Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'activitat de la construcció baixa en obra nova el 2023 però puja en la rehabilitació

Cambrils i Reus són les úniques poblacions on creix el nombre d’habitatges nous i on s'ha fet més rehabilitació és a Cunit, Cambrils, Tarragona i Valls

El 2023 no ha començat amb bon peu en obra nova al sector de la construcció que ha viscut una davallada de la seva activitat durant els primers quatre mesos de l’any El 2023 no ha començat amb bon peu en obra nova al sector de la construcció que ha viscut una davallada de la seva activitat durant els primers quatre mesos de l’any COAATT
Habitatge Redacció Infocamp
Dimecres, 24 Mai 2023 21:36

El 2023 no ha començat amb bon peu en obra nova al sector de la construcció que ha viscut una davallada de la seva activitat durant els primers quatre mesos de l’any. Així és desprèn de les dades que ha donat a conèixer el Gabinet Tècnic de Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT), i que situen en el 37% la davallada en el nombre d’habitatges residencials nous que s’han iniciat entre gener i abril.

En aquest període, se’n van iniciar 213, xifra llunyana a les 339 també iniciades durant el primer quadrimestre, de l’any 2022, i que suposa un 37% menys. La inversió baixa també un 13% i arriba als 37 milions d’euros. La caiguda també es fa evident en la construcció en bloc que ha baixat més d’un 65%, iniciant-se tan sols 63 habitatges d’aquesta tipologia.

Amb tot, l’evolució a mig termini, tant pel que fa a obres com a nombre d’habitatges, ha crescut des de l’any 2013. El mateix po­dem dir de la inversió econò­mica, la més important des de 2010, excepte el 2022 quan va arribar gairebé als 40 milions d’euros. Per tant, fent aquesta apreciació, les dades no són tan dolentes.

Cambrils i Reus, úniques poblacions on creix l'habitatge nou

Per municipis, dels 10 més representatius, Cambrils i Reus són les úniques poblacions on creix el nombre d’habitatges nous, més d’un 56% i arriba als 36 al primer quadrimestre de 2023. La resta de poblacions queden molt per sota de les xifres d’anys anteriors.

En canvi, el sector de la rehabilitació, entre ge­ner i abril de 2023, ha continuat la seva pujada al voltant d’un 9%, respecte el mateix període de l’any anterior. Al primer quadri­mestre de 2023 s’han encetat 435 obres de rehabilitació. La rehabilitació continua la ten­dència positiva des de l’any 2008. A mig termini gairebé s’han do­blat el nombre d’obres. La inversió econòmica també s’ha multiplicat, passant dels 12 milions d’euros als gairebé 30, entre gener i abril de 2023.

Cunit, Cambrils, Tarragona i Valls, els que més rehabiliten

Tot i el bon comportament, aquestes dades encara no incorpo­ren les inversions per a la rehabilitació energètica que han de suposar els fons Next Generation EU. En tot cas els municipis on s’ha fet més rehabilitació aquest primer quadrimestre, són Cunit, Cambrils, Tarragona i Valls. Per contra, les dades han baixat a Reus, Salou, Calafell o el Vendrell.

D'altra banda, entre gener i abril de 2023, el nombre de sol·licituds realitzades al portal web Obres Amb Garantia www.obrascongarantia.com arriba a les 225, gairebé un 50 % més que al mateix període de 2021. El motiu de l’augment és que aquesta plataforma afegeix, des de finals d’abril de 2022, l’opció de sol·licitar l’estudi de viabi­litat dels ajuts “Next Generation” a la rehabili­tació energètica.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: