Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els treballs del futur tren-tramvia del Camp de Tarragona començaran el 2023

La primera fase unirà Cambrils i Vila-seca i posteriorment s’enllaçarà amb Tarragona i Reus

Imatge de la reunió entre representants de Territori i alcaldes del Camp de Tarragona per parlar del futur tren tramvia de la regió, a la seu dels Serveis Territorials de Territori de Tarragona Imatge de la reunió entre representants de Territori i alcaldes del Camp de Tarragona per parlar del futur tren tramvia de la regió, a la seu dels Serveis Territorials de Territori de Tarragona ELOI TOST / ACN
Mobilitat ACN
Dilluns, 24 Gener 2022 12:41

Els treballs per posar en marxa el nou tren-tramvia del Camp de Tarragona començaran l'any vinent. La primera fase tindrà un cost estimat de 150 MEUR i unirà Cambrils i Vila-seca. Més endavant, Vila-seca connectarà amb Tarragona i Reus amb un traçat nou que s'haurà de definir en els propers mesos però que no utilitzarà la línia ferroviària actual d'Adif. Aquest dilluns representants del Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori han exposat als alcaldes de la regió el resultats de les al·legacions que van presentar els municipis.

La Generalitat ha acceptat bona part de les reivindicacions que havien fet els ajuntaments. Així, el nou mitjà de transport funcionarà amb ample internacional, no utilitzarà les vies d’Adif i estarà operat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Alhora, als nuclis urbans no hi haurà catenàries, que quedaran únicament a les zones interurbanes, on els combois podran arribar aproximadament als 100 km/h.

En la primera fase, el recorregut entre Cambrils i Salou serà el mateix que seguia l’antiga línia ferroviària. A l’alçada de l’estació de Salou - Port Aventura, el nou tren-tramvia tindrà un traçat nou, que anirà fins a l’estació de tren de Vila-seca. Això permetrà connectar aquest nou servei amb la xarxa de Rodalies ja existent. En tots els casos, quan les vies passin per l’interior de les ciutats quedaran integrades en la trama urbana i l’accés als vagons serà a peu pla. Hi haurà entre onze i dotze estacions.

El secretari general del Departament de Territori, Ricard Font, ha exposat que aquesta primera fase s’engegarà en les properes setmanes, quan es licitarà el projecte constructiu, que haurà de contemplar les estacions que hi haurà, com serà l’entrada a Vila-seca i l’arribada a l’estació de Renfe, així com el funcionament del tren-tramvia en el tram interurbà entre Cambrils i Salou. Aquest document haurà d’estar enllestit a principis del 2023, moment en el qual es licitaran les obres, que s’iniciarien a mitjans de l’any vinent.

Mentrestant, Territori vol avançar feina. “Durant el 2022 començarem la licitació dels tramvies i de la part de tallers”, ha especificat Font. Aquests tallers s’ubicaran a Vila-seca, que passarà a ser el nucli connector de la mobilitat al Camp de Tarragona, ja que també està previst que aculli la futura estació intermodal de la regió. Pel que fa al tipus de tramvies que hi haurà, Font ha dit que dependrà de les ofertes que arribin dels constructors i no s’ha aventurat a pronosticar si seran elèctrics, alimentats per hidrogen o amb altres energies. Tampoc ha fet una estimació sobre quan podria entrar en funcionament el servei.

La segona fase, en paral·lel

La segona fase del projecte és la que ha de permetre unir Reus i Tarragona, passant per Vila-seca i el terme municipal de la Canonja. El recorregut encara no és clar, però els alcaldes aposten perquè vagi en paral·lel a l’N-340 en el seu tram entre Vila-seca i Tarragona, tot passant pels barris de Ponent i fins a la plaça Imperial Tarraco, al centre de la ciutat, on hi ha l’estació d’autobusos.

Pel què fa a calendaris, Font ha indicat que la intenció és posar l’estudi informatiu a informació pública l’estiu d’enguany per, a mitjans del 2023, tenir tancat l’estudi informatiu i engegar el projecte constructiu. “Primer parlarem amb els ajuntaments, definirem el traçat i el posarem a informació pública perquè es puguin fer al·legacions”, ha concretat.

Del tren-tramvia al tramvia

En la reunió d’aquest dilluns hi han participat els alcaldes de Tarragona, Reus, Vila-seca, Salou, Cambrils i la Canonja. Tots han expressat la seva satisfacció per l’acceptació de les al·legacions per part de la Generalitat i han destacat l’elevat nivell d’integració que tindrà el nou sistema de transport dins les trames urbanes.

“Les al·legacions han fet que el projecte esdevingui transformador. Avui ja hem canviat de tren-tramvia a tramvia. És una eina fonamental de com s’entén la mobilitat”, ha afirmat Pere Segura, alcalde de Vila-seca. Una reflexió compartida per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que ha valorat positivament que l’eix entre Tarragona i Reus es comenci a abordar aviat. La connexió entre les dues grans ciutats de la regió ha de ser, en la seva opinió, per l’N-340, que “s’ha de convertir en un carrer molt més amable”. En aquest àmbit, l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, ha defensat que cal treure les mercaderies perilloses d’aquesta via.

Per Pere Granados, alcalde de Salou, el nou sistema “abandona la vella idea d’un traçat ferroviari obsolet que divideix els pobles” i s’ha mostrat “molt content” pels temps d’execució del projecte que ha plantejat el Govern. A més, ha dit que estarà més integrat a les ciutats “que el tramvia de la Diagonal de Barcelona”. Amb tot, ha avançat que allà on no arribi el nou tramvia s’haurà de complementar amb un servei de “bus-tram”.

L’estació intermodal, endavant

El secretari general de Territori ha comentat que en els propers mesos es definirà la ubicació definitiva de l’estació intermodal, d’acord amb el Ministeri de Transports. “Ho hem de resoldre amb un acord en el qual quedi clar que abans de 2026 hem tenir posada en marxa la infraestructura”, ha assenyalat. Font ha valorat que l’estació ha de permetre desplaçaments ràpids i còmodes tant des de Tarragona com des de Reus. Sigui quin sigui el lloc triat, per Font “el tramvia haurà d’anar a buscar” la intermodal. En la seva opinió, el nou mitjà “ha de relligar on la gent viu i on hi ha els elements de transport”.

En aquest sentit, els alcaldes -especialment el de Salou i el de Reus- reclamen que la nova intermodal estigui molt a prop de l’aeroport i que hi hagi connexions ràpides entre la futura estació central del Camp de Tarragona, la terminal aeroportuària i les ciutats. “No es tracta d’on va, sinó quan es fa, és per donar servei a la ciutadania. El futur de l’àrea metropolitana depèn en gran part de l’estació central”, ha defensat l’alcalde de Reus, Carles Pellicer.

“Hem de pensar en els serveis, en la nova estació no podem caure en els errors que s’han comès”, ha remarcat Font en referència als problemes de connexió amb l’estació d’AVE del Camp de Tarragona. I ha afegit: “Vila-seca té una bona posició d’intermodalitat”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: