Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 709

De l'autarquia al present

La Fira de Reus va néixer el 1942 amb l'impuls del franquisme i va tenir un gran èxit. Al llarg dels tres quarts de segle d'història, s'ha emplaçat en sis indrets diferents

Al fons, una imatge del pavelló de fires durant una edició de l'Expro/Reus Al fons, una imatge del pavelló de fires durant una edició de l'Expro/Reus CEDIDA
Fires i Congressos
Diumenge, 19 Març 2017 11:10

“Es necesario el esfuerzo de vuestros brazos y es necesario también que la producción española marche a la cabeza de las producciones.” Amb l'alè d'aquestes paraules del mateix Generalísimo il·lustrades amb la imatge del seu bust de l'escultor reusenc Modest Gené al catàleg del certamen, començava la I Feria Povincial de Muestras, enmig de la dura postguerra, una trajectòria que enguany compleix 75 anys. És un camí que durant aquesta mateixa setmana s'ha celebrat amb un acte institucional solemne a la Fira de Reus. Articulada avui al voltant del flamant edifici del Tecnoparc, la Fira de Reus ha tingut fins a sis emplaçaments diferents al llarg dels tres quarts de segle d'història: el passeig Sunyer, el Mercat Central, la zona del passeig de Mata, la zona de l'Estació Avinguda, un breu temps a un espai provisional de l'avinguda del Comerç i, finalment, l'actual.

Els orígens

Amb la participació de 82 empreses, la primera fira es va desenvolupar a partir del 20 d'octubre del 1942. Contra tot pronòstic, a causa de la situació econòmica del país durant la primera etapa del franquisme, la trobada empresarial reusenca va tenir un inesperat èxit amb l'única base de l'exposició dels productes de la terra, i es va decidir tirar-la endavant cada sis anys. A partir del 1963, les edicions van ser trianuals, periodicitat que es va mantenir fins al 1974 i, després, se celebrarà cada dos anys.

Edició rere edició, la fira va anar consolidant l'impacte i explorant diversos atractius comercials, i els sectors clàssics de l'economia reusenca van donar pas a sectors emergents com el de l'avicultura i el dels electrodomèstics.

Després d'haver passat per diferents indrets, el 1969 la trobada comercial ja es va consolidar en els terrenys de l'antiga estació ferroviària de Reus, i es van assolir els 170.000 visitants.

Primer Palau firal

Coincidint amb l'etapa de Francesc Llevat d'alcalde de Reus, es van impulsar uns canvis per consolidar l'organització i gestió de la trobada. Estructuralment, l'aprovació dels estatuts de la Fira Oficial de Mostres, a l'abril del 1976, van ser una de les principals transformacions d'aquest període. Finalment, l'últim alcalde de l'etapa preconstitucional, Miquel Colàs, i el president de la Generalitat, Josep Tarradellas van inaugurar el pavelló de Fires el 1978.

Als anys vuitanta, l'ExproReus va rebre el privilegi de la Generalitat d'anomenar-se Fira Catalana del Consumidor i, més tard, es van assajar noves formes tendents a la professionalització de l'ens.

Una dècada després, l'àrea de Projecció Econòmica i Estratègia de Ciutat va planificar i executar l'ampliació de l'edifici per poder-hi celebrar congressos. Amb un cost de 1.000 milions de les antigues pessetes, les instal·lacions inaugurades el 2000 van tenir una vida molt breu. Sense que s'hagués amortitzat la inversió, sis anys després es va aprovar el concurs públic per construir un centre comercial en aquest indret i la fira va tornar a fer les maletes.

Instal·lada en un espai provisional durant una temporada, les noves instal·lacions al Tecnoparc es van inaugurar el 2010 després d'una inversió de 46 milions d'euros. El seu emblema, l'ExproReus, el 2016 va potenciar l'oferta gastronòmica i la d'automoció, amb molt bons resultats.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: