Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les Festes del Barri del Port se celebraran finalment aquest cap de setmana

La xocolatada, la musclada, la fideuada, i les cercaviles amb la capgrossa del barri, la Cucafera i els Gegants, són els plats forts i tradicionals de les festes

La Cucafera tornarà a despertar pels carrers del Barri del Port, a Tarragona La Cucafera tornarà a despertar pels carrers del Barri del Port, a Tarragona ARXIU / LA CUCAFERA DE TARRAGONA
Festa Major Redacció Infocamp
Dijous, 28 Juliol 2022 20:44

Aquest cap de setmana, dies 29, 30 i 31 de juliol, se celebren les XXXI Festes del Barri del Port, organitzades per l'AVV del Port, després de dos anys de pandèmia i amb especials dificultats. La xocolatada, la musclada, la fideuada, i les cercaviles amb la capgrossa del barri, la Cucafera i els Gegants, són els plats forts i tradicionals que es mantenen al programa festiu.

L'entitat veïnal recupera les festes del barri després de dos anys sense poder-les celebrar a causa de l'emergència sanitària i enmig de moltes dificultats. El tancament del local social de caràcter municipal, per desperfectes al sostre, encara pendents de reparar, han impedit poder dur a terme les activitats i serveis habituals un cop obertes les restriccions, portant a l'associació de veïns a travessar uns moments econòmicament delicats.

La col·laboració privada salva les festes

"En aquests dos anys no hem cobrat quotes de soci, ja que no hem pogut oferir activitats i, per tant, tampoc hem pogut sol·licitar subvenció al no poder-la justificar", indica la seva presidenta, Mari Carme Puig. No obstant, l'entitat veïnal no volia tirar la tovallola i va decidir fa alguns mesos celebrar-les encara que fos de manera austera, i va engegar la maquinària per cercar fórmules i col·laboracions també amb l'àmbit privat del barri.

És el cas de la col·locació, fa unes setmanes, de guardioles als comerços del barri on poder recollir donacions i col·laboració veïnal, i la celebració el passat dissabte d'un vermut-fideuada en col·laboració amb el Bar Moderno per recaptar fons amb què costejar les principals despeses.

D'aquesta manera, enguany les nits aniran a càrrec de la col·laboració de Premium Club qui posarà les barres, Dj a la fresca divendres i dissabte, a més d'actuació musical dissabte nit 'La Perla Negra' durant el Sopar de Germanor, que enguany serà de carmanyola. És a dir, cada veí podrà portar el sopar de casa i se cediran taules i cadires.

Dificultats econòmiques

"Ens hem trobat especials dificultats, ja que tot mínimament té un cost com llogar els banys públics o poder contractar una xaranga i no ens podiem aventurar a contractar res i incrementar altres deutes, fins a assegurar-nos poder celebrar accions amb què obtenir els diners o que l'àmbit privat col·laborés amb les necessitats" assenyala Puig. "Quan finalment vam veure possible disposar de xaranga per acompanyar la Cucafera i vam confirmar-ho a la xaranga que havia acompanyat en les darreres edicions i amb qui ja havíem contactat prèviament, aquesta, com és lògic, ja tenia un altre compromís" indica Puig, qui assenyala que altres agrupacions musicals consultades, també tenien la data lligada i han apujat preus després de dos anys sense sortir i "se'ns feia inviable".

'La Sargidora va de compres' i 'La Despertada de la Cucafera'

Finalment, a contrarellotge, l'associació ha aconseguit lligar la Xaranga Pujats de to amb la recaptació de la fideuada i els actes gastronòmics previstos, per amenitzar l'acte 'La Despertada de la Cucafera', que sortirà el dissabte, a les 19 h, de la Plaça Prim - Mitja Lluna i recorrerà els carrers Apodaca, Pl.Carros, Reial, Castellarnau, Smith, Rebolledo i St.Miquel. Aquest entrebanc ha fet endarrerir el poder comunicar abans el programa de festes, com s'hauria volgut.

L'agrupació musical acompanyarà també a les 10 h la capgrossa del barri en l'acte 'La Sargidora va de compres' de dinamització comercial, des del Mercat de la Pagesia de la Plaça dels Carros i amb visita als principals establiments, en aquest cas gràcies a la conselleria de Comerç i l'empresa municipal MercatsTGN.

A més, aquest acte serveix per recollir productes i aportacions voluntàries per part dels comerciants, i que servirà per fer un lot que es sortejarà el dissabte a la nit junt amb un pernil, entre tots els que comprin una butlleta.

El pregoner

Francesc Gassó, veí i propietari de l'edifici històric Casa Fontanals i Vidal del carrer Lleó, serà el pregoner enguany, encarregat de donar el tret de sortida a les festes aquest divendres 29 de juliol, entre les 19 i 19.30 h. Seguidament, a les 20 h, tindrà lloc la Xocolatada Popular.

El programa també incorpora actes de l'agenda del Port de Tarragona com 'Descobreix el Port amb Golondrina', divendres i dissabte a les 19 h, 'Vespres al Museu del Port', el divendres a les 20 h o la 'IX Nit Literària Arran de Mar', el divendres, a les 22 h, al Far de la Banya.

Una altra col·laboració de les festes serà la de la Fundació EVEHO i el Consell Esportiu del Tarragonès, el dissabte 30 de juliol, a les 11.30 h, amb 'Jocs en Família', i de manera prèvia a la musclada i fideuada, que se servirà a partir de les 13h.

Crida a la participació i col·laboració veïnal

Els actes tenen lloc al carrer Sant Miquel, al tram entre Misericòrdia i Rebolledo, excepte els itinerants com la cercavila gegantera, que el diumenge 31, a les 11 h, recorrerà els carrers del barri i servirà de cloenda de les festes.

L'entitat veïnal fa una crida a tots aquells veïns i veïnes a participar de les festes, donar suport i fins i tot aquells que ho desitgin donin un cop de mà, que també hi fa falta.

Enguany tampoc s'ha pogut editar llibret festiu i el disseny del cartell, elaborat per la col·laboració del Blog del Barri del Port, recull la relació dels actes del programa de les festes, que comptaran també amb cobertura a xarxes socials i Barri del Port TV.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: