Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Neix a Tarragona una plataforma que reclama desviar els trens de mercaderies per l’interior

El col·lectiu exigeix un calendari de provisionalitat per al tercer fil

El portaveu de la plataforma Mercaderies per l'Interior, Eugeni Sedano (centre), flanquejat per Joan Tous (esquerra), del Col·legi d'Arquitectes, i Marc Francesch, de l'Associació de Càmpings (dreta) El portaveu de la plataforma Mercaderies per l'Interior, Eugeni Sedano (centre), flanquejat per Joan Tous (esquerra), del Col·legi d'Arquitectes, i Marc Francesch, de l'Associació de Càmpings (dreta) ROGER SEGURA / ACN
Mobilitat ACN
Dilluns, 01 abril 2019 14:36

La plataforma ‘Mercaderies per l’Interior’, que s’ha presentat aquest dilluns a Tarragona, reclama que el tercer fil que permetrà el pas de trens de mercaderies en ample europeu per la via de la costa sigui provisional. Mentrestant, l’entitat vol que Foment estudiï una alternativa de pas per l’interior amb caràcter definitiu. El portaveu de la plataforma, Eugeni Sedano, ha advertit que el pas continuat de trens de mercaderies comporta riscos de seguretat, contaminació acústica i afectacions sobre habitatges, patrimoni i instal·lacions turístiques properes a les vies. Després d’haver mantingut contactes amb agents socials, econòmics i polítics del territori, ‘Mercaderies per l’Interior’ comença un període d’adhesions al manifest que ha redactat.

La plataforma considera que el tercer fil demostra la planificació “incongruent” del transport que s’ha fet al Camp de Tarragona, atès que “les mercaderies circulen per vies que travessen els principals nuclis de població i els passatgers es mouen cada cop més per vies i estacions perifèriques”. Alhora, avisa que el pas de més trens de mercaderies -amb tendència a ser cada cop més llargs i més pesants- pot saturar la línia de la costa i tenir un impacte negatiu en el pas dels combois de viatgers.

El portaveu de la iniciativa, Eugeni Sedano, ha explicat que volen “conscienciar” la població dels efectes negatius i dels riscos que comporta el tercer fil i del transport de mercaderies -algunes de perilloses. Per aquesta raó, ha insistit que cal exigir a Foment que concreti un calendari de provisionalitat i que comenci a treballar en un corredor de mercaderies alternatiu que passi per l’interior.

Segons Sedano, cal protegir el turisme cultural i lúdic de la façana marítima, i establir mesures que disminueixin els efectes negatius del tràfic de mercaderies sobre els habitatges, els equipaments, les instal·lacions turístiques properes a les vies i els elements patrimonials. En aquest sentit, l’ens adverteix dels perjudicis que podria patir l’Amfiteatre per possibles vibracions derivades del pas de trens.

‘Mercaderies per l’Interior’ defensa que separar els dos tràfics permetrà que els trens de passatgers guanyin agilitat i rapidesa, i que les empreses augmentin el tràfic de mercaderies pel nou traçat i contribueixin a potenciar el creixement econòmic. Sedano ha subratllat que la plataforma no té ànim de lucre, ni adscripció política, i ha fet una crida a la lliure adhesió d’entitats i col·lectius de la ciutat i del territori.

Suport dels arquitectes i els empresaris del càmping

El president de la demarcació de Tarragona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Joan Tous, s’ha alineat a favor d’exigir la provisionalitat del tercer fil. En aquest sentit, ha avisat que, mentre passin combois de mercaderies pel litoral, la ciutat haurà de deixar “bloquejats” de forma indefinida els projectes d’alliberament de la façana marítima o de transformació de la Part Baixa.

Per la seva banda, el vicepresident de l'agrupació Càmpings de Tarragona ciutat, Marc Francesch, ha lamentat que no hi hagi cap concreció sobre la solució definitiva per al pas de mercaderies i ha admès que, tenint en compte l’elevada inversió que suposarà el tercer fil, sospiten que podria estar operatiu més anys dels que voldrien.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: