Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El conflicte dels drets dels castells es desencalla, però la ferida continua oberta

Vilafranca, Vella i Minyons cedeixen els drets d’imatge a la CCCC, però no la propietat intel·lectual, mentre la Jove abandona la presidència de la coordinadora

Les retransmissions de les diades, pendents dels drets Les retransmissions de les diades, pendents dels drets TVC/ ARXIU
Món casteller JOAN BEUMALA/ EL PUNT AVUI
Dissabte, 22 Juliol 2017 08:52

En roda de premsa conjunta celebrada ahir a Sitges, els presidents dels Castellers de Vilafranca, Joan Badell, de la Colla Vella, Albert Pedret, i dels Minyons de Terrassa, Jordi Juanico, van signar davant dels periodistes el document de la cessió dels seus drets d’imatge a la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya per a les retransmissions televisives de La XAL i TV3 (que el diumenge emetran en directe i en resum diferit, respectivament, la diada de les Santes a Mataró).

Aquestes tres colles estaven disconformes en els termes proposats des de la CCCC per a aquesta cessió dels drets més la de la propietat intel·lectual. Unes diferències que s’arrosseguen des de fa tres mesos. De fet, si bé pel que fa als drets d’imatge ja s’havia arribat a un acord, el punt de discrepància fa referència a la cessió de la propietat intel·lectual.

Sobre aquest tema, els presidents van aportar la novetat que “el Registre de la Propietat Intel·lectual de la Generalitat de Catalunya considera que els castells no generen propietat intel·lectual”, per la qual cosa es mantenen en la seva posició inicial de no cedir-la. Els serveis jurídics de la XAL i de CCMA també avalen que no els cal aquesta cessió. Després de fer una cronologia dels fets, els tres presidents van concloure: “Amb la signatura del document (per a la cessió dels drets d’imatge), donem per tancada la polèmica, però expressem el malestar amb certes actituds.” Drets d’imatge, sí; però la propietat intel·lectual no procedeix. Seria el resum.

Però atenció perquè, lluny d’esvair-se, la polèmica continua encesa. I és que, mentre els tres presidents eren a Sitges, la CCCC emetia un comunicat en què, literalment, “lamenta la poca predisposició a un diàleg real i constructiu entorn d’aquest tema” de les tres colles disconformes. El comunicat el signen Esplugues, Badalona, Barcelona, Sabadell, Sants, Joves de Valls, Guissona, Nens i Xiquets de Tarragona, colles membres de la junta de la CCCC. Assabentat del contingut, Juanico (Minyons) feia aquesta reflexió: “Minyons som a la junta de la CCCC i avui han fet un comunicat sense la nostra participació. Així és com funcionen.” A tot això cal afegir-hi la dimissió de la presidència de la CCCC i de la seva junta que el dijous va presentar la Colla Jove Xiquets de Tarragona. En el comunicat oficial, publicat al seu compte de Twitter, s’hi llegeix textualment: “En els darrers mesos, el gros majoritari de les colles hem vist amb impotència com tres formacions (dues d’elles membres de la Junta de la CCCC) no han respectat i col·laborat no tan sols amb les decisions de la mateixa junta sinó de la posició majoritària de tota l’assemblea.” La ferida continua oberta.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: