Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La fase 3 posa fi a les restriccions de mobilitat entre les regions sanitàries de Tarragona i Terres de l'Ebre

Els veïns de Calafat i de l'Almadrava, separats per un barranc, ja poden tornar a passejar pel nucli veí

Imatge de Maria Vicenta Silva i Antonio Fernández, veïns de Calafat (L'Ametlla de Mar), al fons de la imatge, arribant a l'Almadrava, a l'Hospitalet de l'Infant, passejant el primer dia sense restriccions Imatge de Maria Vicenta Silva i Antonio Fernández, veïns de Calafat (L'Ametlla de Mar), al fons de la imatge, arribant a l'Almadrava, a l'Hospitalet de l'Infant, passejant el primer dia sense restriccions ROGER SEGURA / ACN
Mobilitat ACN
Dilluns, 08 Juny 2020 13:29

Aquest dilluns s'han aixecat les restriccions de mobilitat entre les regions sanitàries del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, amb la qual cosa els seus habitants ja poden moure's lliurement per la demarcació gairebé tres mesos després de la declaració de l'estat d'alarma. Alguns dels beneficiats són els veïns dels nuclis de Calafat (L'Ametlla de Mar) i l'Almadrava (Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant), en dues regions sanitàries diferents però separats només per un barranc. "Tenia la il·lusió de baixar a veure el mar en aquesta zona perquè hi veníem cada dia", explica Maria Vicenta Silva. Tot i l'aixecament de les restriccions, els cossos policials mantenen controls per evitar l'entrada de ciutadans d'altres regions.

La demarcació de Tarragona torna a ser des d'aquest dilluns una sola unitat territorial en termes de mobilitat, tret d'algunes excepcions puntuals, com és el cas dels set municipis de la Baixa Segarra que pertanyen a la regió sanitària Catalunya Central, i Cunit, que està ubicat a la regió sanitària Metropolitana Sud. Després de gairebé tres mesos de restriccions, els veïns del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre ja poden moure's lliurement arreu del territori per visitar familiars o fer turisme, per exemple.

A més petita escala, també s'acaben situacions insòlites com és el cas de municipis veïns enquadrats en diferents regions sanitàries. Un dels casos singulars és el dels nuclis de l'Almadrava (Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant) i el de Calafat (L'Ametlla de Mar), el primer al Baix Camp i el segon al Baix Ebre. El Barranc del Cap de Terme ha fet de frontera imaginària entre ambdues urbanitzacions en les darreres setmanes.

Durant el període de confinament més estricte, en general la normativa s'ha respectat, però a mesura que ha anat avançant la desescalada hi ha qui s'ha relaxat. "Estem parlant de gent que va sola a passejar, no és com a Barcelona o altres grans ciutats", explica Joan Ramon Baró, veí de l'Almadrava. "Cada dia hi havia els Mossos a la rotonda fent controls, però com que per aquí -creuant el barranc- també s'hi pot anar, molta gent passava per aquí", admet.

Passejos i retrobaments familiars

N'hi ha d'altres, però, que aquest dilluns han pogut gaudir de la primera passejada pel nucli veí des de mitjan març. És el cas de María Vicenta Silva i Antonio Fernández, que tenen un xalet a Calafat des de fa uns 40 anys. "Hem estat confinats la major part del temps i només des de fa un parell de setmanes vam començar a passejar, però per Calafat. Teníem il·lusió de baixar a veure al mar i com estava la zona de l'Almadrava, perquè hi veníem cada dia. Ens n'hem privat perquè no teníem permís", explica la María Vicenta.

Aquest matrimoni destaca que a Calafat s'hi està "molt bé" perquè hi va poca gent, tot i que puntualment els que hi viuen tot l'any han hagut d'alertar de la presència de veïns de segona residència. "Ho hem portat bastant bé i hem pogut sortir al pati, no com els que han estat dos mesos tancats en un pis. Esperem que aquest virus maleït s'acabi", expressa l'Antonio.

Ara, la parella de jubilats compta les hores per poder retrobar-se amb la família. Una de les seves filles viu a l'Hospitalet de l'Infant, a la regió sanitària de Tarragona, i han estat tot aquest temps mantenint el contacte amb ella per videotrucada. A Sabadell hi tenen un altre fill i un net de divuit mesos a qui no veuen des del dia de Reis, tot i que la tecnologia també els ha mantingut més a prop. "Encara no hem posat data, però esperem poder fer aviat una paella i retrobar-nos. Encara que no puguem fer-nos petons ni abraçades", expressa Antonio Fernández.

Mantindran els controls policials

Un control de la Guàrdia Civil a la rotonda d'accés a l'Almadrava, a l'N-340, aturava aquest matí els vehicles que circulaven entre la regió de Tarragona i la de les Terres de l'Ebre. L'objectiu era informar els conductors de la recuperació de la lliure mobilitat i enxampar algun possible infractor provinent d'alguna altra regió o província més llunyana.

Al municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, que delimita al sud amb el Baix Ebre i al nord-oest amb la Ribera d'Ebre, els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Local han muntat diversos controls dinàmics durant el període de confinament, sobretot per evitar l'arribada de veïns de segona residència.

"En termes generals s'ha complert, però sí que hem posat prop d'una vintena de sancions a persones que venien d'altres regions sanitàries. Fins i tot, en casos concrets els hem obligat a tornar al seu lloc de residència habitual", explica a l'ACN Sergi Navarro, sergent de la Policia Local de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

Navarro apunta que, sobretot en la fase 2, la ciutadania "ha perdut més la por" i s'ha desplaçat més cap a la costa. Han detectat, sobretot, veïns de l'interior de les Terres de l'Ebre que volien anar a la platja. Malgrat la fi de les restriccions entre ambdós territoris, el sergent assegura que els controls seguiran perquè el gruix de la població catalana continua en fase 2 i moltes segones residències de la zona pertanyen a veïns de Lleida i Barcelona.

Una "prova" de cara a la temporada turística a l'Ametlla de Mar

Al municipi veí de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), l'aixecament de les restriccions es viu amb satisfacció per poder anar avançant una mica més cap a la "normalitat", però amb prudència perquè recular seria "un disgust enorme després de tot l'esforç que s'ha fet", explica a l'ACN l'alcalde, Jordi Gaseni.

Segons el batlle, aquesta fase 3 compartida amb el Camp de Tarragona l'entomen com "una prova" del que pot passar més endavant, en el que hauria de ser la temporada alta, quan es permeti l'arribada de veïns de l'àrea de Barcelona i dels estrangers. "Se'ns obre un món per controlar els 18 quilòmetres de cales i platges, i passar l'examen de com les gestionarem a l'estiu", apunta Gaseni.

L'alcalde de l'Ametlla explica que han col·locat cartells informatius en 25 de les platges i cales del municipi on s'informa de qüestions com la superfície, l'aforament màxim permès, recomanacions i serveis disponibles. Com que la zona no està "massificada" a nivell turístic, apunta l'alcalde, confia que ho podran gestionar amb garanties. Tot i això, incrementaran la vigilància.

En el cas de la platja de l'Alguer, Gaseni explica que preveuen regular-ne l'aforament mitjançant els accessos. Aquesta platja urbana en té tres i, si fes falta, afegeix l'alcalde, podrien tancar dos accessos i deixar-ne només un d'obert per controlar l'afluència de banyistes.

A tot això, la nova realitat de la fase 3 comença a millorar les expectatives al municipi i a la costa ebrenca, que enguany espera més turisme interior. "Estem engrescats i esperem que al juliol ja puguem veure un repunt. La gent té ganes de platja i de menjar bé. I aquí a l'Ametlla de Mar i en molts altres punts del territori, aquesta és una oferta que tenim", tanca Gaseni.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: