Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Convit del 700, els macroconcerts i els castells, protagonistes del primer cap de setmana de Santa Tecla

Dissabte i diumenge també estaran marcats per la Santa Tecla Petita i les cites solidàries i inclusives

La Diada castellera del primer diumenge recupera enguany el seu format tradicional La Diada castellera del primer diumenge recupera enguany el seu format tradicional MANEL R. GRANELL
Festa Major Redacció Infocamp
Divendres, 16 Setembre 2022 16:57

Santa Tecla arriba al seu primer cap de setmana. Un cap de setmana trepidant d'activitats amb una Cercavila del Convit enguany excepcional que farà de Tarragona capital de la cultura popular.

La Mostra de Folklore Viu

I és que enguany, la Mostra de Folklore Viu acollirà els elements festius més representatius de les festes majors del país, que actuaran en el mateix ordre en què participa el Seguici tarragoní durant les Festes de Santa Tecla. Aquesta mostra de folklore és un homenatge als seguicis populars dels Països Catalans i, en especial, al de Tarragona, del qual cada grup ha convidat el seu homòleg més representatiu. Per l’ocasió, l’itinerari també serà diferent i començarà i acabarà a la plaça de la Font, on se celebrarà la tanda de lluïment de la 38a Mostra de Folklore Viu.

Participaran en la mostra en representació de les seves festes majors el Ball de Diables de Vilanova, el Drac de Vilafranca, el Bou de Figueres, la Pàjara de Terrassa, la Godra de Caldes de Montbui, el Ball de Serrallonga de Sant Quintí de Mediona, l’Àliga de Girona, la Mulassa de Valls, la Cucafera de Montblanc, el Lleó de Barcelona, la Família Robafaves de Mataró, el Ball de Bastons de l’Arboç, el Ball de Pastorets d’Igualada, els Turcs i Cavallets de Sant Feliu de Llobregat, el Ball del Patatuf de Sant Climent de Llobregat, el Ball de Cercolets de Torredembarra, el Ball de Gitanes del Vendrell, el Ball de Valencians de Lleida, el Ball de Rims de Reus, la Dansa de la Moma de Carcaixent i la Moixiganga de Sitges. Aquest acte patrocinat pel Port de Tarragona es retransmetrà en directe per Tac12.

L'acte comptarà amb autoritats de les localitats participants així com amb representants de totes les entitats convidades que, just abans d'iniciar-se el Convit, a les 18.45 h, es realitzaran una fotografia en record d'aquesta ocasió excepcional a la porta del Palau Municipal.

La Santa Tecla Petita

El diumenge 18 de setembre, prendrà el protagonisme la Santa Tecla Petita amb l’Entradeta de Músics a les 10.30 h al Portal del Roser on, emulant els seus companys grans, els petits músics entraran a la ciutat seguint el costum. En arribar a la plaça de les Cols, tocaran una peça de lluïment. Els participants d’aquesta Entradeta seran els grups de l’Aula de Música Tradicional i Popular El Tecler i de l’Aula de Música d’Instruments Tradicionals de l’Escola Municipal de Música de Tarragona.

A les 18.30 h, des del pla de la Seu es farà la Baixadeta de l’Aligueta, la Mulasseta, el Lleonet, els Gegants Moros Petits, els Negritos Petits, els Gegants Vells Petits i la Cucafereta. La Baixadeta es consolida com un acte més de la seqüència ritual tarragonina i seguirà un recorregut més llarg, que ja es va provar el 2019, fins a arribar a la plaça de la Font. L’acte es retransmetrà en directe per Tarragona Ràdio

La Santa Tecla més solidària i inclusiva

Durant el dissabte, de 9 h a 21 h, es farà la Marató de donació de sang i plasma al recinte firal, un acte solidari que organitza el Banc de Sang i Teixits amb l’Associació de Donants de Sang del Tarragonès i l’Ajuntament. El mateix dissabte, a les 10 h, a l’alçada del punt d’informació de la Rambla Nova, obrirà l’estand solidari de GAIA Tarragona per informar sobre l’adopció responsable, l’esterilització i el no abandonament de les mascotes.

I a les 19 h, el Teatre Tarragona serà escenari de la gala benèfica Vivim la màgia per l’autisme. Aquesta iniciativa de l’associació Todos En Azul amb la col·laboració de l’Ajuntament, recollirà els diners per la creació del primer Casal de l’Autisme de Tarragona. La gala, conduïda pel locutor Miquel González, comptarà amb el darrer espectacle del mag internacional Yunke (guardonat amb el Premi Mundial de la Màgia el 2016 i el 2018), 'Conjuro', i música de la txaranga.

El mateix dia 17, a les 11 h al Balcó del Mediterrani, es farà la recepció de les persones participants en la 32a edició del programa 'Festa per a tothom'. Aquest aplec de gegants i bestiari inclusiu que començarà a les 12 h des del mateix lloc amb la Geganta Frida, el gegantó de Sant Rafael, el Gegant Martí de Premià de Mar, els Gegants del Port de Tarragona, l’Associació de Portants dels Nanos Nous de Tarragona, els Grallers Tocaferro i la colla de grallers del Centre d’Educació Especial Sant Rafael, els músics del Tecler i de l’Aula d’Instruments Tradicionals de l’Escola Municipal de Música de Tarradona. En arribar la cercavila a la Font del Centenari, hi haurà animació infantil amb la Cia. Picarols.

Diumenge 18, a partir de les 11 h, l’entitat Si Jo Puc, Tu També #epilep, per visibilitzar i naturalitzar l’epilèpsia, organitza la segona jornada de les Onades Inclusives que aplegarà a 63 participants de set entitats inclusives de la ciutat a la platja de l’Arrabassada. Aquesta activitat que compta amb la col·laboració de Creu Roja Tarragona, el Consell Esportiu del Tarragonès (CET) i el Reial Club Nàutic de Tarragona, s’estructurarà amb quatre grups en diferents hores. Mentre un grup estigui dins de l’aigua, per gaudir de la jornada, el CET organitzarà diferents activitats a la platja. Tots els participants disposaran d'un autobús d'anada i tornada des de la plaça Imperial Tàrraco.

I al migdia, a la plaça Corsini se celebrarà el vermut solidari d’Aspercamp, una associació del Camp de Tarragona de suport i acompanyament a persones amb síndrome d’Asperger i les seves famílies. Durant el vermut hi haurà jocs per als més petits, concerts, actuacions de ball i altres sorpreses.

Els macroconcerts posaran música a les nits de festa

El primer cap de setmana també se celebraran tres macroconcerts. Dissabte a les 22.30 h, l’Anella Mediterrània acollirà el macroconcert més tecler que torna al bell mig dels nostres barris de Ponent amb la banda de heavy-rock espanyol Barón Rojo i el grup tarragoní de heavy-metal Viuda Negra, un concert gratuït que la pandèmia va obligar a ajornar fa dos anys. I a les 23 h, la plaça Corsini serà escenari del grup de folk castís de Tarragona, Germà Negre, i els reconeguts valencians Auxili, un grup de reggae amb notes de ska, ragga i rap. Diumenge, a la mateixa plaça Corsini, a les 21 h, serà el torn del grup de pop en català Manel.

La Diada castellera del primer diumenge

La Diada castellera del primer diumenge recupera el seu format tradicional enguany. A les 11.15 h, sortirà la cercavila amb les quatre colles castelleres participants (Xiquets de Tarragona, Jove Xiquets de Tarragona, Vella dels Xiquets de Valls i Castellers de Vilafranca) des de la plaça del Rei fins a la plaça de la Font. A les 11.45 h, a la rotonda del Palau Municipal se celebrarà el sorteig de l’ordre de la diada castellera amb els caps de colla mentre a plaça es preparen les colles per actuar a partir de les 12 del migdia. Després de tres rondes, els pilars tancaran l’exhibició. Per acabar l’acte, que serà retransmès en directe per Tac12 i Tarragona Ràdio, es farà el toc de vermut amb els grallers i timbalers mentre a la rotonda del Palau Municipal, els enxanetes, els caps de colla i els presidents són saludats per l’alcalde, Pau Ricomà.

Enguany, un grup de Castellers de Vilafranca arribaran en bicicleta fins a la plaça de la Font. Durant aquest estiu, aquesta representació de castellers estan anant en bicicleta a les diades castelleres tot rememorant, d'alguna manera, quan els castellers es traslladaven amb carro a les diades. Així, sortiran a les 7.30 h de Cal Figarot (Vilafranca) passant pel coll de santa Cristina fins arribar a les 10 h a la plaça de la Font de Tarragona, on seran rebuts per la consellera de Cultura i Festes, Inés Solé; i la consellera d'Esports, Maria José López, que els obsequiaran amb una bossa amb esmorzar i material esportiu. En total, els castellers realitzaran un recorregut de 50 km.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: