Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Torredembarra tornarà a vibrar per Santa Rosalia

La Festa Major presenta una cinquantena d'actes, del 26 d'agost al 5 de setembre, l'any del 35è aniversari del Ball de Diables i del 15è del Ball del Patatuf

La regidora Núria Batet i el regidor Raúl García, amb els representants del Ball de Diables de Torredembarra i del Ball del Patatuf La regidora Núria Batet i el regidor Raúl García, amb els representants del Ball de Diables de Torredembarra i del Ball del Patatuf JOSEP CARTANYÀ
Festa Major Josep Cartanyà
Dimarts, 16 Agost 2022 14:18

Després de la Festa del Quadre i abans de tornar a la rutina que marca el curs escolar, Torredembarra es prepara per reviure la Festa Major de Santa Rosalia, aquest cop, amb plena normalitat. En total, s'han programat una cinquantena d'actes, del 26 d'agost al 5 de setembre. El Pregó d'enguany, el 26 d'agost, anirà a càrrec de la Unió Deportiva Torredembarra (UDT), que enguany celebra el seu centenari. També s'inclouran activitats específiques amb motiu del 35è aniversari del Ball de Diables de Torredembarra i del 15è del Ball del Patatuf.

Porto Bello i Itaca Band, entre els concerts destacats

Pel que fa a les propostes musicals, destaquen els concerts de Porto Bello i Banda Neón, el divendres 26 a la plaça del Castell; Julivert i La Traca, el dissabte 27, al mateix escenari; Les Antines i Itaca Band, el 2 de setembre, a l'aparcament Mañé i Flaquer; o les revetlles, la vigília del 3 de setembre, amb l'Orquestra Rosaleda, Angangas i Waikiki, al mateix indret. Durant la roda de premsa de presentació, el regidor de Festes, Raúl García, ha explicat que, després de la nombrosa afluència de pública durant la Festa del Quadre, enguany s'ha decidit traslladar els concerts i revetlles de Santa Rosalia a l'aparcament Mañé i Flaquer, com ja s'havia fet anys enrere.

Santa Rosalia, en diumenge

Per la seva banda, la regidora de Cultura de Torredembarra, Núria Batet, ha subrallat que la peculiaritat de la Festa Major d’enguany és que la diada de Santa Rosalia, el 4 de setembre, cau en diumenge. D'acord amb el protocol festiu, quan es produeix aquesta coincidència, la diada castellera s’ha de celebrar el mateix dia, a les 13h, de manera que s’avança l’horari dels actes tradicionals del matí de Santa Rosalia. La diada castellera comptarà amb la participació dels Nens del Vendrell, els Xiquets de Tarragona, els Xiquets de Torredembarra i els Nois de la Torre.

Aquesta festa major, no hi faltaran els actes de cultura popular del 2 de setembre, "La Rosalieta", com la Cercavila del Seguici Popular Infantil, a partir de les 18:30h, des de la plaça de l'Escorxador; les representacions del Ball de Malcasats, a les 21h, a la plaça de la Vila, i a les 21:45h, al carrer Joan Güell; o la Desvetlla dels Gegats, a les 22:30h, des de la plaça del Castell fins la Fundació Pere Badia.

Com és tradicional, l'endemà 3 de setembre, per "La Vigília", a partir de les 12:00 h, sortirà la Cercavila del Seguici Popular Infantil i, a partir de les 19:30h, també ho farà la Cercavila de Vigília, des de la plaça Mossèn Joaquim Boronat. En acabar aquesta cercavila, hi haurà una representació del Ball Parlat del Ball de Gitanes, abans de les revetlles.

I per Santa Rosalia, el 4 de setembre, després dels actes litúrgics i tradicionals del matí, l'activitat es reprendrà a les 19h, amb la representació del Ball Parlat del Ball de Serrallonga, al carrer Ample; a les 20h, serà el torn de la Passada del Seguici Popular, acompanyat de la Fanfara de Torredembarra, a la plaça del Castell. I en acabar, tindrà lloc la Carretillada, a càrrec del Ball de Diables de Torredembarra. El Castell de focs artificials, a càrrec de Pirotècnia Igual, clourà els actes del dia gran de la festa major.

Santa Rosalia 2022 cartell

Exposició fotogràfica sobre el Ball de Diables

Coincidint amb el 35è aniversari del Ball de Diables de Torredembarra, el seu cap de colla, Pau Duran, ha anunciat els actes programats per celebrar aquesta efemèride. El divendres 26 d'agost, a les 18 h, al Pati del Castell, s'inaugurarà l'exposició de fotografies 'Retrats sota el foc', de Daniel Garcia Crespo que estarà oberta fins a l'11 de setembre. 

En acabar el pregó de Festa Major, cap a les 21:30h, s'iniciarà el Correfoc del 35è aniversari, pels carrers de la Vila. Durant ha explicat que en aquest correfoc especial es lluïran vestits antics de la colla del 1987, del 2002 i del 2012. Els actes de celebració es complementaran l'endemà dissabte 27 d'agost, a les 12h, amb un concert-vermut a la plaça de la Vila, a càrrec de Dantuvi, o el Joc del Quinto del Ball de Diables, el dimenge 28 d'agost, a les 18h, a la plaça de l'Escorxador. A banda d'aquests actes, els diables participaran en els habituals actes tradicionals de la Festa Major (correfocs, carretillades, etc...).

15 anys del Ball del Patatuf

La cap de colla del Ball del Patatuf, Noemí Cañellas, ha explicat que enguany es farà una cercavila commemorativa del 15è aniversari del ball. El proper dissabte 20 d'agost, a les 18h, la cercavila passarà per la plaça Mossèn Joaquim Boronat, c./ d'Antoni Roig, plaça de la Font, plaça de la Vila, c/ Joan Güell i plaça del Castell. També participaran en la cercavila del dimarts 30 d'agost, a partir de les 19h; en la cercavila del Seguici Popular, el divendres 2 de setembre, a les 18:30h, des de la plaça de l'Escorxador; o en la cercavila del Seguici Popular Infantil, el dissabte dia 3, a partir de les 12h.

L'Agrupació de Balls Populars de Torredembarra també organitza activitats internes de celebració adreçades als membres de l'entitat i dels dos balls convidats enguany, el Ball de Patatuf dels Balls del Casino de Constantí i el Ball del Patatuf de Tarragona: un berenar i un espectacle infantil.

Abans i després

Enguany, la Festa Major també recupera alguns actes previs i posteriors als actes centrals de la Festa Major de Santa Rosalia. A més de la cercavila del 15è aniversari del Ball del Patatuf, es farà el Partit de Festa Major, el dijous 25 d'agost, a les 20h, al Camp de Futbol de la Zona Esportiva Municipal, amb motiu del centenari de la UD Torredembarra, entre la UDT (3a Catalana) i una Selecció de jugadors del Baix Gaià. 

Passades les festes, el divendres 9 de setembre, a les 19h, a plaça Mossèn Joaquim Boronat, es farà la Ballada de Sardanes, amb la Cobla Mediterrània.

Enguany també es recupera el Desafiament de Llagut Català Santa Rosalia, el dissabte 10 de setembre, a les 10:30h, a la platja de Baix a Mar. L'Associació de Rem Vogadors de Baix a Mar recordarà els seus orígens amb la participació dels vogadors de Calafell, Vilanova i la Geltrú i de Torredembarra.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: