Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls publica el programa de la Festa Major de Sant Joan amb 110 activitats

26 entitats aporten activitats i 36 grups musicals i familiars hi actuaran / El basilisc petit de Valls esdevindrà la primera bèstia del país nascuda virtualment

La Festa Major de Sant Joan de Valls opta per una fórmula híbrida mig presencial i mig virtual La Festa Major de Sant Joan de Valls opta per una fórmula híbrida mig presencial i mig virtual ARXIU / INFOCAMP
Festa Major Redacció Infocamp
Dimecres, 03 Juny 2020 11:10

La Festa Major de Sant Joan de Valls ja té programa i se celebrarà, entre el dissabte 20 i el dijous 25 de juny, amb un format híbrid mig presencial i mig virtual, per contribuir a despertar d’una letargia induïda per la crisi sanitària. La celebració patronal combinarà accions de llarga durada durant totes les jornades festives i actuacions que es retransmetran en streaming o per televisió a través de TAC12 perquè puguin ser gaudides des dels diferents dispositius mòbils i des dels habitatges. 26 entitats hi han aportat les activitats, conduïdes per cinc grups de treball.

Malgrat les noves circumstàncies es viuran recuperacions com la d’alguns dels tocs manuals de campanes, estrenes com la del basilisc petit i se celebraran els oficis religiosos de Completes, Sant Joan i del Vot del Poble. El programa arribarà imprès a totes les llars vallenques i també estarà disponible a través dels canals on line: web, xarxes socials i VallsAPP.

En el vessant patrimonial les vallenques i els vallencs podran ser protagonistes d’una bona pila d’activitats de la seqüència ritual en directe. Guarniran finestres i balcons amb senyeres i domassos, escoltaran els morterets pirotècnics i els tocs de campanes –que enguany recuperen el seu maneig manual i s’amplien als tres campanars més destacats–, visitaran el seguici cerimonial instal·lat al Teatre Principal, saludaran l’àliga que cada matí sortirà al balcó de l’ajuntament, passaran per la capelleta votiva de Sant Joan al carrer de la Muralla del Castell, veuran l’enramada de la imatge del patró en l’altar major, gaudiran de les Completes a l’església arxiprestal amb toc de castells i ball de l’àliga inclosos, notaran l’escalfor de la graella amb el foc de Sant Joan a la plaça del Blat, es despertaran amb les matinades i seran fidels a la característica coca confitada. La gran majoria d’aquestes activitats tenen una llarga història i cada any s’inclouen en el programa, però enguany augmenten el seu voltatge simbòlic.

El marxandatge i els articles festius tampoc no han volgut faltar a la cita, per la qual cosa diverses entitats ofereixen domassos per als guarniments o retallables per als més petits. Però segurament la joguina dedicada al seguici cerimonial adquireix un protagonisme cabdal. Enguany serà el torn del lleó, que de nou ha estat obrat per la centenària Casa Bonifàs. Serà presentat en un acte digital que comptarà amb el suport del grup Pam i Pipa, que interpretarà la cançó del rei dels animals (dissabte 20).

Alguns edificis emblemàtics obriran portes com el campanar més alt de Catalunya, el refugi antiaeri de la plaça del Blat –ambdós per a visites turístiques–; la capella de Sant Roc amb l'exposició 'Amb els ulls ardent com carbons' de Fernando Gandasegui que comptarà durant tot el matí del dissabte 20 amb l'artista per dialogar amb els visitants sobre l’obra; la Sala Sant Roc amb l’exposició 'La Festivitat del Corpus a Valls' d'Ariadna Pujol i Ona Gibert; o el local de la Colla Joves Xiquets de Valls per a la mostra commemorativa dels 50 anys de la represa de la seva activitat.

Noves activitats

El programa el configuren 110 activitats. Entre elles se n’han gestat de noves de caràcter digital com 'Valls Folklòrica: Retalls de la Festa Major', projeccions d’escenes de la festa vallenca creant una retrospectiva visual a través de les xarxes socials de la Unió Anelles de la Flama; 'El Ball de Vells en calces' per descobrir les interioritats dels balls parlats, a través de les xarxes del Grup del Teatre Principal; una Mostra de gegants virtual a través de l’instagram de la Colla Gegantera El Calçot-AAEET; sessions de jazz steps, lindy hop, swing, salsa, batxata i balls de revetlla a l’instragram de Basic Escola de Ball; una ballada de lluïment del ball de bastons a través de les seves xarxes; una xerrada sobre el futur del món de la cultura a les xarxes d’Òmnium Cultural; un concurs de maquetes de petites fogueres, adreçat als infants de Primària, també organitzat per Òmnium; o el naixement virtual del basilisc petit de Valls, obra del constructor Sergi Iglesias Rius, a les xarxes de la Colla gegantera la Pessigolla; o la Mostra de Dansa individual a través de l’instagram de l’Escola de Dansa Adagi.

36 actuacions musicals i familiars

També caldrà estar atents als canals digitals de Sant Joan i de l’Ajuntament de Valls per als concerts de Lildami, La Sra Tomasa, El Diluvi, Obeses, Sabor de Gràcia, Meritxell Nedderman, Crim, Nativa, Sense Sal i l’Orquestra Rosaleda; les havaneres de Les Anxovetes; les titelles d’Eudald Ferré, o els contes d’Annahatha Ioga & Mindfulness; les versions de Mitjanit i Sixtus; i els ritmes tradicionals amb Solstici, els Grallers de l’Espardenya, la Mitja Cobla Set Vetes de l’Espardenya, els Músics del ball de bastons, la Cobleta del ball de vells, Tocats del Grall i els Xeremiers mallorquins de Son Roca. Tretze formacions musicals més actuaran en directe durant els actes rituals de culte i en les matinades. La gran majoria de concerts de músiques modernes tindran doble sessió, combinant els horaris de tarda i vespre amb els més nocturns, per facilitar l’arribada a les audiències més àmplies i diverses.

TAC12, la televisió pública del Camp de Tarragona, també se suma a la festa. Així, es podran rememorar a TAC12 les actuacions castelleres de Completes i de Sant Joan, i les balladetes del seguici cerimonial, de l’any anterior, així com també seguir els concerts de la revetlla de la Nit de Sant Joan 2020.

Podeu consultar el programa complert de la Festa Major en aquest enllaç.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: