Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Ajuntament de Salou i la URV promouran el debat ciutadà per regular els habitatges turístics

A la capital de la Costa Daurada hi ha més de 6.400 pisos turístics regularitzats, 800 més que fa tres anys

El director de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV, l'alcalde de Salou i el regidor de Gestió de Territori i Habitatge de Salou durant la roda de premsa de presentació del procés participatiu prev a l'ordenança de regulació d'haibtatges turísticsi El director de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV, l'alcalde de Salou i el regidor de Gestió de Territori i Habitatge de Salou durant la roda de premsa de presentació del procés participatiu prev a l'ordenança de regulació d'haibtatges turísticsi ARIADNA ESCODA
Habitatge ACN
Dijous, 26 Mai 2022 12:38

L'Ajuntament de Salou i la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV promouran el debat ciutadà per regular els pisos turístics del municipi. A través de dues enquestes electròniques dirigides a la ciutadania i als propietaris i administradors de finques, es pretén copsar les necessitats i problemàtiques que es poden derivar d'aquesta activitat. El procés participatiu també inclourà tallers presencials. Amb els resultats obtinguts, es treballarà en la redacció de l'ordenança d'habitatges d'ús turístic, prevista per abans de finals d'any. Segons fonts municipals actualment hi ha regularitzats 6.411 habitatges d'ús turístic, 782 més que al 2019. Per contra, el consistori desconeix quants pisos es lloguen sense estar donats d'alta a l'activitat.

El procés participatiu que engega el consistori salouenc i la Universitat Rovira i Virgili (URV) inclou dues fases, la consultiva i la deliberativa. En primer lloc, es prepararan dues enquestes a través d'una pàgina web per a dos perfils diferenciats; d'una banda, s'obrirà als veïns de Salou majors de 16 anys i de l'altra, es proposarà als propietaris de pisos turístics i agents immobiliaris que treuen un benefici econòmic del lloguer de temporada. Tot i que encara no hi ha una data fixada per a l'inici de les enquestes, es calcula que podrien recollir dades a partir de principis de juny i que s'allargarien durant una o dues setmanes.

A la fase deliberativa, que tindrà lloc al setembre, es faran tallers presencials de participació amb tots els agents implicats per seguir indagant en aquesta temàtica. Segons la previsió del director de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV, Héctor Simón, abans de desembre es podria tenir l'ordenança d'habitatges turístics de Salou redactada després de recollir les diferents visions envers aquesta qüestió. L'alcalde de Salou, Pere Granados, ha remarcat que aquest procés no pretén prohibir l'activitat turística, sinó dotar-la d'una regularització que permeti "una bona i millor relació entre visitants i residents". Simón ha afegit que la futura ordenança municipal ha de servir per canviar el punt de vista envers el turisme, per tal que deixi de ser vist "com una problemàtica i passi a ser percebut com una oportunitat de creixement sostenible".

En aquesta línia, Granados ha lamentat que hagi de ser l'administració local qui legisli de forma específica aquesta activitat. Segons el batlle, hauria de ser la Generalitat de Catalunya qui hauria de regularitzar l'activitat de forma general a tot el país. Granados ha titllat la normativa general existent "d'insuficient" i ha assenyalat que és necessària la regulació per garantir una qualitat del turisme perquè sigui sostenible. Segons els impulsors del procés participatiu de Salou, la futura ordenança d'habitatges turístics no s'emmirallarà en cap localitat en concret a l'hora de redactar el text. Així, es busca basar-se en els resultats obtinguts tant en les enquestes com en els tallers per elaborar un document que s'adapti a les necessitats del municipi.

Més pisos turístics en tres anys

En aquests moments, a Salou hi consten 6.411 habitatges que es destinen a ús turístic, gairebé 800 més que tres anys enrere, just abans de la pandèmia del coronavirus. Principalment, es concentren a la zona del carrer Carles Buïgas, la plaça Europa, el cap Salou i finalment, la zona de ponent. D'altra banda, el consistori no té dades de quants habitatges s'utilitzen per a aquest ús que no estan legalitzats ni donats d'alta per aquesta activitat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: