Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Glòria o llenya

Els Castellers de Vilafranca triomfen repetint la millor actuació de la seva història amb la torre de 8 neta i el 3 de 10 descarregats/ La Vella demostra de quina pasta està feta i firma una actuació fabulosa amb el 4 de 9 net

El 4 de 9 net de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, ahir, a la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès El 4 de 9 net de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, ahir, a la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès JUANMA RAMOS/ EL PUNT AVUI
Món casteller JOAN BEUMALA/ EL PUNT AVUI
Dijous, 31 Agost 2017 08:07

Per Sant Fèlix els castells agafen una altra dimensió. El 30 d’agost, centenars d’homes i dones vestits de castellers entren a la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès disposats a donar-ho tot per una empresa noble. Glòria o llenya. No hi ha mitges tintes.

Va tornar a passar, ahir, i ja és llegenda! Els Castellers de Vilafranca van repetir la millor actuació del seu historial (Tots Sants del 2015) i una de les millors de la història dels castells (la més puntuada en la nova taula del Concurs 2018), en encadenar una sèrie impagable i descarregar d’una tacada el colossal 3 de 10 i la terrible torre de 8 neta.

Amb una confiança enorme, els verds van fer una exhibició de com controlar el gegant dels 10 pisos, en tots els nivells de complicació que presenta l’estructura. Un autèntic camí d’espines. Fonaments irrompibles. Execució imperial, amb un pom de dalt amb la mirada serena i unes defenses de ferro.

Inflats en l’orgull. Els verds es van disposar tot seguit a tornar a enfrontar-se amb la torre de 8 neta. Silenci de solemnitat al temple i una definició inoblidable. Els castells són posició i en aquest castell la màxima es porta a l’extrem. Ben mirat, però, més enllà de la geometria, només l’huracà verd que va descarregar aquesta torre de 8 neta diu la veritat.

En tercera ronda els vilafranquins van atacar el 4 de 10, però en aquest cas, l’estructura va evidenciar esquerdes i va caure sense combat. Amb tot, el potencial de colla va fer possible segellar la tripleta amb el 3 de 9 amb l’agulla, que es va rendir sense gairebé ni queixar-se. Els verds van culminar la seva obra mestra amb el primer pilar de 8 de l’any. Castellers de Vilafranca en estat pur.

La Colla Vella va fer una sortida ben pensada, amb el 4 de 9 amb el pilar, que va tornar a ser el valor segur de la temporada passada i li va garantir una arrancada potent per agafar el pols a la diada per encarar la segona amb la directa posada.

I allí esperava el 4 de 9 net. En el moment d’ordenar l’atac va semblar que hi hagués una mica de dubte de baixar-lo. Devia ser una maniobra de distracció perquè la bèstia es confiés. La carregada de les camises rosades va ser imponent, lluitant el castell pis a pis, mantenint la mida, amb la canalla pujant al ritme requerit i amb un pis de terços molt exigit que va fer honor al seu prestigi. Una altra vegada la Colla Vella descarregava el 4 de 9 net a Vilafranca.

Eufòrics, els rosats van anar tot seguit a buscar el 3 de 10, però el castell –igual com el 4 de 10 de Vilafranca– justejava. Va pujar estovat i es va tocar retirada. Els responsables de la colla van replantejar la situació optant pel 5 de 9, el seu castell bandera enguany. La supercatedral es va descarregar amb gran autoritat. Al comiat, els rosats van estrenar el pilar de 8. La camisa rosada imposa i obliga.

La Colla Joves és d’aquelles colles amb un ADN especial, que veuen la porta de l’infern... i si convé la traspassen. Aquest caràcter li va fer portar un 2 de 8 net molt ben assajat a Vilafranca amb el convenciment de descarregar-lo. Amb un tronc jove però altament qualificat, la Joves va silenciar la plaça tot obrint, precisament, amb el 2 de 8 net.

Fins a la carregada, l’execució va ser una demostració de tècnica castellera excepcional i l’enxaneta va arribar a traspassar sobradament, però el ritme –potser un pèl lent– va posar fi a les resistències del tronc. El van carregar, el van celebrar i es van conjurar convençuts que a la propera el vencerien.

La Joves va agafar aire tot seguit amb el 3 de 9 i posteriorment va completar el 2 de 9, amb un meritori treball de les manilles, i va acabar la seva actuació carregant el pilar de 8, al qual li va faltar –com el de la Bisbal– una mica de gas per ser completat. Diables vermells!

Valents, els Minyons de Terrassa van repetir la mateixa sortida contundent dels últims anys a Vilafranca, amb el 3 de 10. Però, a diferència del que havien carregat per la festa major de Terrassa, en aquesta ocasió les sensacions no van ser bones. Imagineu un cos d’artilleria en un terreny pantanós, sense opcions de maniobrar... La caiguda va passar factura i va condicionar l’actuació dels Minyons, que, tot i així, van descarregar en segona ronda un 2 de 9 de molt bona factura i amb un folre i unes manilles treballant bé. El 3 de 9 i el 4 de 9, a més del pilar de 7 van arrodonir la seva sèrie.

Van ser quatre hores i mitja d’actuació. Glòria o llenya.

SANT FÈLIX, VILAFRANCA DEL PENEDÈS (Plaça de la Vila)

CASTELLERS DE VILAFRANCA:
3/10fm, 2/8net, i4/10fm, 3/9fa, P/8fm
COLLA VELLA DELS XIQUETS DE VALLS:
4/9fa, 4/9net, id3/10fm, 5/9f, P/8fm
COLLA JOVES XIQUETS DE VALLS:
2/8net(c), 3/9f, 2/9fm, P/8fm(c)
MINYONS DE TERRASSA:
i3/10fm, 2/9fm, 3/9f, 4/9f, P/7f

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: