Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Col·legi d'Aparelladors considera que la ITE fins ara "ha fracassat" per la manca d’ajudes a les comunitats i "la passivitat" dels ajuntaments

Les inspeccions van caure un 40% el 2020 / El COATT recorda que les ajudes d’Europa en matèria de rehabilitació energètica d’edificis obligaran a passar la ITE

Imatge d'arxiu de la reforma d'una casa Imatge d'arxiu de la reforma d'una casa COAATT
Habitatge Redacció Infocamp
Dijous, 29 abril 2021 21:18

La implantació de la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) a Catalunya "no ha funcionat i en molts aspectes ha estat un autèntic fracàs vistos els resultats obtinguts". Així de contundent es mostra el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació (COAATT) en el moment d’analitzar tot el procés d’instauració del document que haurien de tenir tots els habitatges amb certs anys d’antiguitat per tal de garantir al màxim la seva seguretat i bon estat de conservació. Amb tot, des del Col·legi es confia amb el moment actual que ha de venir acompanyat d’una recuperació del sector com a motor econòmic i amb les ajudes plantejades que poden anar del 35% al 100%.

Des del COAATT s’apunta que actualment la implantació de la ITE és especialment dolenta ja que la campanya iniciada el 2017 per l’Agència de l’Habitatge va durar escassament un any i no va servir per a motivar als agents que han de col·laborar a garantir la implantació de la pròpia inspecció.

El COAATT responsabilitza als ajuntaments i a la manca d'ajudes del "fracàs" de les inspeccions

Segons el Col·legi d'Aparelladors, els primers en fallar han estat els ajuntaments, "que s’han desentès del tema i no han instat als propietaris dels immobles a passar la ITE". A més, els ajuts econòmics a les comunitats de propietaris dels edificis que havien de passar la inspecció han estat "minses i la informació que se’ls ha donat, quasi bé nul·la", afegeixen els professionals. Des del Col·legi s’espera que aquesta situació es capgiri i les administracions locals passin a tenir un paper més actiu, col·laborador.

L’any passat, per evidenciar el fracàs del sistema, el nombre d’inspeccions es va desplomar un 40% a les comarques de Tarragona. Com a conseqüència de no passar la ITE, es produeixen despreniments a les façanes o esfondraments de la coberta on han d’acabar intervenint els serveis tècnics dels ajuntaments.

Des del COAATT recorden que les ajudes d’Europa en matèria de rehabilitació energètica d’edificis, que estan a punt d’entrar en vigor, obligaran a passar la ITE.

També des de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya s’espera obrir noves convocatòries en breu amb dotacions que podríem multiplicar per deu les del passat 2020, i que anirien dirigides al foment de la rehabilitació, les millores en accessibilitat i fomentar la implantació de la inspecció tècnica dels edificis d’habitatges.

El portal www.obresambgarantia posa a l'abast de la societat tota la informació referent a la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE), la rehabilitació, la certificació energètica i la resta d'actuacions per a l'habitatge.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: