Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El moviment veïnal exigeix al govern espanyol un compromís per escrit sobre la gratuïtat de l'AP-7

Els veïns reclamen també a alcaldes i Ministeri de Foment que renunciïn expressament a construir les rotondes de la N-340 si s'acaba alliberant l'autopista

Imatge d'arxiu dels portaveus del moviment veïnal per la gratuïtat de l'AP-7 durant la concentració, amb la carretera N-340 al fons Imatge d'arxiu dels portaveus del moviment veïnal per la gratuïtat de l'AP-7 durant la concentració, amb la carretera N-340 al fons ARXIU / JORDI MARSAL / ACN
Mobilitat ACN
Dilluns, 18 Juny 2018 14:49

El moviment veïnal 'Prou! AP-7 Gratuïta Ja' exigirà al govern espanyol que posi per escrit el compromís anunciat pel ministre de Moment, José Luis Ábalos, de fer gratuït el tram de l'autopista entre Salou i Alacant un cop finalitzi la concessió a finals de 2019. "Les paraules se les enduu el vent i volem saber si podran resistir la pressió que els ve a sobre. S'ha dit, molt bé, però s'ha de complir", ha avisat el portaveu de l'organització ebrenca, Llorenç Navarro. Els veïns, a través de la Unió de Plataformes per a l'Alliberament de les Autopistes (UPLA) i la confederació d'entitats veïnals, ja han demanat una reunió amb el mateix ministre de Foment per poder conèixer els detalls d'aquesta iniciativa i signar un document per evitar "sorpreses" posteriors. "Que no ens vinguin amb la implantació d'una vinyeta per al manteniment", ha abundat. En paral·lel, i en l'àmbit de les Terres de l'Ebre, volen també que l'anunci de gratuïtat de l'AP-7 serveixi perquè els alcaldes i el mateix govern espanyol renunciïn definitivament a construir les rotondes projectades a la N-340.

Navarro considera que, de fer-se efectiu l'anunci del ministre, serà "un èxit de la gent i de la lluita que porta tres anys tallant la carretera cada setmana". De moment, però, impera la "calma" i la "prudència". El portaveu veïnal remarca que la decisió afecta els interessos "d'empreses molt fortes", amb "noms que fan molta por en aquest país", fet pel qual no descarta que el govern espanyol acabi rebent "pressions" i "tot acabi sent fum". Més encara, recorda, quan són anuncis que se situen dins d'un context polític amb campanyes electorals i possibles canvis del panorama política a l'horitzó. Per això, considera important mantenir-se a l'expectativa sobre la solució que s'aplica a la primera concessió que finalitza el pròxim mes de novembre, la de l'AP-1 a Burgos. Mentre que la del tram de l'AP-7 entre Alacant i Salou finalitza a finals de 2019, no serà fins dos anys després quan s'esgoti la concessió del tram entre la població del Tarragonès i la Jonquera.

"Volem un document signat amb un compromís, com han fet altres vegades, per assegurar que no passarà", ha sentenciat. Proposa que, de la mateixa manera que la impossibilitat de trencar contractes i haver de pagar quantioses indemnitzacions havia estat, fins ara, el gran pretext per no fer alliberar les autopistes, s'imposi ara a les empreses unes condicions que faci inviable econòmicament una reprivatització de la concessió. Navarro apunta que el negoci de les autopista, com les infraestructures viàries en general, "ha generat i genera molts milions en beneficis i no ho amollaran fàcilment". Apunta, també, que el mateix Govern podria també pressionar per implantar la vinyeta, com a fórmula de copagament per al manteniment de la xarxa viària.

Per la moviment veïnal per la gratuïtat de l'AP-7, l'anunci d'Ábalos ha de permetre, a més, desactivar els projectes de construcció de rotondes al llarg del tram ebrenc de la N-340 –el Ministeri de Foment va sotmetre'n tres de noves a informació pública fa uns dies-. En aquest sentit, han demanat una reunió urgent a la Delegació del govern espanyol a Catalunya per aturar la proliferació d'aquests elements. "Voldríem que els alcaldes es reunissin immediatament i que aquestes paraules –les del ministre- servissin per aturar les rotondes: si l'AP-7 és gratuïta ja no seria necessari fer aquest desastre", ha argumentat, tot demanant una actuació ràpida unitària en aquest sentit. "Si l'AP-7 acaba sent gratuïta el territori guanyarà moltíssim i, sobretot hem de lluitar tots per aturar les rotondes", ha tancat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: