Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Festa Major de l'Espluga estrena el domàs oficial amb l'escut heràldic

La festa donarà el tret de sortida aquest dijous amb el pregó a càrrec de Gemma Carbó Riubugent / La Cursa Atlètica i l'Espai de Cultura Popular cauen de la programació

Una de les novetats d'aquesta Festa Major de l'Espluga serà l'estrena del domàs oficial amb l'escut heràldic Una de les novetats d'aquesta Festa Major de l'Espluga serà l'estrena del domàs oficial amb l'escut heràldic AJUNTAMENT DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
Festa Major Redacció Infocamp
Dijous, 29 Juliol 2021 00:39

L’Espluga de Francolí viurà una nova edició de la Festa Major, del 28 de juliol i el 2 d’agost, adaptada a la situació actual provocada per la pandèmia. Uns actes que modifiquen en alguns casos la seva ubicació per ajustar-se a la normativa i que requeriran d’inscripció prèvia. Les entrades es podran reservar a través de la plataforma digital d’Entrapolis o fer-ho de manera presencial a l’Oficina de Turisme de l’Espluga de Francolí, de dilluns a dissabte, de 9h a 14h i de 16h a 18hm i diumenges i festius, de 9h a 14h. La programació compta amb altres actes, amb inscripció directa a través de les entitats o empreses responsables.

Més de 30 activitats 

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí presenta un programa d’actes amb més de 30 activitats adreçades a tots els públics, amb el suport i col·laboració d’entitats i institucions locals. L’edició d’enguany recuperarà el programa de mà, en format físic, que es podrà trobar en els propers dies als comerços de la vila, a l’oficina d’atenció ciutadana de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí del carrer Torres Jordi, 16 i a l’Oficina de Turisme a la plaça del Mil·lenari, 1.

La Festa Major comptarà amb una oferta àmplia d’activitats, espectacles i concerts, en un format on el públic haurà de romandre assegut per seguir amb la normativa actual i recintes perimetrats. Els espais principals seran l’aparcament del Pavelló del Casal, la plaça de l’Església i la plaça Montserrat Canals. Així com altres espais per a diversos actes ja utilitzats en la darrera edició de la Festa Major.

Actes destacats dins la programació de la Festa Major 2021

La Festa Major tindrà el tret de sortida oficial, aquest dijous 29 de juliol, amb el pregó a càrrec de Gemma Carbó Riubugent.

Cal destacar el Festival de poesia RUSC, que s’organitza des del Museu de la Vida Rural, amb Edicions Poncianes i que tindrà el seu acte central el dijous 29 de juliol amb cinc poetes vinguts de tot Catalunya, a més de l’actuació musical d’Anna Andreu.

La cultura popular també tindrà un paper destacat en la Festa Major amb la mostra estàtica de ball del seguici popular que tindrà lloc el divendres 30 a la tarda i diumenge 1 d’agost a la plaça Montserrat Canals. Si les mesures es relaxen, es podria repetir el format de l’any 2020 on el carrer Lluís Carulla, es va convertir en el carrer de la cultura popular, amb dues cercaviles on el públic es mantenia estàtic i els elements actuaven en format itinerant.

Des de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí també s’aposta també per les activitats infantils i d’àmbit familiar. Es destinarà l’espai del Jardí dels Francolins a aquestes activitats, on dissabte dia 31 hi haurà l’Escola de Circ i diumenge dia 1 s’hi podrà trobar un circuit de psicomotricitat i mini construccions per a infants de zero a cinc anys. També en els espectacles de divendres i dilluns el públic familiar hi trobarà dues propostes interessants, Guillem Albà i la Marabunta, un espectacle sorprenent i divertit i absurd, i una producció de circ de la companyia Circ Vermut.

En aquesta edició també és recupera el castell de focs, a càrrec del Diables de l’Espluga, que es podrà veure des de l’entorn de l’edifici del Casal, on es demana que es mantinguin les distàncies entre grups i espais per a poder-lo observar.

Domassos oficials del municipi

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, presenta aquesta Festa Major, com a principal novetat, els domassos oficials amb l’escut heràldic del municipi. Uns domassos que han estat dissenyats i elaborats amb un informe redactat per Xavier Lozano Bosch i l’assessorament d’historiadors locals. Uns elements simbòlic que l’Ajuntament presenta aquest 2021 en una primera edició de 400 exemplars, i amb dos models pensats per adaptar-se a balcons i finestres de les llars espluguines. Es poden comprar a l’Oficina de Turisme, dos models d’aquest element, un de vertical i un d’horitzontal que es podran adquirir per 20 i 25 € respectivament. Una proposta que va acompanyada d’un manual d’ús i informatiu sobre els domassos: https://ja.cat/wu5as

El domàs és de color verd o sinople, previst per l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí com a color oficial de la vila acompanyat de l'escut heràldic oficial del municipi estrenat ara fa deu anys (Departament de Governació i Relacions Institucionals, 2011) inspirat en la simbologia històrica, caironat, d'argent blanc, amb un mont verd i una espluga o cova en forma de semirodella negra de la qual davalla el riu Francolí. Amb el castell a sobre, negre i vermell, sobremuntada cadascuna de les tres torres d'una rodella vermella amb una creu de Malta d'argent blanc, com a símbol dels ordes templer i hospitaler que governaren la vila. Per timbre, una corona de vila, amb 5 torres.

Les pastisseries espluguines s’uneixen de nou per elaborar les postres de Festa Major

Enguany es tracta d’una mousse de doble sabor, de mora i nata, amb un toc de vainilla amb pa de pessic de xocolata. Les quatre pastisseries de l’Espluga s’han unit de nou per crear “Les postres de Festa Major”. Es posaran a la venda 1200 unitats i es podrà comprar a les pastisseries Cobo, Cabal, Farré Gamell i Ferrer els dies previs i durant la Festa Major, fins a esgotar existències.

Des de fa uns anys les quatre passitessires de la població ideen conjuntament aquest producte, per oferir les postres de Festa Major. Aquesta és una iniciativa que rep el suport de la regidoria de comerç, cultura i festes de l’Ajuntament.

Des de l’Ajuntament es proporciona un imant que serveix com a base de les postres i on hi ha imprès cada any un dels elements o entitats de cultura popular de l’Espluga de Francolí.

La Cursa Atlètica i l'Espai de Cultura Popular cauen de la programació

Finalment, a causa de les noves restriccions a propòsit de la cinquena onada de la pandèmia, l'Ajuntament i el Club Atlètic Espluguí han decidit ajornar la 43a edició de la Cursa Atlètica de l'Espluga de Francolí, prevista pel proper 31 de juliol, en el marc de la Festa Major. La cursa queda ajornada fins al 2022.

Per la seva banda, les entitats de cultura popular han informat que finalment tampoc es podrà desenvolupar l'Espai de la Cultura Popular durant la Festa Major 2021, que s'havia de fer a l'Antic Hospital.

Mesures genèriques per a tots els actes

L'Ajuntament de l'Espluga de Francolí recorda que l'ús de mascareta a tots els actes programats és obligatori. Així com respectar les mesures de seguretat i higiene que marca l'organització. Cal mantenir les distàncies i arribar en els actes amb suficient antelació per no generar aglomeracions. No es podrà participar als actes si es presenten símptomes compatibles amb la Covid-19.

El programa d'actes complert es pot consultar en aquest enllaç.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: