Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Alerten que el nou tram del corredor mediterrani farà perdre viatgers i empitjorarà els horaris del Camp

La PTP i pdf.Camp afirmen que el desmantellament de la línia de la costa "no té data ni pressupost"

Els representants de la PTP i pdf.Camp, Daniel Pi i Carlos Montejano, abans de la roda de premsa d'aquest dimecres, el 8 de gener del 2020 Els representants de la PTP i pdf.Camp, Daniel Pi i Carlos Montejano, abans de la roda de premsa d'aquest dimecres, el 8 de gener del 2020 ELOI TOST / ACN
Mobilitat ACN
Dimecres, 08 Gener 2020 14:33

L'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i PDF.Camp han alertat que, amb la posada en marxa del nou tram del corredor mediterrani el proper 13 de gener, diferents municipis del Camp de Tarragona tindran pitjors horaris de tren i que es perdran viatgers. En una roda de premsa aquest dimecres a Tarragona, les dues entitats han afirmat que els usuaris de Salou són els grans perjudicats i han assenyalat el seu alcalde, Pere Granados, com el màxim responsable de la situació, juntament amb la Generalitat i Foment. També han assegurat que la catenària de la via entre PortAventura i l'Hospitalet de l'Infant es retirarà "ràpidament", però que el desmantellament de les vies "no té data ni pressupost".

"Amb l'esquema del proper dilluns, la pèrdua de viatgers està garantida. Passarem a tenir menys serveis i més mal distribuïts", ha assegurat el portaveu de la PTP, Daniel Pi. Pi ha constatat que a partir de la setmana vinent, al Camp de Tarragona hi haurà "buits horaris" de fins a dues hores sense tren en algunes franges, com els matins o els diumenges a la tarda. Segons el portaveu de la PTP, els nous horaris "són la conseqüència de la nova xarxa, que no permet prestar els serveis que es prestaven abans" perquè la infraestructura és més complexa però hi haurà el mateix nombre de trens. "Caldran més trens per moure els mateixos, o menys, viatgers", ha exemplificat Pi.

Això es tradueix en un increment dels temps de viatge en determinats recorreguts. La ciutat que queda més mal parada és Salou. El trajecte fins a Tarragona "passa de 15 a 30 minuts", perquè l'estació salouenca actual desapareix pel tancament de la línia de la costa i els viatgers hauran d'anar fins a PortAventura amb autobús per agafar el tren. El mateix passa per anar de Salou a Cambrils, que fins ara es pot fer en cinc minuts en tren, i a partir de dilluns serà mitja hora i en autocar. Per anar fins a Barcelona des de Salou, el temps s'incrementa d'una hora i 20 minuts fins a les dues hores. En aquest darrer cas, els usuaris s'hauran de desplaçar fins a PortAventura i canviar de tren a Tarragona, ja que tan sols hi haurà un tren diari entre l'estació del parc temàtic i la capital catalana, "amb una previsió que siguin dos al dia", ha concretat Daniel Pi. Per facilitar la connexió entre Salou i Tarragona es crearà la nova R-17, que connectarà PortAventura i l'estació urbana de Tarragona amb una mena de tren llançadora. "Aquesta línia tindrà molt poca demanda i la utilitat el tren és més que dubtosa", ha assenyalat Pi.

Amb el tancament de la línia de la costa i de les estacions urbanes de Salou, Cambrils, Mont-roig i l'Hospitalet de l'Infant, la línia R-16 que uneix Barcelona i Tortosa passarà pel nou tram del corredor mediterrani entre Vila-seca i Vandellòs. Això, però, farà que la línia sigui menys competitiva perquè "es perdrà la demanda de Salou, PortAventura i el Cambrils urbà". "És la línia de regionals més rendible de tota la xarxa de Renfe, i a partir d'ara ho deixarà de ser", ha exposat el portaveu de la PTP.

Segons els dirigents de la PTP i pdf.Camp, el principal responsable d'aquesta situació és l'alcalde de Salou, Pere Granados, a qui han acusat de "fer lobby d'una manera bestial per la seva obsessió de treure la via". També han indicat que el batlle vol construir pisos en aquella zona i han ironitzat sobre la "sostenibilitat" de fer un aparcament de 400 places perquè els ciutadans substitueixin el tren pel vehicle privat. "No defensem la via actual tal com estava. Volíem que hi deixessin de circular els Euromed i els mercaderies i que la via evolucionés cap al TramCamp", ha argumentat Pi.

A més, han disparat contra la Generalitat per no haver-se volgut enfrontar amb Granados i per, segons han assegurat, no haver demanat la transferència de la infraestructura. "Si és veritat que la Generalitat no té competències i no poden fer res, com és que compren trens per a l'aeroport, que és una via d'Adif?", ha preguntat Pi. Finalment, han criticat el ministeri de Foment per la seva actitud "passiva".

Greuges per a la ciutat de Tarragona

Tarragona tampoc queda en bon lloc amb el nou model ferroviari. Si bé manté el nombre de trens regionals que la uneixen amb Barcelona, "els horaris seran pitjors". A més, ja no hi pararan els Euromed, que començaran a circular pel nou tram, fet que la convertirà en l'única capital de província del corredor mediterrani sense parada. De moment, els Talgo es mantindran per la via actual.

Amb tot, Daniel Pi ha lamentat els serveis ferroviaris de Tarragona, i els ha comparat amb els de Girona. "Girona té estació urbana d'alta velocitat; nosaltres, no. Girona té estació d'alta velocitat i convencional al mateix lloc; nosaltres, no. Els Euromed arriben a la ciutat de Girona; aquí, no. Els AVE de Girona tenen tarifa d'Avant; nosaltres, no. Les Rodalies de Girona arriben a Barcelona; les nostres, no. La connexió de l'aeroport de Girona amb l'alta velocitat està en vies de connexió; la nostra, ni hi és ni se l'espera", ha detallat el portaveu de la PTP. A més ha recordat que la demarcació gironina té menys habitants que la de Tarragona.

Desmantellament sense data

Sobre el desmantellament de la línia de la costa que deixarà de funcionar la setmana vinent, els representants de les plataformes ciutadanes s'han mostrat prudents. Segons ha assegurat el portaveu de pdf.Camp, Carlos Montejano, "no hi ha data ni pressupost" per a dur-lo a terme. Això sí, tots dos han avançat que han pogut saber per fonts de Foment que "ràpidament" es desmuntarà la catenària, per evitar robatoris. "Després és possible que haguem de conviure amb unes vies abandonades durant molt de temps", ha concretat Pi.

De fet, les dues entitats van presentar al desembre un contenciós administratiu als jutjats per demanar que la Generalitat no executiu aquest desmantellament. A la vegada però, celebren la voluntat que s'hi vulgui fer un tren-tramvia per unir Tarragona amb Cambrils però es mostren escèptics sobre el calendari d'execució, que situen en cinc anys "en el millor dels casos".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: