vallenques van dedicar la darrera diada castellera de Santa Úrsula a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart ARXIU / ACN
Món casteller ACN
Dijous, 12 abril 2018 16:15

Catalunya desembarcarà al Mall de Washington, del 27 de juny al 8 de juliol, com a convidada a Smithsonian Folkie Festival, el certamen més important del mon dedicat a patrimoni cultural i immaterial. Sota el lema ‘Amazing Catalonia’, les institucions catalanes han organitzat un programa per donar a conèixer la cultura, les tradicions i la gastronomia, així com Catalunya com a destí de turisme cultural. Amb la col·laboració de la Generalitat, les quatre diputacions, l’ajuntament de Valls i l’IRL, s’oferirà un tast de la cultura catalana a través dels castells, els gegants, els diables, el bestiari popular, la cobla, els esbarts, la música i l’artesania amb actuacions i tallers en una reproducció d’una plaça Major, un Ateneu i una Rambla. ‘Amazing Catalonia’ busca mostrar el patrimoni immaterial del país de nord a sud i dedicarà un espai als Pirineus, la vida rural, la ciutat i la Mediterrània.

El certamen celebra que aquest any la 51a edició, que cada any té lloc al National Mall de Washington, en un espai flanquejat per l’edifici del Capitoli i el monument a George Washington.
L’Smithsonian Festival, iniciat el 1967, és un expressió de patrimoni cultural que té lloc cada any durant deu dies. Es tracta de l’esdeveniment cultural anual més gran de la capital americana i congrega més d’un milió de visitants en cada edició.

La participació catalana s’estructurarà a partir de quatre espais diferenciats. D’una banda, es dedicaran espais a quatre eixos temàtics –els Pirineus i les Falles del Pirineu, la vida rural amb la típica masia catalana, la ciutat i la Mediterrània-; un espai central inspirat en una plaça Major –l’escenari per a les actuacions-; una Rambla per fer demostracions d’artesania, dansa i seguicis festius; i un Ateneu com a espai de trobada de conferències i intercanvi, pal de paller del teixit associatiu i participació col·lectiva.

Representants de la cultura popular de tot el país

El llistat dels artistes, artesans i entitats que participaran a l’Smithsonian Folkie Festival inclou representants de tot Catalunya. Concretament, l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (Gegants En Treball i Na Cultura), l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular (Drac i Fura), l’Associació de Festes de la Plaça Nova (Arpella del Barri Gòtic), l’Associació de Geganters i Grallers d’Oliana i els Diables d’Igualada conformaran el seguici festiu.

La Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, “bressol de la cultura castellera” segons la directora general de Cultura Popular, Maria Àngels Blasco, representaran una de les principals manifestacions de cultura popular catalana. En aquest sentit, s’hi desplaçaran un mínim d’un centenar de participants de cada colla.

Quant a la música i la dansa, Alidé Sans, Carles Belda, la Cobla de Sons Essencials, l’Esbart Ciutat Comtal de Barcelona, Iva Caro, Joan Garriga & Galàctic Mariatxis i Les Anxovetes seran els protagonistes. Entre els artesans, hi ha representants de forners, ferrers, herbolaris, vidrers, ceramistes, trencadís i vestuari tradicional, entre d’altres.

‘Evening Concerts’

Durant els dies que duri el festival, es faran demostracions, conferències i tallers artesans i, a la nit, s’ha organitzat un programa de concerts sota el paraigües ‘Evening Concerts’, en què hi participaran Maria Arnal i Marcel Bagés, Les Anxovetes, Cobla dels Sons Essencials, Joan Garriga i Yacine&The Oriental Groove.

Concert de música antiga de Jordi Savall

En el marc de la participació catalana al festival, l’Institut Ramon Llull organitzarà el 27 d’abril un concert de música antiga de Jordi Savall, Hespèrion XXI i La Capella Reial de Catalunya a l’església de Sant Mark de Washington sobre ‘El llibre vermell de Montserrat’. Després d’aquest concert, Savall continuarà la seva gira pels Estats Units, que el portarà per cinc ciutats més.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: