Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La sortida de l'àliga al balcó recorda als vallencs i vallenques que és Festa Major

El Sant Joan Vallenc més diferent dels últims anys manté viu l'esperit dels actes tradicionals / El lleó, la nova joguina de goma, s'ha presentat virtualment

L'àliga manté el privilegi de presidir, durant tots els dies de celebració, el balcó del Saló de Plens de la Casa de la Ciutat L'àliga manté el privilegi de presidir, durant tots els dies de celebració, el balcó del Saló de Plens de la Casa de la Ciutat TWITTER D.FARRÉ
Festa Major Redacció Infocamp
Dissabte, 20 Juny 2020 12:24

Des d'avui, les vallenques i els vallencs podran ser protagonistes d’una bona pila d’activitats de la seqüència ritual en directe d'una Festa Major de Sant Joan diferent. Si mirem amunt - i d'això la gent de Valls en sap molt- , veurem molts finestres i molts balcons estan guarnits amb senyeres i domassos. L'efecte del coronavirus no impedirà escoltar els morterets pirotècnics i els tocs de campanes –que enguany recuperen el seu maneig manual i s’amplien als tres campanars més destacats–, ni visitar el seguici cerimonial, que enguany està instal·lat al Teatre Principal.

L'àliga surt al balcó de l'Ajuntament

Però sens dubte un dels primers moments del Sant Joan vallenc és la salutació de l’àliga, que sortirà cada matí al balcó de l’Ajuntament per recordar-nos que estem de Festa Major, com ho ha fet aquest dissabte.Tot i no poder realitzar la tradicional sortida al ritme dels ministres, l'àliga manté el privilegi de presidir, durant tots els dies de celebració, el balcó del Saló de Plens de la Casa de la Ciutat. Malgrat l'excepcionalitat d'aquest any, l'alcaldessa Dolors Farré no ha volgut passar per alt aquest moment i ha piulat al seu compte de Twitter: "Comença la Festa Major de Sant Joan amb la sortida de l'Àliga al balcó de l'Ajuntament". 

Vallencs, vallenques i visitants també podran passar aquests dies per la capelleta votiva de Sant Joan, al carrer de la Muralla del Castell, veuran l’enramada de la imatge del patró en l’altar major, gaudiran de les Completes a l’església arxiprestal amb toc de castells i ball de l’àliga inclosos, notaran l’escalfor de la graella amb el foc de Sant Joan a la plaça del Blat, es despertaran amb les matinades i seran fidels a la característica coca confitada. La gran majoria d’aquestes activitats tenen una llarga història i cada any s’inclouen en el programa, però enguany augmenten el seu voltatge simbòlic.

El lleó, la nova joguina de goma de la Festa Major

El marxandatge i els articles festius tampoc no han volgut faltar a la cita, per la qual cosa diverses entitats ofereixen domassos per als guarniments o retallables per als més petits. Però segurament la joguina dedicada al seguici cerimonial adquireix un protagonisme cabdal. Enguany serà el torn del lleó, que de nou ha estat obrat per la centenària Casa Bonifàs. La nova joguina s'ha presentat aquest matí en un acte digital que ha comptat amb el suport del grup Pam i Pipa, que ha interpretat la cançó del rei dels animals.

El Lleó de goma Valls

Alguns edificis emblemàtics obriran portes aquests dies com el campanar més alt de Catalunya, el refugi antiaeri de la plaça del Blat –ambdós per a visites turístiques–; la capella de Sant Roc amb l'exposició 'Amb els ulls ardent com carbons', de Fernando Gandasegui; la Sala Sant Roc amb l’exposició 'La Festivitat del Corpus a Valls' d'Ariadna Pujol i Ona Gibert; o el local de la Colla Joves Xiquets de Valls per a la mostra commemorativa dels 50 anys de la represa de la seva activitat.

Noves activitats

El programa d'enguany el configuren 110 activitats. Entre elles se n’han gestat de noves de caràcter digital com “Valls Folklòrica: Retalls de la Festa Major”, projeccions d’escenes de la festa vallenca creant una retrospectiva visual a través de les xarxes socials de la Unió Anelles de la Flama; “El Ball de Vells en calces” per descobrir les interioritats dels balls parlats, a través de les xarxes del Grup del Teatre Principal; una Mostra de gegants virtual a través de l’instagram de la Colla Gegantera El Calçot-AAEET; sessions de jazz steps, lindy hop, swing, salsa, batxata i balls de revetlla a l’instragram de Basic Escola de Ball; una ballada de lluïment del ball de bastons a través de les seves xarxes; una xerrada sobre el futur del món de la cultura a les xarxes d’Òmnium Cultural; un concurs de maquetes de petites fogueres, adreçat als infants de Primària, també organitzat per Òmnium; o el naixement virtual del basilisc petit de Valls, obra del constructor Sergi Iglesias Rius, a les xarxes de la Colla gegantera la Pessigolla; o la Mostra de Dansa individual a través de l’instagram de l’Escola de Dansa Adagi.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: